Ensimmäinen totaalikieltäytyjä suorittaa jalkapantatuomiotaan vanhempiensa luona
Nokialaisessa puutarhassa räksytetään. Melli-koira viettää kesäpäivää isäntänsä Valtteri Pirisjoen kanssa, kiitos hovioikeuden. Vanhemmat ja sisko ahertavat töissä, mutta Pirisjoki on kotiarestissa.
Tuomioistuin teki Valtteri Pirisjoesta ennakkotapauksen vuoden alussa. 20-vuotias nokialainen on ensimmäinen totaalikieltäytyjä, joka suorittaa asepalveluksensa vankilan sijaan jalkapantarangaistuksella.
"Olo on nyt helpottunut. Totaalikieltäytymisestäni kesti vuosi ja seitsemän kuukautta ennen kuin saman tämän pannan jalkaan. Roikuin vähän kuin löyhässä hirressä koko ajan", Pirisjoki kertaa.
Hän myöntää, että armeijan olisi voinut välttää helpommillakin konsteilla, tekeytymällä puolikuntoiseksi. Vakaumus ei kuitenkaan antanut periksi. Sosiologian opinnot syksyllä aloittava totaalikieltäytyjä vastustaa puolustusvoimien syrjivää politiikkaa.
"Suomi näyttäytyy ainakin ulospäin olevan kovasti orientoitunut tasa-arvoasioihin. Asevelvollisuus jättää silti naiset, ahvenanmaalaiset ja jehovantodistajat ulkopuolelle. Ihmettelen, että mitä tällainen instituutio tässä muodossa tekee Suomessa."
Vakaumuksen noudattaminen tarkoittaa nyt sitä, että Pirisjoen reviiri on kutistunut reiluun aariin. Jalkapantarangaistusta vanhempiensa luona suorittava totaalikieltäytyjä saa poistua tontilta vain erikoisluvalla.
Luvan saa esimerkiksi koiran ulkoiluttamiseen ja kaupassa käyntiin. Päiväohjelma on tarkasti määrätty. Kotona pitää ehdottomasti pysyä iltayhdeksän ja aamukuuden välillä. Alkoholin tai muiden päihteiden käyttäminen on ehdottomasti kielletty.
"Vähän jännittää jo etukäteen se, kun muutan syksyllä Rovaniemelle soluasuntoon. Siellä ollaan paljon vahvemmin neljän seinän sisällä" sosiologian opinnot aloittava Pirisjoki miettii.
Rikosseuraamuslaitoksen ylitarkastaja Vuokko Karsikkaan mukaan uudistus on järkevä. Totaalikieltäytyjien sulkeminen vankilaan aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Nyt ihmisen työnteko tai opinnot eivät kärsi.
"Jalkapantarangaistus ei ole mitään leikintekoa. Se on hyvin tiukka rangaistus", Karsikas kertoo.
Vuosittain Suomessa totaalikieltäytymisen valitsee noin 20-70 alokasta. Jalkapantarangaistuksesta päättää tuomioistuin. Jos esimerkiksi 50 totaalikieltäytyjää tuomitaan ehdottoman vankeuden sijasta vankeusrangaistukseen, yhteiskunnan varoja säästyy vuosittain noin miljoona euroa.
Vankilapäivä maksaa keskimäärin 160 euroa, kun jalkapantarangaistuksesta pulitetaan vain noin 60 euroa päivässä.