No tossa mallissa ero syntyy siitä että miten perustehtävät määritellään. Ja kaikkien taloususkovaisten harmiksi toimiva markkinatalous on erittäin harvinainen poikkeus mahdollisten markkinatalouksien joukossa.
Jokseenkin kaikki demokraattiset yhteiskunnat ovat valinneet markkinatalouden. Vastaavasti sosialismi on epäonnistunut kaikkialla. Tällä hetkellä maailmassa lienee enemmän hyvinvointia kuin koskaan aiemmin historiassa. Markkinataloudessa on omat vaikeutensa, jotka lienevät hyvin tunnistettuja. Toisaalta kukaan ei ole esitellyt mitään toimivampaa mallia. Sellaista voi toki teoreettisesti pyöritellä, mutta sellaisen mallin taakse pitää saada tavalliset ihmisetkin. He voivat sitten vaaleissa äänestää muutoksen puolesta.
Mitä tulee valtion perustehtäviin, niin se veteen piirretty viiva. Mutta jos katsoo vaikka suomea, niin 20 vuodessa julkinen sektori on ottanut itselleen yhä lisääntyvissä määrin tehtäviä, joita sillä ei aiemmin ollut. Tämä tapahtuu laatimalla uutta sääntelyä mm. lakien ja asetusten muodossa. Sillä tavoin verovarat siirtyvät palveluista virkakoneiston pyörittämiseen. Ja mitä suurempi virkakoneisto, sitä enemmän se kehittää itselleen tehtäviä. Tämä oravanpyörä pyörii suomessakin jo tehokkaasti, mutta varsin huomaamattomasti.
edit: Sääntelyn lisäys myös tarkoittaa jatkuvasti nousevia hintoja. Vuoden 2011 rakennusmääräyksillä rakennettu vanhainkoti tai omakotitalo on paljon kalliimpi kuin vuoden 1990 määräyksillä toteutettu. Eipä siinä mitään, sillä ainahan asioita voi parantaa uudella sääntelyllä. Otetaan esimerkiksi vaikka hallitusohjelmaan merkitty vanhuspalvelulaki. Kunnilla ei ole rahaa siihen ja valtio leikkaa tuloja muutenkin. Kuntien siis pitää velkaantua vielä entistä enemmän, korottaa veroja tai karsia muita tehtäviään. Mutta koska karsittavaa ei pahemmin ole, niin velanoton ja veroäyrin korottamiseksi menee. Ei sikäli etteikö asia olisi tärkeä, mutta maailma ei tule valmiiksi vaikka sääntelyä lisättäisiin miten paljon.