Militääriasioita

  • Viestiketjun aloittaja Örfil
  • Aloituspäivämäärä

Örfil

Guest
Erdis on Putlerin myyrä Natossa. Tietohanoja siihen suuntaan on jo laitettu kiinni.
 

Örfil

Guest
Kylmän sodan historiaa Suomesta:

Salainen suunnitelma NL:n miehityksen varalle: Tämä tykki suunnattiin kohti Helsinki-Vantaata – vain 9 km kohteesta
– Myös meillä Suomessa puolustusvoimat näki yhtenä uhkakuvana Prahan kaltaisen operaation, jonka kohteen olisi Seutulan – nykyään Helsinki-Vantaan – lentokenttä, Ilmatorjuntamuseon johtaja Esa Kelloniemi kertoo Keski-Uusimaa-lehdelle.

Taustalla oli maan heikko tila sotaa seuranneina vuosikymmeninä. Helsingin puolustamisvalmiutta oli nostettava.

Tykit suunnattiin Hyrylästä kohti lentokenttää."
Hyrylään sijoitettu Helsingin Ilmatorjuntarykmentti sai salaisen tehtävän tukea maahanlaskujoukkojen torjuntaa raskailla ilmatorjuntatykeillä ammuttavalla epäsuoralla tulella.

– Hyrylästä lentokentälle oli – on – vain yhdeksän kilometriä.

Varuskunta-alueelle rakennettiin tuliasemia, joissa it-tykit olivat valmiina tositoimiin, maalipisteenä kiitoteiden risteys.
http://www.lansivayla.fi/artikkeli/561057-salainen-suunnitelma-nln-miehityksen-varalle-tama-tykki-suunnattiin-kohti-helsinki#.WcDKTFNvbLA.facebook
 

Örfil

Guest
Tulipa tuosta mieleen kuriositeettina, että Santahaminasta löytyy Hotelli Tornia kohti suunnattu tykki. Tiedät ketä siellä majaili sillon yhteen aikaan..
Z-herralle olisi voinut surutta pelästyttää huonot housuun ja ampua sementtipään tai pari sinne Torniin ;)
 

Örfil

Guest
Kun kasakka puhuu, vastuu on kuulijalla:

Venäjä valehteli suut ja korvat täyteen Zapad-sota*harjoituksesta – eikä Venäjää haittaa, jos Suomessa vähän pelätään
Zapad 2017 -sotaharjoitus oli Venäjän julkisuustemppu. Harjoitukseen osallistui kymmeniätuhansia sotilaita enemmän kuin Venäjä ilmoitti virallisesti.
http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005377072.html?share=7b5e31f70d068473e2225ad281b80da5

Tuliko kellekään yllätyksenä?
 

Örfil

Guest

Örfil

Guest
https://www.verkkouutiset.fi/saksalaislehti-suitsuttaa-suomen-puolustusta-heita-ihaillaan/

– Meillä on valtavat reservit, ja he ovat kaikki koulutettuja reserviläisiä. Eräs suurimmista Euroopassa, Niinistö selvittää.

Hän huomauttaa, että Suomella olisi tarvittaessa aseissa 5 000 miestä enemmän kuin Saksalla, vaikka Saksassa onkin kuusitoista kertaa enemmän väkeä.
Pääpointsis:
Kuosmanen avaa suomalaista puolustusfilosofiaa toteamalla, ettei Suomi ole välttämättä riittävän iso päihittämään kaikkia vihollisia.

– Olemme kuitenkin riittävän vahvoja varmistamaan, että tapahtuu ympärillämme mitä tahansa, on mahdollisen vihollisen harkittava todella tarkkaan, haluaako se kärsiä kaikki ne uhrit – aloittaa operaation meitä vastaan.
 

Antsa Rieppo

Well-known member
Liittynyt
1.1.2015
Viestit
46299
Sijainti
Purukiellossa
Muuallakin huomattu mitä itse huomion tässä pojan käydessä varusmiespalveluksen.

Arvostettu amerikkalaislehti hehkuttaa Suomen armeijaa: "Katsokaa pohjoiseen"

- Katsokaa pohjoiseen, kehottaa kansainvälisiin suhteisiin perehtynyt amerikkalaislehti Foreign Affairs.

