JPP
as Quo as possible
Tuli luettua pari viikkoa sitten tullut Tekniikka & Talous -lehti ja Perusinsinööri Veijo Miettinen kirjoitti alla olevaa, varsin järkeenkäypää, juttua:
Näytä liitetiedosto 15096
Näytä liitetiedosto 15096
On tilanteita, joissa tuollainen menettely on parempi ja edullisempi. Vakuuksiahan voidaan vaatia koko summalle tai vain osalle siitä. Vakuudethan toimivat velan panttina, mutta jos vakuus on vaikeasti tai hitaasti realisoitavissa se vaikuttaa osaltaan korkoon. Vakuuttahan ei ole tarkoitus joutua realisoimaan.Mikä helvetti estää laittamasta niitä vakuuksia suoraan sen lainan vastineeksi jos niitä (vakuuksia) tarpeeksi löytyy???Ja jos ei löydy tarpeeksi niin onkohan kysessä ihan vaan silkka sanahelinä sitten yllättäen?
Portugalin tukipaketti hyväksyttiin Brysselissä
EU:n valtiovarainministeri ovat hyväksyneet Portugalille suunnatun tukipaketin Brysselissä. Suomen vaatimukset huomioitiin.
EU:n valtiovarainministerit pääsivät odotetusti sopuun Portugalin tukipaketista Brysselissä maanantai-iltana. EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kolmivuotisen tukipaketin suuruus on 78 miljardia euroa.
Portugalin tukipaketti on kolmas euromaiden hyväksymä rahoituspaketti vaikeuksiin joutuneelle euromaalle viimeisen vuoden aikana.
EU ja IMF sopivat 110 miljardin tukipaketista Kreikalle viime toukokuussa ja 85 miljardin euron ohjelmasta Irlannille marraskuussa. EU-ministerit huomioivat päätöksessään Suomen viime viikolla esittämät vaatimukset.
Talousministereiden julkistaman lausunnon mukaan Portugali pyytää yksityisiä sijoittajia säilyttämään omistuksensa Portugalin velkakirjoista vapaaehtoisesti. Portugalin odotetaan myös aloittavan mittavan yksityistämisohjelman julkisen taloutensa vahvistamiseksi.
Sekä vaade yksityisille sijoittajille että yksityistämisohjelma olivat Suomen asettamia ehtoja paketin hyväksymiselle. Portugalin valtiovarainministeri Fernando Teixeira dos Santos sanoi jo ennen kokouksen alkua, että tukipaketti täyttää kaikki Suomen asettamat vaatimukset.
Vauhtia Kreikan yksityistämisiin
Portugalia kuumemmaksi puheenaiheeksi Brysselin kokouksessa nousivat Kreikan taloustilanne ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtajan Dominique Strauss-Kahnin pidätys New Yorkissa.
Strauss-Kahnin piti osallistua kokoukseen, sillä IMF:llä on ollut keskeinen rooli vaikeuksiin ajautuneiden euromaiden pelastusoperaatioissa.
Portugali-paketissa IMF:n osuus on yksi kolmasosa EU-maiden vastatessa lopuista. Kreikan on viime päivinä arvioitu tarvitsevan 50-60 miljardin euron lisäapua viime vuonna päätetyn 110 miljardin euron apupaketin päälle.
Valtiovarainministerit patistivat maanantaina Kreikkaa vauhdittamaan talousuudistuksiaan ja yksityistämisohjelmaansa, jos maa mielii saada unionilta lisäapua.
Muun muassa Hollannin valtiovarainministeri Jan Kees de Jager vaati Kreikalta lisää säästöjä, uudistuksia ja yksityistämistä, ennen kuin lisäavusta voidaan puhua.
- Tällä hetkellä Kreikka ei ole oikeilla raiteilla. Maa pitää saada takaisin raiteille, ennen kuin mitään päätöksiä voidaan tehdä, Kees de Jager sanoi.
Katainen samoilla linjoilla Kreikasta
Suomea kokouksessa edustanut valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) oli hollantilaiskollegansa kanssa samoilla linjoilla. Katainen kiinnitti huomiota Kreikan yksityistämisohjelman verkkaiseen etenemiseen.
- He eivät ole tähän mennessä tehneet juuri mitään, vaikka (EU:n ja IMF:n) ohjelmassa on näin puhuttu, Katainen sanoi saapuessaan kokoukseen.
Katainen ei yksilöinyt, mitä hän haluaa Kreikan valtion panevan myyntiin. Ateenan Akropoliin kaltaisia historiallisia nähtävyyksiä ei Kataisen mukaan kuitenkaan tarvitse muuttaa rahaksi.
