Selostajat

Felix

Well-known member
Liittynyt
12.7.1999
Viestit
1252
Formulafani 90 sanoi:
Kolmoskanava: (1987-1992)

Matti Kyllönen selosti kisat ja alkuaikoina kommentaattori oli Varjosaari ja vuonna 1990 Erkki Mustakari ja loppuaikoina Keke.
Sen verran tarkennusta, että Keke toimi vuonna -88 Kyllösen apurina. Lisäksi ainakin Imola, Monaco, Meksiko ja Canada tulivat suorana Maikkarilta ja muutama muukin loppukauden kilpailu. Huomioitavaa oli, että Kyllönen ja Keke selostivat Suomesta käsin tuohon aikaan.
 

Formulafani 90

Well-known member
Liittynyt
3.3.2007
Viestit
77
Miltä kaudelta ne olivat? Olivatko ne kaudella 1988 vai 1992 ne kisat jotka mainitsit? Koska Imola tuli kylläkin YLE:n puolella vuonna 1992 ja Monaco oli ihan oikein ja myöskin Meksiko tuli TV3:lla ja niin myös Kanadan kisa. Imolan kisa lähetettiin koosteena Kolmosella myöhemmin samana päivänä kuin kisa oli tai seuraavana päivänä. Jos ne taas olivat kaudelta 88 niin sitten voi olla näin koska tuohon aikaan vielä 80-luvun lopullakin selostettiin kisat enimmäkseen Suomesta käsin. Keke taisi kyllä vierailla muutamassa kisassa kommentoimassa mutta Varjosaari taisi toimia enimmäkseen Kolmosen puolella kommentaattorina. YLE:n puolella Bubi oli potkittu pihalle ja Jokinen jatkoi pääselostajana. Keke aloitti päätoimisena Kolmoskanavan kommentaattorina vasta vuonna 1991 ja oli sitä ennen kommentoinut vain harvoin.
 

PohjoisenPike

Nappula
Liittynyt
15.12.2007
Viestit
1258
Sijainti
JJ:n pelaamo
Kyllönen on legenda, mutta hänelläkin oli aikansa. Mustakarin ja Rosbergin kanssa kaikki toimi erittäin hyvin. Nykyään ei ole sitä huumaa mitä oli 90-luvulla. Tomi Tuomisesta en tykännyt pätkääkään ja kun kuulin tästä Oskari Saaresta, mielestäni hän oli huonoin kaikista. Mutta on näköjään nyt parantanut otteitaan paljon vuosien varrella. Salo on kyllä paras kommentaattori, heti Rosbergin jälkeen. Järvilehtoa ei jaksa kuunnella. Höpöttää turhista asioista monta minuuttia ja monet tapahtumat jäävät kisasta paitsi sen takia. Saarta kyllä kestää, mutta Kyllönen oli paras, eikä parempaa tule.

Ulkomaisista selostajista legenda on Murray Walker. Selostanut kisoja 30 vuotta, eikä 2007 Australian selostus ollut hassumpaa. Vielä on taito tallessa. Ja se kemia James Huntin kanssa oli niin mahtavaa kuunneltavaa. Nykyäänhän siellä on Martin Brundle ja muut, mutta ei ole sama asia. Ja kaikkihan me tiedämme nämä amerikkalaiset F1-selostajat :D
 
Viimeksi muokattu:

Formulafani 90

Well-known member
Liittynyt
3.3.2007
Viestit
77
Niin ja tuohon aiempaan viestiini vielä sen verran että vielä noin alkukaudesta 1988 kisat saattoivat vielä tulla vanhalta MTV:llä koska kisat siirtyivät Kolmoselle vasta noin puolivälissä kautta. Ja ehkä vielä kauden 1987 loppupuolellakin
 

Krikke

Yleinen höntsäilijä
Liittynyt
25.1.2006
Viestit
755
Sijainti
Selostuskopin katossa
Joo, 1988 oli jo kolmoskanava vahvasti mukana f1-lähetyksissä, ainakin tämän artikkelin mukaan (artikkeli on toukokuulta -88)Ja tv-ruudun huikealle koolle :alppu:

Tuosta Varjosaaresta en oo kyllä koskaan kuullut mitään, tosin saattaa olla joku audiopätkä, missä hän puhuu (jossain kyllös-wav päckissä).

Pientä lisäystä. Kaudella 1991 yle näytti suorana Ranskan, Saksan, Unkarin, Belgian ja Espanjan gp:t + koosteena Monacon ja Kanadan kisat. Kaudella 1992 yle näytti koosteena aikanin Ranskan ja Monacon gp:n sekä suorana lähetyksenä Unkarin kisan. Tällä kaudella alkoi kisat pikkuhiljaa valumaan yleltä kolmoselle sillä kaudella 1993 oli enää pari kisaa ylen puolella; Monaco, Donnington ja Hockenheim.
 
Viimeksi muokattu:

kuttero

Haisulinäätä
Liittynyt
3.4.2007
Viestit
170
Miltäköhän ne Antero Mertarannan selostukset kuullostaas.. Jormulois? :p
Antero ainakin osaa hehkuttaa :thumbup:
 

Lancer

Realisti
Liittynyt
23.7.2007
Viestit
20495
Sijainti
taas Suomessa
kuttero sanoi:
Miltäköhän ne Antero Mertarannan selostukset kuullostaas.. Jormulois? :p
Antero ainakin osaa hehkuttaa :thumbup:
Samaa olen itsekin pohtinut. Antsaa parempaa selostajaa ei hevillä löydy.
 

tommii

Well-known member
Liittynyt
1.6.2004
Viestit
773
Saari on parantanut viime aikoina hurjasti. JJ on hyvä ja asiantunteva pari. :thumbup:
 

WebSlave

Trackman
Liittynyt
9.2.2005
Viestit
29660
Lancer sanoi:
Samaa olen itsekin pohtinut. Antsaa parempaa selostajaa ei hevillä löydy.
En silti pitäisi Mertarantaa ylivertaisena lajista riippumatta. Olisiko hän hyvä moottoriurheilussa? Ehkä, jos paneutuisi asiaan. Mertarannan hyvyys perustuu pitkälti tunnelataukseen, ja ellei tunnelatausta lajiin löydy, kokonaisuus kärsii.

Kyllöstä arvostettiin nimenomaan tunnelmanluojana, kun taistelu Häkkisen ja Schumacherin välillä oli kiivaimmillaan. Samanlainen kansallinen näkökulma ei enää toimisi yhtä hyvin, koska F1-tietoisuus on laajempaa, eikä kyse enää ole pelkästään siitä miten suomalaiset pärjäävät. Selostajalta vaaditaan laajempaa kokonaiskuvaa ja tietämystä.

Saarta kritisoitiin aikoinaan siitä, että hän tuli ihan muista piireistä ilman moottoriurheilutaustaa. Ja kyllähän se kestikin jonkin aikaa, että hän pääsi sisään lajiin, mutta ei hän mielestäni aivan onneton ollut ensimmäiselläkään kaudella. Mertarannalla olisi edessään samanlainen tilanne. Hänen lempilajinsa on jalkapallo, vaikka hän on kannuksensa lätkäselostajana hankkinutkin. Mikä lienee hänen intohimonsa F1:n suhteen?
 

EdHunter

Uuden Englannin Nahkamies
Liittynyt
15.4.2008
Viestit
1128
Sijainti
Brave New World
En kyllä kaipailisi ketään Mertarantaa formulakisoja selostamaan. Jääkiekkoselostajana mieshän on suorastaan loistava, mutta ei ammattitaito pätisi samalla tavoin suoraa verraten F-ykkösiin. Pysykööt siis YLE:n puolella jääkiekko/pesäpallo/yleisurheilu-selostajana. Muutenkin Mertsin Se on siinä-jankkausta kuulleena voisi alkaa äkkiä kyllästyttämään mies F1-puolella..

Kyllösen huippuvuodet osuvat juuri sinne 90-luvun lopulle Schumi-Häkkis-kamppailuihin, mutta eipähän jostain syystä toimi enää nykyään.

Kyllä paras mahdollinen F1-selostaja tällä hetkellä on vaan Oskari Saari. Ei hänkään toki mitenkään täydellinen ole, mutta tekee hommansa mielestäni hyvin ja viihdyttävästi. JJ vaan pitäisi saada potkittua pihalle MAXilta ja mieluiten Salo tilalle. Salo on kaikessa pessimistisyydessään juuri täydellinnen vastapaino intoilevalle Saarelle - vähän niinkuin Keke oli Kyllöselle aikoinaan...
 

WebSlave

Trackman
Liittynyt
9.2.2005
Viestit
29660
EdHunter sanoi:
JJ vaan pitäisi saada potkittua pihalle MAXilta ja mieluiten Salo tilalle. Salo on kaikessa pessimistisyydessään juuri täydellinnen vastapaino intoilevalle Saarelle - vähän niinkuin Keke oli Kyllöselle aikoinaan...
Keke kyllä teki mielestäni loistavaa työtä viime vuonna. Hän käytti suhteitaan ja toimi haastattelijanakin välillä, kysyen oikeita kysymyksiä niissä Extra-lähetyksissä. Siihen verrattuna jotkin Colajannin pr-puheet ovat aika tyhjiä. Keke on kouliintunut mediaan toimittuaan Saksan tv-kommentaattorina. Salo ei ole vastaavaa esittänyt. Lisäksi Keke on Nicon takia edelleen ajan hermolla, Salo ei ole luonut sellaista mielikuvaa, että olisi samalla tavalla kartalla.
 

