patriot sanoi:
Onhan meillä Suomessakin toi jaettu aika tiukasti! Tuomiovalta, toimeenpanovalta ja lainsäädäntövalta on tiukasti omissa lokeroissaan.
Tai sanotaan että on ainakin jaettu. Se ei kuitenkaan ole läheskään sama asia. Ei tätä asiaa voi lähestyä päivänpolitiikan näkökulmasta. Pitää miettiä eri instanssien vuorovaikutussuhteita ja vallan jakoa perustuslain näkökulmasta.
Ei perustuslaista ja maan hallintoa voi muuttaa editoimalla perustuslain yhtä kappaletta miettimättä kokonaisuutta. Siirtyminen yhdysvaltojen järjestelmään todellakin vaatii koko parlamentin, presidentti-instituution ja oikeuslaitoksen uudistamista.
patriot sanoi:
Sä tuolla edellä väitit, että saisimme vahvemman presidentin kuin Kekkonen koskaan ikinä!? USA:ssa presidentti on vahva ainoastaan silloin jos presidentti tulee samasta puolueesta kuin kongressin enemmistöpuolue. Muussa tapauksessa presidentin kädet ovat aika sidotut.
Toisin Sanoen jos mallia Suomessa sovellettaisiin olisi presidentin päätöksenteko sidottu eduskunnan tahtoon, kuten USA:ssa kongressin tahtoon.
Väitin että saamme vahvemman presidentin kuin mitä Kekkonen oli. Mitä sitten? Eikö se sinusta pidä paikkaansa? Nyt pitää erottaa lainsäädännöllinen valta muusta vallasta.
Suuri osa Kekkosen vallasta johtui siitä että, Kekkonen oli persoonana niin vahava mielipidevaikuttaja että kaikki tottelivat häntä. Jos Kekkonen ohjasi asioita jotka eivät hänen valtaansa kuuluneet, ja muut tottelivat, ei se johtunut puutteista lainsäädännössä.
Jankutat koko ajan että Yhdysvaltojen presidentin päätöksenteko on sidottu kongressin tahtoon. Älä enää jankuta. Kyllä minä sen tiedän enkä ole muuta väittänytkään. Olisi perin outoa jos näin ei demokraattisessa valtiossa olisi. Silloin se ei olisi demokraattinen valtio, vaan siellä olisi itsevaltias.
Presidentin valtaoikeudet ovat nimenomaan toimeenpanovallan osalta silti Yhdysvalloissa aivan eri luokkaa kuin mitä ne ovat Suomessa nyt tai Kekkosen aikana. Tässä on se ratkaiseva ero.
patriot sanoi:
Kaksipuoluejärjestelmä! Se on avainsana... Presidentti muodostaisi vaalien jälkeen hallituksen joka vastaa toimistaan eduskunnalle. Kaksipuoluejärjestelmä tarkoittaisi siis sdp+vasemmistoliitto ja keskusta+kokoomus.
Jos kävisi niin, että vasemmiston edokas valittaisiin presidentiksi, mutta oikeisto sais enemmistön eduskuntaan niin vasemmsito vois joutua ottamaan jonkun pienen puolueen mukaan hallitukseen saadakseen enemmistön. Ja vaalit olis neljän vuoden päästä.
Eiköhän kuitenkin oteta se pohjoismainen malli käyttöön. Saattaa sujua vähän kivuttomammin kuin tämä sinun mallisi :wink: