Moottoriurheilun uutisointi F1:n ulkopuolelta suomalaisessa mediassa

K. August

Well-known member
Liittynyt
25.11.2010
Viestit
2405
Avaan ketjun tähän osioon, kun on aktiivisempi, kuin "Muu moottoriurheilu", vaikkakin ehkä sopisi sinne paremmin. Modet saavat siirtää ketjun toiseen osioon, jos katsovat, ettei kuulu tänne.

Avaan tämän ketjun, koska valtavirtamedian uutisointi moottoriurheilusta tuntuu yksipuolistuneen tällä vuosikymmenellä, käsittäen lähinnä F1:n ja WRC:n, sekä jossain määrin MotoGP:n ja WRX:n.

IndyCar, DTM, ja proto-/GT-luokat tuntuvat sarjoilta, joiden uutisointi on vähentynyt 90- ja 00-lukujen jälkeen. Toki kaikissa noissa nähtiin ainakin toisinaan suomalaisedustusta noihin aikoihin, mutta muistan Ruutulipussa uutisoidun CARTista ja DTM:stä myös silloinkin, kun mukana ei ollut suomalaisia. Taisipa myös olla Ruutulippu, josta aikoinaan kuulin NASCARin muuttavan mestaruusformaattiaan.

Toki eri sarjojen merkittävyys moottoriurheilun isossa kuvassa on muuttunut. Jakautumisen seuraukset vähensivät IndyCarin relevanssia F1-väen silmissä, eikä sarja vielä ole toipunut jakautumista edeltävien vuosien tasolle. DTM puolestaan oli 00-luvulla F1-kuskien ensisijainen "vanhainkoti", nyt on hyviä vaihtoehtoja ex-F1-kuskeille myös Formula E:ssä ja urheiluautojen puolella. Tosin suomalaiskuskin puute LMP1:stä JJ:n jälkeen on vaikuttanut luokan kiinnostavuuteen Suomessa, vaikka luokka olikin kovassa nosteessa vielä muutama vuosi sitten.

Median muuttumisellakin on varmasti vaikutuksensa. Esim. IndyCarilla on vaikea harrastaa klikkijournalismia, ellei kyseessä ole "ex-F1-tähti" tai satu vakava onnettomuus. Eikä toisaalta suomenkieliselle sisällölle "niche-lajeista" ole niin suuresti kysyntää. Keskivertoa F1-fania ei hirveästi kiinnosta, kuka voitti Indy 500:n, ellei kyseessä ollut "ex-F1-tähti". IndyCar-fanit taas ovat jo oppineet etsimään uutiset ulkomaisilta sivustoilta eikä suomalaisilla medioilla olisi juurikaan alkuperäistä tarjottavaa. TV:n puolella puolestaan tuntuu korostuvan kanavan lähetysoikeudet, jolloin tiettyjä lajeja tuodaan esiin enemmän myös mainosmielessä. Esimerkkinä maailmalta ESPN:n joukkoirtisanomiset, joiden kohteena olivat lähinnä toimittajat, joiden leipälajeja ESPN ei televisioi. Irtisanomisten seurauksena ESPN.comin uutistarjonnan lajikirjo kaventui merkittävästi.

Mutta millaisia havaintoja muilla forumisteillä on aiheesta? Itselläni aika on voinut kullata muistot. Nykyään en edes suuremmin seuraa suomalaista urheilumediaa, ainakaan kansainvälisten lajien osalta.
 
Viimeksi muokattu:

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Motocrossista ei esim. Urheiluruudussa puhuta halaistua sanaa. Kaukana on ajat kun Kouki, Panttilat, Vehkoset, Ljungqvist ja muut suomalaiset kuskit olivat videopätkineen mukana lähes viikottain lähetyksissä. Eipä juuri kyllä trialista mitään tule.
 

IntriguingMan

Matinkylän Mimmo Schiattarella
Liittynyt
30.1.2012
Viestit
3706
Sijainti
Salo
Vielä 10 vuotta sitten tilanne oli se, että F1 -ja rallitaustaisten kuljettajien jälkeen tunnetuin suomalainen autourheilija oli Pertti Kuismanen. Nyt ei ole Kuismastakaan.

Hassua sinänsä että 99-2000 harrastesarjoissa ajaneelle, Pro-tallilavateitaan (Palttala, Oliver Gavin ym.) hitaamalle Kuismaselle lahjoitettiin niinkin paljon ruutuaikaa.
 

ettelbruck

Well-known member
Liittynyt
30.7.2000
Viestit
11147
Sijainti
Vantaa/Riihimäki/Ettelbruck
Motocrossista ei esim. Urheiluruudussa puhuta halaistua sanaa. Kaukana on ajat kun Kouki, Panttilat, Vehkoset, Ljungqvist ja muut suomalaiset kuskit olivat videopätkineen mukana lähes viikottain lähetyksissä. Eipä juuri kyllä trialista mitään tule.
Noissa lajeissa on Suomi pudonnut todella rajusti. Motocrossin MM-sarjassa Savaste ajanut yhden kisan tänä vuonna, muite suomalaisia ei ole. 2017 maajoukkueiden kisassa Suomi sijalla 31, edellä mm. sellaisia moottoriurheilun jättiläisiä kuin Puerto Rico ja Islanti.

Joskus Urheiluruutu yms. saivat ilmaista tai erittäin edullista videomateriaalia uutiskäyttöön. Pahoin pelkänä, että nykyiset sarjajärjestäjät ovat ecclestoneoppinsa lukeneet ja hinnoitelleen materiaalin sellaiseksi, ettei nykyisessä lajikirjossa motocrosskatsaus houkuttele ohjelmantekijöitä.

Nettiaikakaudella kuitenkin minkä tahansa sarjan seuraaminen on helppoa. 80-luvulla kun suunnittelin Euroopan matkoille kansallisten rallien seuraamista, ei Suomessa varmaa tietoa juuri saanut kuin Britannian ja Saksan kisoista. RallySportin pystyi ostamaan Helsingistä ja Sport Auton jopa Riihimäeltä.

Yhtenäiskulttuuri muutenkin on 2000-luvulla kadonnut, ei vain autourheilun seuraamisesta.edit: tai siis lisäys: spotter90:n seuraava kommentti on aivan totta, itsekin ajattelin kirjoittavani sinne
 
Viimeksi muokattu:

IntriguingMan

Matinkylän Mimmo Schiattarella
Liittynyt
30.1.2012
Viestit
3706
Sijainti
Salo
Toisaalta nettiaikakautena moottoriurheilusta aidosti kiinnostunut voi seurata käytännössä mitä sarjaa tahansa. Toista se oli silloin, kun esim. IMSAn sarjasta ainoa tapa saada tietoa oli Vauhdin Maailman Kisasalaatti-palsta.
 
Ylös