Aslan sanoi:
Jos Ruotsin poika haluaa katsoa kaapeli- tai taivaskanavia, hänen valintansa osuu todennäköisesti, aivan kuten Suomessakin, Canal plussaan, joka on osa ranskalaista, Euroopan suurinta mediayhtiö Vivendiä. Vivendin pääomistaja on ranskanjuutalainen Bronfmanin suku. Näin ei ole toki aina ollut, mutta tänä päivänä kylläkin on.
Vs
Ehkäpä monet valitsevat Canal plussan – mutta samalla voi kuitenkin todeta että ruotsalainen voi (jos haluaa) katsella noin 20 – 30 eri TV-kanavaa missä ruotsin kieli on edustettuna ja ainakin saman verran myös muita kanavia. Suuri osa tämän päivän ruotsalaisista puhuu muitakin kieliä kuin omaansa – esimerkiksi englanti on vähintään yhtä laajalle levinnyt kuin Suomessa.
----------------------------------
1992 konservatiivipuolueet voittivat vaalit. Syynä tähän oli ns. kansakotisysteemin hautaamisvaiheesta johtunut talouskriisi.
Vs
Yhdyn toikin kirjoittajan päättelyyn tässä asiassa – kuitenkin sillä varauksella että valitettavasti konservatiivisien puolueiden kantti loppui kun he ottivat hallitusvastuun ja maan talous oli keinumassa. Tämä johti Ruotsin historian suurimpaan lainakaruselliin missä valtion velat nousivat uskomattomaan 1300 000 000 vain muutamassa vuodessa. Vaikka suurin osa lainoista olikin otettu omassa maassa ja vaikka ruotsin ”kansan” muille lainaamat rahasummat liikkuivat suunnilleen samalla tasolla laski ruotsin kruunun arvo ratkaisevasti. Siis vaikkakin on totta että sossujen kansankotisysteemi oli tullut liian kalliiksi niin valitettavasti muutosta politiikkaan ei tullut kun konservatiiviset puolueet saivat hallitusvastuun.
----------------------------------
Sähköisen median linja jatkui kuitenkin vastaavanlaisena.
Kuriositeettina mainittakoon, että sosialistinen media ja koululaitos takoivat lapsosten ja aikuistenkin päähän vaikutelmaa, että taloudelliset ongelmat olisivat olleet oikeistopuolueiden syytä, vaikka vaikeudet alkoivat jo vuotta ennen vaaleja ja näitten valtaannousua. Uskomatonta kyllä, harva muistaa enää nykypäivänä kuinka asiat oikeasti olivat. No, hehän ovat ruotsalaisia.
Vs
En tosiaankaan haluaisi olla niin ”rohkea” että väittäisin tietäväni mitä ja kuinka ruotsalaiset ajattelevat. Ja ei pidä myöskään unohtaa sitä tosi asiaa että ehkä puolet näistä ”No nehän ovat ruotsalaisia” ovat muuttaneet ruotsiin muualta esim. suomesta.
----------------------------------
Todennäköisesti television vaikutusvalta tulee yhä jatkossa kasvamaan! Kulttuuriministerinä toimii äärifeministi, ex-kommunisti, sd. Lena Hjelm-Wallén. Aikoinaan hän oli äänekkäimpänä vastustamassa lautasantennien laillistamista. Nyt hän pyörittää veronmaksajien rahoilla propagandakampanjaa, joka kehottaa kansalaisia ostamaan digiboxin - aivan kuten myös meillä Suomessa. Mainittakoon, että digiboxien avulla hallitus kykenee säätelemään, mitä kanavia ihmiset katsovat. Valitettavasti digiboksien suosio ei ole ollut odotetun kaltaista, mutta verorahojen kulutus kampanjoitiin kylläkin melko suurta. No, aivan kuten täällä meillä kotomassa, evätiköhän ne boksitkin mene sitten kaupaksi Ruotsissakin, kun analogiset lähetykset aikanaan loppuvat.
Vs
Täytyy tunnustaa että en tiedä mitä esimerkiksi Lena Hjelm-Wallen on sanonut ”lautasista” mutta se että hän pyörittelisi jonkinlaista ”propagandakampanjaa veron maksajien rahoilla” on täyttä puppua.
Digitaaliset TV-lähetykset ovat tietysti omiaan laajentamaan katsojan valinta mahdollisuuksia mikä on omiaan heikentämään esim. yksiviivaista informointia.
Siis millä jalalla tämän toikin kirjoittaja oikein haluaa seistä – oliko nämä digiboksit hyväksi sananvapaudelle vai jonkinlaista kommunistista propagandaa?
