Menestyksen metsästys on luonut Piilaaksoon lanseeraus-hypetys-tuho-syklin, jossa toimialansa murtajaksi hehkutettuihin firmoihin ja gurutoimitusjohtajiin syydetään liikaa rahaa, liian helposti. Suuren menestyksen sijaan moni menettää kaiken.
Ilmiön edustajaksi on nousemassa veritutkimusyritys Theranos, joka keräsi kaikkiaan 700 miljoonaa dollaria sijoitusrahaa. Yrityksen arvo nousi korkeimmillaan 9 miljardiin dollariin.
Nyt Wall Streetillä ounastellaan, että yrityksen arvo saattaa pian olla nolla.
Theranosin perusti vuonna 2003 Stanford-opinnot jättänyt 19-vuotias Elizabeth Holmes. Hän nousi Piilaakson nuorimmaksi naismiljardööriksi ja mediasensaatioksi, niin Forbes- kuin Fortune-lehtien kaltaisten julkaisujen kansiin.
Theranosin tavoite oli mullistaa laboratoriotutkimukset. Muutaman veripisaran näytteestä oli tarkoitus analysoida parilla dollarilla satoja sairauksia.
Holmes profiloitiin Steve Jobs -tyyliseksi tinkimättömäksi maailmanparantajaksi ja bioteknologia-alan mullistajaksi. Holmes elää ateriapirtelöillä, pukeutuu mustiin poolopaitoihin ja luopui niin harrastuksista kuin deittailusta menestyäkseen.
The Wall Street Journal -lehden perusteellisesti taustoittamat paljastukset nostivat viime vuonna esiin merkittäviä haasteita niin yrityksen teknologiassa kuin laboratoriokäytännöissä. Menetelmät eivät saaneet Yhdysvaltain lääkeviraston hyväksyntää, joten Theranos joutui tekemään suurimman osan verikokeistaan perinteisillä tavoilla.
Nyt Theranosta odottaa niin rikostutkinta kuin Yhdysvaltain rahoitus- ja osakemarkkinoita valvovan viranomaisen SEC:n kanne sijoittajien harhaanjohtamisesta.
Yrityksen hehkutuksesta siirryttiin nopeasti syyttelyyn.
Teknologiamedia rakastaa ”tulevaisuuden guru” -tarinoita, mutta seuraavaksi eniten se on mieltynyt noitajahteihin. Kenen vika on kuplan muodostuminen?
Kaikki varoitusmerkit ovat olleet ilmassa.
Yrityksen toimitusjohtaja oli kokematon ja hallituksessa niukasti tieteellistä osaamista. Mukaan haalittiin niin entiset ulkoministerit, yli 90-vuotiaat Henry Kissinger ja George Schultz, puolustusministeri William Perry kuin senaattorit Sam Nunn ja Bill Frist.
Mitä tulee teknologiaan, yritys verhoutui liikesalaisuuden taakse, eikä tutkimuksia esitelty tieteellisissä julkaisuissa.
Teknologian pääkehittäjä, biokemisti Ian Gibbons, teki itsemurhan vuonna 2013, juuri kun Theranos avasi ensimmäiset klinikkansa. Viime viikolla erosi yrityksen liiketoimintajohtaja Sunny Balwan.
Theranokseen sijoittivat niin Oracle-perustaja Larry Ellisonin
Tako Ventures kuin Steve Jurvetsonin DFJ sekä maineikas Andreessen Horowitz. Eikö niiden olisi pitänyt huomata teknologian ja yrityksen toimintatapojen haasteet, ennen kuin ne lähtivät sijoittamaan tähtitieteellisiä summia?
Yksikään bioteknologia-alan eturivin sijoittaja ei nimittäin satsannut Theranokseen.
Pahin syntipukki näyttäisi siis olevan Piilaakson tyhmä raha.
Pääomasijoittajat pelaavat rulettia, jossa on yksi ainoa tavoite: voittaa isosti. Raha on laitettava jakoon ja salkkuun saatava vakuuttavia nimiä.
Ilmiötä voisi pitää harmittomana. Joskus pitää vain heittää seinään spagettia ja katsoa, tarttuuko se. Ongelma on, että sotkuisissa kokeiluissa saattavat eettiset periaatteet unohtua.