- Kreikan valtiolla on paljon omaisuutta. Nyt ei tietenkään puhuta mistään monumenteista, vaan ihan asiallisista kysymyksistä.
Kreikan pääministeri George Papandreou sanoi viikonloppuna, että olisi loukkaus kreikkalaisia kohtaan, jos EU-maat vaatisivat lainojensa vakuudeksi maan saaria tai historiallisia muistomerkkejä.
STT-REUTERS-AFP
Pointti onkin se klausuuli, jonka tuo sopimus sisältää mahdollisista tulevista lainatakuista ja JONKA NYT JOKA MAA ON HYVÄKSYNYT.Mitäs vaatimuksia nuo on, kun saa kuitenkin toimia vapaaehtoisesti? Pelkkää semantiikkaa, niin kuin Soini sanoi, enkä ole edes persujen kannattaja.
Tässä jutussa sanotaan, että sijoittajia ei voi pakottaa yhtään mihinkään ja Suomen vaatimus on lähinnä symbolinen. Suomen omaa sisäistä politiikkaa. Vaatimuksen kirjauksella varmistettiin Suomen eduskunnan tuki paketille, vaikkei sillä käytännön merkitystä olekaan.
http://www.newsdaily.com/stories/tre74e3vg-us-eurogroup/
Jutta ja Eero vaan jauhaa "historiallisesta saavutuksesta".![]()
Olisi mielenkiintoista tietää miten joukkovelkakirjojen jälkimarkkinat voitaisiin kieltää. Toki se lainsäädännöllisesti olisi mahdollista, mutta mitä etuja sillä saataisiin, haitat on huomattavasti helpompi kuvitella. Vaikea mun mielestä on sijoittajia pakottaa myöskään antamaan lisälainaa, sellaisilla ehdoilla mitä ne eivät ole valmiita hyväksymään.Tässä jutussa sanotaan, että sijoittajia ei voi pakottaa yhtään mihinkään
Oikein kirjoitettuna tämä kait olisi.. Suomen "vaatimukset" meni läpi.Suomen vaatimukset meni läpi.
Kreikalla on joukko raskaasti tappioita tekeviä valtionyhtiöitä. Sinivalkoisin lasein katsottuna voisi jopa sanoa, että joukko konkurssikypsiä valtionyhtiöitä. Niiden realisointi myyntiin ei ole helppo taski.Valtiovarainministeri Jyrki Katainen(kok.) on esitellyt Brysselissä valtiovarainministereiden kokouksessa Suomen kantaa EU:n tukipaketin vakuuksiin. Suomen kokonaisvastuu euromaiden vakausrahaston tukioperaatioissa rajoittuisi tämänhetkiseen 1,9 miljardiin euroon.
Virallisesta suhtautumisesta Kataisen ehtoihin ei tiedetä, mutta ymmärrystä vakuuksille on olemassa, kertoo toimittaja Leea Ollikainen Brysselistä.
- Lopullinen suhtautuminen selviää oikeastaan vasta sitten, jos kriisimaita tulee lisää, Ollikainen sanoo.
Vakuuksista puhuttiin jo Irlannin apupaketin yhteydessä. Kataisen mukaan Irlannin tilanne oli nykyiseen verrattuna hyvin nopea. Maalla ei olisi ollut mitään pantattavaakaan.
Ollikaisen mukaan esimerkiksi Kreikalla on paljonkin valtionyhtiöitä, joita se voisi myydä.
Arvioiden mukaan, jos Jos kreikka haluaa lisätukea, takuita aletaan vaatia pontevammin.
Ilmeisesti kun tarpeeksi julistaa, niin valheesta tulee totuus. Mutta olishan se Pekkarinen voinut silti kännit vetäistä.Pekkarinen pysyi selvänä
Mauri Pekkarinen (kesk) ei suostunut korkkaamaan Koskenkorvaa suorassa tv-lähetyksessä.
Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk) ei yllytyksestä huolimatta juonut Koskenkorvaa Ylen A-talk -ohjelmassa torstai-iltana.
Lähes absolutistina tunnettu kansanedustaja oli aikaisemmin luvannut juoda itsensä kunnolla humalaan, jos joku onnistuu löytämään mitään uutta kokoomuksen ja SDP:n sorvaamasta eurotukipaketista.
Pekkarinen kertoi ohjelman toimittajalle, ettei hän edelleenkään ole valmis juomaan studion pöytään lyötyä pulloa.
- En kyllä ole. Ihan siitä syystä että ne ehdot eivät ole täyttyneet.