Maanantaina julkaistussa artikkelissa pureudutaan Suomen armeijaan ja varusmiespalvelukseen, joista muidenkin maiden olisi lehden mukaan syytä ottaa oppia.

- Suomen puolustusvoimat on onnistunut saavutuksessa, josta muut asevoimat voisivat ottaa oppia: se on tehnyt itsestään houkuttelevaan kohteen asevelvollisille ja ammattilaisjoukoille, Foreign Affairs kiittelee.

Esimerkkinä onnistumisesta lehti mainitsee nykyään NHL:ssä pelaavan jääkiekkoilija Mikael Granlundin, joka suoritti varusmiespalveluksen ennen lähtöä taalajäille.

- Suomalaiselle varusmiespalveluksen suorittaminen on kunnia, Foreign Affairs kertoo Granlundin sanoneen aiemmin tässä kuussa.

- Ammattilaisurheilijat suorittavat sen myös. Se on vain jotain, mitä halutaan tehdä.

Foreign Affairs muistuttaa, että ensi vuonna armeijan harmaisiin on astumassa Robin, "yksi maan suurimmista poptähdistä".

Arvostettua, 95-vuotiasta lehteä julkaisee yhdysvaltalainen ajatushautomo Council on Foreign Relations.

Iso muutos

Pelkkä isänmaallisuus ei Suomen armeijan suosiota selitä. Foreign Affairs nostaa esiin vuosituhannen alussa lanseeratun järjestelmän, jolla puolustusvoimat arvioi sotilaiden ja upseerien kokemuksia.

- Se on muuttanut tavan, jolla kohtelemme sotilaita ja jolla sotilaat näkevät Suomen puolustusvoimat
, lehden haastattelema prikaatikenraali Jukka Sonninen sanoo.

Käytännössä puolustusvoimat mittaa kyselyin muun muassa sotilaiden nukkumista, esimiesten toimintaa, stressitasoja ja viestinnän onnistumista.

- Pointti on se, että analysoimme tulokset ja etsimme juurisyyn: onko jokin tietty tapaus aiheuttanut tietyn tuloksen? Joku tietty ihminen? Tietyt prosessit, kuten terveydenhoito? Kun ihmiset huomaavat, että prosessi toimii, se muuttaa heidän asennettaan dramaattisesti
, Sonninen valottaa lehden haastattelussa.

Suosion salat

Tulosten perusteella toimenpiteet kantavat hedelmää. Asevelvolliset ovat varusmiespalvelukseensa aiempaa tyytyväisempiä, ja upseerien johtamiskyvyt ovat kehittyneet. Johtaminen ei perustu pelkkään asemaan tai auktoriteettiin - johtajien ja alaisten on luotettava toisiinsa, Sonninen sanoo Foreign Affairsille.

Lehden mukaan Suomi on selvittänyt armeijan suosion "salaisuuden": suurimman osan joukoista muodostavat aliupseerit ja alempiarvoiset sotilaat on pidettävä tyytyväisinä.

Valittu linja toimii. Foreign Affairs siteeraa varusmiespalveluksensa suorittaneille asevelvollisille syksyllä tehtyä kyselyä, jonka mukaan 80 prosenttia vastaajista kannattaa asevelvollisuuden säilyttämistä ja 42 prosenttia sanoi, että olisi suorittanut palveluksen, vaikka se ei olisikaan pakollista.

Tulos on niin vakuuttava, että monilla muilla mailla olisi syytä matkia Suomea, sanoo ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak. Hänen mielestään on tärkeää, ettei varusmiespalvelusta "ylimyydä".

- Ei voi olla hienoja videoita, joissa sotilaat hyppivät lentokoneista, jos et pysty tätä toimittamaan. Mutta yhtäläisesti: älä alimyy, tutkija sanoo Foreign Affairsille.

Salonius-Pasternak korostaa, että motivaation vuoksi puolustusvoimien kannattaa opettaa taitoja, joista on hyötyä muussakin kuin sodankäynnissä. Näin koulutus motivoi, ja asevoimiin saadaan rekrytoitua kyvykkäitä ihmisiä.