----------------------------------
Mitä sitten taas ruotsalaiseen lehdistöön tulee, on maassa neljä koko maanlaajuisen levikin saavuttavaa sanomalehteä: Expressen, Aftonbladet, Dagens Nyheter ja Svenska Dagbladet. Näillä kaikilla lehdillä on neljä yhteistä pääomistajaa: Expressen ja Dagens nyheter kuuluvat jo aiemmin mainitulle ja meillä suomalaisillekin tutuksi tulleelle Bonnierin dynastialle, Aftonbladet ja Svenska Dagbladet norjalaiselle, myöskin viime aikoina Suomen mediassa esillä olleelle norjalaiselle Schibstedtin perheelle.
Eikä siinä vielä kaikki. Bonnierit omistavat myös kaksi laajalevikkisintä paikallislehteä: Göteborgspostenin ja Sydsvenska Dagbladetin, kuten myös maan suurimman talousaiheisen julkaisun, Dagens Industrin. Sekä monia, monia muita pienempiä lehtiä, joita en tässä jaksa luetella...
Vs
En ihmettele ollenkaan jos niitä ei jaksa luetella (niitä kun löytyy erittäin monta ja montaa sorttia) sen joka haluaa voi löytää muutaman täältä
http://www.esperanto.fi/
Ruotsalaiset lehdet ehkä löytyy paremmin ruotsalaiselta puolelta?
----------------------------------
Bonnierit, kuten me suomalaiset olemme huomanneet, ovat äärimmäisen kiinnostuneita "tunkemaan lonkeroitaan" myös naapuriensa asioihin, "niin paljon kuin vain on suinkin mahdollista" (kuten itse Carl Bonnier on leikkisästi tokaissut). Mm. suomalainen kustantaja Tammi on heidän omistuksessaan, ihan vain tiedoksi. Muita heidän omistamiaan ulkomaisia lehtikustantajia ovat brittiläinen Business a.m., norjalainen Cappelen, Venäjällä Delovoi Petersburg, Latviassa Dienas Bizness ja Puolassa Putz Biznesu - vain muutamia mainitakseni.
Aftonbladet on 49,9% Schibstedtien omistuksessa. 50,1% kuuluu ammattiyhdistysliikkeelle, joka Suomen tapaan on hyvin tiukasti kytköksissä sos.dem.-puolueeseen! Puolue ei voi suoraan antaa rahaa jäsenilleen, mutta lakia on helppo kiertää, kun lahjoitukset itsenäisille yhdistyksille ovat laillisia.
Mainittakoon tässä vielä sellainen mielenkiintoinen seikka, että Schibstedtit omistavat täysin oikeistolaisen Svenska Dagbladetin, samalla kun siis omistavat puolet sos.dem. Aftonbladetista! Mitäpä väliä suunnalla tai värillä, kun pysytään halutulla linjalla. Ja sehän on taloudellisesti kannattavaa.
Tyhmempikin siis huomaa, ettei Ruotsissa ole suuria yksityisten ruotsalaisten ihmisten omistamia sanomalehtiä. Kaikki tiedotusvälineet ovat juutalaisten, ammattiyhdistysliikkeen tai ulkomaalaisten kontrollissa.
Lehdistön rooli ei (mm. mielipiteiden muokkaajana) kuitenkaan ole läheskään vastaava kuin "töllöttimen", sillä ruotsalaiset lukevat sanomalehtiä huomattavasti suomalaisia vähemmän. Suunnilleen saman verran kuin jenkit.
Vs
Vaikkakin on totta että suuromistajia löytyy aina kun on kysy suurista yhtiöistä on myös totta että koskaan aikaisemmin ei ruotsissa ole ollut niin montaa osakkeiden omistajaa kuin tänään.
Vähän tästä lukemisesta:
Ruotsalaisten luku halut heijastuvat myös siitä että kirjojen myynti on nousemassa – mikä johtunee siitä että liikevaihtoveroa laskettiin pari vuotta sitten - esimerkiksi viime vuonna myytiin Ruotsissa noin 26 miljoonaa kirjaa ...
Lisäksi voisi vielä sanoa että Ruotsi on yksi eturivin maista maailmassa jos katsotaan kuinka monta internetin käyttäjää maassa on.
Mielestäni tämän toikin kirjoittaja ei oikein ole ajan tasalla ja antaa myöskin väärän kuvan naapurimaastamme ja siellä asuvista – herää vain kysymys että MIKSI ???
Tässä kun ei ole kysymyksessä mikään Suomi - Ruotsi maaottelu – tai ???