Leo

User
Liittynyt
14.1.2008
Viestit
530
Sijainti
Location
Tuomas Virkkunen on mielestäni yksi Suomen parhaista selostajista. Wiki: Ennen jalkapalloa hän selosti Urheilukanavalla DTM:ää ja Formula 3:a.
Miten mahtaisi olla F1 tietämys?
 

Bobakki

@f1hog
Liittynyt
29.6.2000
Viestit
19758
Sijainti
En oo mistään kotosin
Leo sanoi:
Tuomas Virkkunen on mielestäni yksi Suomen parhaista selostajista. Wiki: Ennen jalkapalloa hän selosti Urheilukanavalla DTM:ää ja Formula 3:a.
Miten mahtaisi olla F1 tietämys?
Virkkunen kertoi jokin aika sitten jomman kumman iltapäivälehden haastattelussa, että moottoriurheilun selostaminen oli melkoista pakkopullaa. Laji kun ei kiinnosta häntä lainkaan. Jyrkkä ei siis siihen.

Mitä tulee Mertarantaan, niin taannoisten ralliselostustensa perusteella en toivoisi häntä koskaan F1:iä selostamassa kuulevani. Ei nimittäin vaikuttanut siltä, että Antsakaan suuri moottoriurheilun ystävä olisi.

Mistä päästäänkin siihen, että mikäli selostuskoppiin uutta verta halutaan, pitäisi kyseessä mielestäni olla joku lajiin intohimoisesti suhtautuva kaveri, jolla on hanskassa vähän eksoottisemmatkin tapahtumat ja sääntöpykälät. Siis sellainen tyyppi, jollaisen joku MTV:llä Mustakarin ilmeisesti kuvittelee olevan.
 

CARTer

Well-known member
Liittynyt
20.9.2004
Viestit
2315
PohjoisenPike sanoi:
Ja kaikkihan me tiedämme nämä amerikkalaiset F1-selostajat
Minusta Bob Varsha on yksi englantia puhuvan maailman parhaimmista selostajista puhuttiin mistä formulasarjasta tahansa. Hän on F1:n ääni Yhdysvalloissa ja erittäin innostunut ja asiantunteva kaveri. ABC:llä ja SPEEDillä hän selosti myös CART-kisoja ja toi aina lähetyksen komeasti ruutulipulle.

Toinen suosikeistani on Ben Edwards, jonka viime aikaiset F1 in Cinema-selostukset toivoisi poikivan ensi vuonna pestin BBC:lle. Edwards ja kolmas suosikkini Jeremy Shaw olivat maaginen kaksikko Champ Car - kansainvälisissä lähetyksissä 2000-luvun taitteessa. F1-puoli löytyy myös Jeremyltä. Hän selosti viime vuonna Australian Grand Prix'n paikalliselle kymppikanavalle Murray Walkerin kanssa.
Leo sanoi:
Tuomas Virkkunen on mielestäni yksi Suomen parhaista selostajista. Wiki: Ennen jalkapalloa hän selosti Urheilukanavalla DTM:ää ja Formula 3:a.
Miten mahtaisi olla F1 tietämys?
Olin lentää tuoliltani, kun jalkapalloa seuraava ystäväni kehui Virkkusen maasta taivaaseen. DTM- ja F3-selostukset kun olivat niin järkyttävää kuunneltavaa, että tuli moottoriäänienkin kustannuksella painettua mutea kun mies oli äänessä. En voi ymmärtää, että jos se oli miehelle itsellekkin pakkopullaa, niin miksi Urheilukanavan piti sitä meille pakkosyöttää. Se kun oli ihan hirveää.
Bobakki sanoi:
Mistä päästäänkin siihen, että mikäli selostuskoppiin uutta verta halutaan, pitäisi kyseessä mielestäni olla joku lajiin intohimoisesti suhtautuva kaveri, jolla on hanskassa vähän eksoottisemmatkin tapahtumat ja sääntöpykälät. Siis sellainen tyyppi, jollaisen joku MTV:llä Mustakarin ilmeisesti kuvittelee olevan.
Sinä? ;)
 

Bobakki

@f1hog
Liittynyt
29.6.2000
Viestit
19758
Sijainti
En oo mistään kotosin
CARTer sanoi:
Minusta Bob Varsha on yksi englantia puhuvan maailman parhaimmista selostajista puhuttiin mistä formulasarjasta tahansa. Hän on F1:n ääni Yhdysvalloissa ja erittäin innostunut ja asiantunteva kaveri. ABC:llä ja SPEEDillä hän selosti myös CART-kisoja ja toi aina lähetyksen komeasti ruutulipulle.
Aika monta vanhaa F1-kisaa olen tapittanut Varshan selostamana ja niiden perusteella pidin (ja pidän osin edelleen) varsin ärsyttävänä. Jonkun suht tuoreen kisan tosin katsoin syystä tai toisesta SPEEDin kautta ja siinä hän oli sen verran hyvä, että jouduin osin muuttamaan käsitystäni. Ei kuitenkaan lukeudu omiin suosikkeihini.