Kokoomuksen alunperin rakentama Portugali-paketti kelpaa nyt SDP:lle, koska pakettiin on puolueen mukaan sisälletty SDP:n vaatima sijoittajavastuu. Pekkarisen mielestä mikään ei todellisuudessa muuttunut.
Sdp:n kansanedustaja Maria Guzenina-Richardsonin mielestä Pekkarisen olisi pitänyt juoda pullo mukisematta.
- Tämä Koskenkorvan viinapullo on tässä pöydässä, koska sinun mielestäsi mikään ei ole muuttunut. Itse asiassa kaikki on muuttunut.
Pekkarinen pysyi kannassaan ja kieltäytyi korkkaamasta Koskenkorva-pulloa
Mauri on jo liian vanha noihin kuvioihin. Ei ymmärrä mitään poliittisen viihteen perään.olishan se Pekkarinen voinut silti kännit vetäistä.
Kannattais Pekkarisen nyt kiltisti vaan juoda se Kossu. Etelä-euroopan euromaat haluaa, ettei sopimukseen kirjata yksityistä sijoittajavastuuta jota Suomi, Saksa ja Hollanti vaativat. Jos mikään ei ole Pekkarisen mukaan (ja monen muun) muuttunut, niin miten muutoksia voi edes vastustaa?Ilmeisesti kun tarpeeksi julistaa, niin valheesta tulee totuus. Mutta olishan se Pekkarinen voinut silti kännit vetäistä.
Mossella on puurot ja vellit ihan sekaisin. Kerrataanpa tilanne.Kannattais Pekkarisen nyt kiltisti vaan juoda se Kossu. Etelä-euroopan euromaat haluaa, ettei sopimukseen kirjata yksityistä sijoittajavastuuta jota Suomi, Saksa ja Hollanti vaativat. Jos mikään ei ole Pekkarisen mukaan (ja monen muun) muuttunut, niin miten muutoksia voi edes vastustaa?
Demarit näyttävät pärjäävän todella hyvin tässä kepuilussa.Noloa, hyvin noloa, mutta aika kepua.
Hyvä kertaus.Mossella on puurot ja vellit ihan sekaisin. Kerrataanpa tilanne.
Ei epäilystäkään. En usko että muutkaan jää jälkeen. Niskalenkeineen.Demarit näyttävät pärjäävän todella hyvin tässä kepuilussa
Missä vaiheessa Persut ovat olleet tukemassa Portugalia? Muistaakseni Timppa vain ja ainoastaan sanoi että nyt neuvotellaan, koskaan ei ole ollut myönteinen. Loppu on ollut pelkästään median ja muiden puolueiden vääntelyä ja kääntelyä.Persut: Ei tueta Portuglia. Hallitus ovi auki. Voidaan sittenkin tukea Portugalia. Liian suuri haloo. Ei tuetakaan ja oppositioon.
Tohon kohtaan sä sitten puutuitMissä vaiheessa Persut ovat olleet tukemassa Portugalia? Muistaakseni Timppa vain ja ainoastaan sanoi että nyt neuvotellaan, koskaan ei ole ollut myönteinen. Loppu on ollut pelkästään median ja muiden puolueiden vääntelyä ja kääntelyä.
HS: Etelä-Eurooppa pyyhkisi Suomen tukiehdon pois
Eteläiset euromaat haluaisivat pyyhkäistä Euroopan pysyvästä vakausmekanismista pois Suomen vaatiman yksityisten sijoittajien vastuun, kertoo Helsingin Sanomat ”useisiin EU-lähteisiin” nojautuen.
Pysyvän mekanismin eli EVM:n sopimusluonnokseen on kirjattu, että EVM lainoittaa kriisimaita vain, jos yksityinen sektori kantaa oman vastuunsa. Nyt osa eteläisistä euromaista haluaisi HS:n mukaan tämän maininnan lopullisesta sopimuksesta pois, koska ne pelkäävät sijoittajien huolestumista.
EU-komissio tukee eteläistä halua, koska sen mielestä tarkkoja sopimuskirjauksia ei tarvita. Suomelle, Saksalle ja Hollannille sijoittajavastuun kirjaaminen sopimukseen on olennaista.
Talouslehti Financial Times puolestaan kertoo, että euroryhmän johtaja Jean-claude Juncker on saanut Euroopan keskuspankin pillastumaan toteamalla, että Kreikalle joudutaan mahdollisesti tekemään "pehmeä velkasaneeraus". EKP:n edustajat syyttivät FT:n mukaan Junckeria tyhjien fraasien käyttämisestä; EKP:n mukaan millainen tahansa velkasaneeraus tarkoittaisi katastrofia Kreikalle ja ikäviä seurauksia koko Euroopalle.