Raskaat biojäteastiat rikkovat kuskien selät
Pääkaupunkiseudulla jätealan yritykset kampanjoivat raskaita biojätekuljetuksia vastaan. Yritysten mukaan liian painavat biojäteastiat aiheuttavat työntekijöille vakavia loukkaantumisia kuukausittain.
Esimerkiksi Lassila & Tikanojan pääkaupunkiseudun jätekuskeista lähes joka kymmenes on menettänyt työkykynsä osittain tai kokonaan kymmenessä vuodessa raskaiden astioiden raahaamisessa. Kotitalouksien biojäte on pääosin melko kuivaa, eikä aiheuta ongelmia. Sen sijaan valtavasti ruokajätettä tuottavien koulujen, sairaaloiden ja ravintoloiden 240-litrainen keräysastia voi painaa kiloissa saman verran.
Lassila & Tikanojan työsuojeluvastaava Heikki Harakka vaatii siirtymään pienempiin jäteastioihin, niiden täyttämistä nykyistä tasaisemmin sekä nesteiden erilliskeräystä.
- Astioiden paino on niin hirveä, että sitä eivät kestä miehet eivätkä naiset. Homma käy niin kovasti tuki- ja liikuntaelimiin, että kauaa ei pysty sitä työtä tekemään. Pienemmät astiat pudottaisivat painot puoleen, samoin helpottaisi tasainen täyttö; usein osa astioista pursuaa yli äyräidensä, osa on tyhjiä.
Ongelma HSY:n tiedossa
Helsingin seudun ympäristön HSY:n käyttöpäällikkö Juha Talvio kertoo, että ongelma on tiedossa ja sitä kirottiin varsinkin viime talven pakkasissa.
- Pahimmillaan täydet astiat olivat ja pysyivät umpijäisinä, kun märkä biojäte jämähti kylmässä. Astiat ovat isoja ja painavia; ne on hankittu aikanaan kotitalouksien tarpeita ajatellen. Kaikki asiakkaat eivät tahdo tilalle pienempiä, koska jätehuoneet ovat ahtaita ja useampi pieni säiliö vie enemmän tilaa kuin muutama suuri.
Säiliöitä kuitenkin vaihdetaan vähin erin pienempiin kuljettajilta saadun palautteen mukaisesti. Talvio muistuttaa, että myös keittiöt voivat tehdä paljon kuljettajien elämän helpottamiseksi; jos neste valutetaan ruokajätteestä pois, kevenee kuorman paino merkittävästi.
Ruuan haaskaaminen kuriin
Järkevältä tuntuisi myös biojätteen määrän vähentäminen. Helsingissä esimerkiksi kouluruuasta lähes viidennes päätyy biojäteastioissa Ämmässuolle, mikä on sama kuin heittäisi rahaa roskiin. Palmian mukaan kasvispainotteinen kouluruoka on lisännyt biojätteen määrää.
Vuosaarelaisessa Tehtaanpuiston koulussa alueohjaaja Teija Karenin mukaan ruoka maistuu myös kasvispäivinä, mutta muuten menekkiä on vaikea ennakoida. Vaikka tilannetta seurataan tarkkaan, syntyy biojätettä päivänä kuin päivänä 40-60 kiloa. Ruoka kun ei saa loppua kesken.
- Kun meillä on kuuden viikon kiertävä lista, niin me pidämme tarkkaa kirjanpitoa koko kuuden viikon ajan ja me nähdään ihan tarkkaan siitä, minkä verran me tehdään ruokaa.
Lapset ottavat itse ruokansa linjastosta, mikä on Karenin mukaan sekä hyvä että huono asia.
- Herkkuruokaa voidaan lapata lautaselle niin paljon, ettei sitä sitten jaksetakaan syödä.
Ruokaa päätyy biojätteeksi valtavia määriä myös ravintoloista, sairaaloista ja muista laitoksista. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT kampanjoi parhaillaan haaskaamisen lopettamiseksi.
Jäteastiat asiallisiin paikkoihin
Kampanjan tuloksia odotellessa jätealalla toivotaan nopeampia lääkkeitä kohtuuttomiin kuljetuksiin. Lassila & Tikanojan autonkuljettaja Toni Vinkki on sitä mieltä, että hyvä alku olisi se, että keräysastiat sijoitettaisiin lain edellyttämällä tavalla tasaisille paikoille kovalle alustalle. Nyt näin ei etenkään Helsingin kantakaupungissa ole.
Vinkki raahaa perustyöpäivän aikana noin parisataa biojätesäiliötä keräysautolle ja takaisin, joten hän tietää mistä puhuu.
- Yhteen suuntaan kulkemismatkaa voi olla 150 metriä, sitten on joko alakertaan tai yläkertaan kulkevia luiskia vielä siihen päälle. Pahimmat paikat ovat melkein kahden kerroksen luiskia, se vetää aika lailla hapoille, kun niistä tulee ylös.
Työn seuraukset tuntuvat jo kropassa. Vinkki on työskennellyt jätealalla vuosia, mutta epäilee, että ei voi pitkään kuljettaa biojätettä - se on työn kuormittavuudessa omaa luokkaansa.
- Selkä ja hartiat ovat vaivanneet. Mä tiedän useamman kaverin, jotka ovat selkänsä rikkoneet biojätteen kanssa ajaessaan, eivätkä enää ole voineet jatkaa, kun ovat päässeet niin huonoon kuntoon.
YLE Helsinki