Mainitsemasi Edwards sitä vastoin lukeutuu, samoin kuin mm. GP2:a Gareth Reesin kanssa Eurosportille selostanut Martin Haven. Näistä kuuntelisin kumpaa tahansa iloinen virne naamallani uskaltamatta koskaan valittaa. Edwards on mielestäni kaksikosta se pätevämpi, mutta Haven paikkaa paljon hauskan itseironisella otteellaan. Molemmat ovat lisäksi varsin hyviä käyttämään asiantuntijakommenttaattoriensa tietoja hyväkseen - minusta kommentaattorin hyvyydestä paljon riippuu siitä, kuinka hyvin selostaja osaa kommentaattoriaan "ohjailla".

Olin lentää tuoliltani, kun jalkapalloa seuraava ystäväni kehui Virkkusen maasta taivaaseen. DTM- ja F3-selostukset kun olivat niin järkyttävää kuunneltavaa, että tuli moottoriäänienkin kustannuksella painettua mutea kun mies oli äänessä. En voi ymmärtää, että jos se oli miehelle itsellekkin pakkopullaa, niin miksi Urheilukanavan piti sitä meille pakkosyöttää. Se kun oli ihan hirveää.
Minusta Virkkunen on loistava ja nimenomaan hänen kaltaisiaan selostajien tulisi olla. Hänellä on riittävän kapea erikoisalue, johon riittää intoa ja näkemystä. Virkkunen on tajunnut tämän myös itse ja haastattelujen perusteella pitäytyy yksin jalkapallossa jatkossa.

Urheilukanavan pakkosyötöstä vois veikata, että niillä resursseilla ja käytettävissä olevien selostajalahjakkuuksien määrällä varmasti käyttävät yhtä selostajaa niin paljon kuin mahdollista.
Ottamatta kantaa muuhun mahdolliseen kyvykkyyteeni on todettava, että tällä ulosannilla mulle naurais naurismaan aidatkin.
 
Viimeksi muokattu:

EdHunter

Uuden Englannin Nahkamies
Liittynyt
15.4.2008
Viestit
1128
Sijainti
Brave New World
WebSlave sanoi:
Keke kyllä teki mielestäni loistavaa työtä viime vuonna. Hän käytti suhteitaan ja toimi haastattelijanakin välillä, kysyen oikeita kysymyksiä niissä Extra-lähetyksissä. Siihen verrattuna jotkin Colajannin pr-puheet ovat aika tyhjiä. Keke on kouliintunut mediaan toimittuaan Saksan tv-kommentaattorina. Salo ei ole vastaavaa esittänyt. Lisäksi Keke on Nicon takia edelleen ajan hermolla, Salo ei ole luonut sellaista mielikuvaa, että olisi samalla tavalla kartalla.
Juu, en minä Keken ammattitaitoa kyseenalaistakaan, mutta vertasinkin tässä keskenään lähinnä JJ:ta ja Saloa. Ja Salo on kyllä tuosta kaksikosta se parempi vaihtoehto - ei ole ainakaan yhtään huonommin kartalla kuin JJ:kään ja F1-kokemuksia löytyy ratin takaa ihan vielä 2000-luvultakin. Itse pidän jotenkin Salon kuivasta kommentointityylistä, kun taas JJ ei ole oikeastaan tarjonnut mitään ihmellistä MAXin puolella.

Olen tuosta samaa mieltä, että Keke kenties olisi se paras mies kommentaattorin pallille - asiantuntemusta ja suhteita löytyy yllin kyllin, Keke on F1-ympyröissä kuin kala vedessä. Epäilin vain miehen halua lähteä vielä MTV3:n kelkkaan ja siksi jätin laskuista pois.
 

WebSlave

Trackman
Liittynyt
9.2.2005
Viestit
29660
Bobakki sanoi:
Minusta Virkkunen on loistava ja nimenomaan hänen kaltaisiaan selostajien tulisi olla. Hänellä on riittävän kapea erikoisalue, johon riittää intoa ja näkemystä.
Paneutumisesta ja innosta muuten plussaa, mutta minä en jaksa pitkään kuunnella kaverin jatkuvaa huutamista.
 
Ylös