Asevelvollisten tunnelmien mittaaminen saattaa vaikuttaa pehmeältä lähestymistavalta, mutta todellisuudessa se on fiksu keino kannustaa asevelvollisia tekemään parhaansa, Foreign Affairs katsoo. Moraalista ja motivaatiosta huolehtiminen on elintärkeää eurooppalaisten ja pohjoisamerikkalaisten armeijoiden pyrkiessä kasvattamaan joukkojaan.

- Heidän pitäisi ottaa Suomen esimerkki huomioon, lehti summaa.
Hyvää duunia, Puolustusvoimat!
 

Örfil

Guest
Sodankäyntiä se tämäkin.
Aamulehti: Suomella ja Ruotsilla yhteisharjoitus valeuutisia ja trollaamista vastaan
https://yle.fi/uutiset/3-9890255


Ja kas, samaan aikaan toisaalla tapahtuu myös:

Pirkanmaan kunnille järjestettävä Pirkka17 valmiusharjoitus järjestetään 7.-9.11.2017 samanaikaisesti Häme 17-valmiusharjoituksen ja panssariprikaatin paikallispuolustusharjoituksen kanssa.
Valmiusharjoituksen skenaariona on voimakkaasti kiristynyt kansainvälinen tilanne, jossa myös sotilaallisen voimankäytön mahdollisuus on korostunut. Teemana harjoituksessa on hybridivaikuttaminen, siihen liittyvät elementit ja erityisesti informaatiovaikuttaminen
http://www.avi.fi/web/avi/-/yhteiskunnan-hairiotilanne-ei-katso-maakuntarajoja-pirkka-17-ja-hame-17-harjoitukset-testaavat-yhteistoimintakyvyn-lansi-ja-sisa-suomi-#.Weeo2xu7WHs

Kommentoin asiaa lisää 9.11. jälkeen :thumbup:
 

Örfil

Guest
Vanha idea uudelleen lämmitettynä. Ensiksi uutinen, sitten historiatieto:

Venäjän uudet ydinohjukset syöksyivät maahan – USA seurasi salassa
Kenties erikoisin Venäjän presidentin mainitsemista aseista on ydinkäyttöinen risteilyohjus. Yhdysvallat kehitti vastaavaa asetta jo 1950- ja 1960-luvuilla
https://www.verkkouutiset.fi/usa-seurasi-salassa-kun-venajan-uudet-ydinohjukset-syoksyivat-maahan/

SLAM-projekti:
Yhdysvallat kehitti vastaavaa asetta jo 1950- ja 1960-luvuilla. SLAM-hanke kuopattiin kuitenkin tarpeettomana. Ase olisi levittänyt ympäristöön valtavasti säteilyä eikä sillä ollut mitään käytännön etuja mannertenvälisiin ballistisiin ohjuksiin verrattuna.
Wikiartikkeli:
https://en.wikipedia.org/wiki/Supersonic_Low_Altitude_Missile

Ja se kökkö juttu tässä asiassa on sama syy, miksi niiden kehitys lopetettiin Yhdysvalloissa:

The engine also acted as a secondary weapon for the missile: direct neutron radiation from the virtually unshielded reactor would sicken, injure, or kill living things beneath the flight path; the stream of fallout left in its wake would poison enemy territory; and its strategically selected crash site would receive intense radioactive contamination. These characteristics would have also made the weapon impossible to test and control. In addition, the sonic waves given off by its passage would damage ground installations
Eli kuten uutisessa mainitaan:
Viranomaislähteiden mukaan ainakin yksi tällainen ohjus olisi hiljattain syöksynyt maahan jossakin Venäjän arktisilla alueilla.

Mikäli tiedot epäonnistuneista asekokeista pitävät paikkansa, tarkoittaa se mahdollisesti sitä, että Venäjällä on syöksynyt viime aikoina maahan jopa useita ydinreaktorin sisältäviä ohjuksia.
:thumbfh:

Mihin tällaisia tuomiopäivän aseita nykyään tarvittaisiin? Nytkö noita reaktoreita (tai ainakin yksi) lojuu jossain taigalla?
 
Ylös