Suunnittele Yleisöpyöritys III

AnttiL

Reittinörtti
Liittynyt
25.12.2010
Viestit
10330
Sijainti
Savon ja Pengonpohjan välimaasto
Laitetaan tää oikeestaan nyt jo tulille, jos joku vaikka saisi Monzasta inspiraatiota. Nimittäin kahdessa ekassa osakilpailussa ei ole ollut vielä yhtään moottoriratayleisöpätkää, joten nyt suunnitellaan sellainen! Paikalla ei ole väliä, mutta ainakin osa pätkästä täytyy olla moottoriradalla.

Äänestys alkaa perjantaina 26.11. klo 20 ja loppuu sunnuntaina 28.11. klo 12

Lähettäkää pätkät taas mulle yksityisviestinä!
 

AnttiL

Reittinörtti
Liittynyt
25.12.2010
Viestit
10330
Sijainti
Savon ja Pengonpohjan välimaasto
Tässä muuten pari hyvää vinkkiä pätkien piirtelyyn mapfabilla:

1. Jos kartta ei kata koko pätkää kuten vaikka jotain pihan läpiajoa, täytyy ainakin osa pätkästä piirtää käsivaraisella viivalla.

1637303382284.png

2. Näitä voi myös yhdistellä valitsemalla yhdistelmätyökalu ja klikkaamalla peräkkäin molempien viivojen päitä. Tämän jälkeen siis magneettiviivastakin tulee käsin muokattava. Joskus on muutenkin kiva piirtää ensin kartta "suurpiirteisesti" magneettisena, sitten muuttaa se tällä tavalla käsin piirretyksi ja muokata reitin varrelle linjoja haluamikseen, ilman että tarvii kliksutella koko pätkää käsin kuitenkaan.

1637303540424.png
 

AnttiL

Reittinörtti
Liittynyt
25.12.2010
Viestit
10330
Sijainti
Savon ja Pengonpohjan välimaasto
Toinen täsmentävä kysymys tuli: ovatko katuradat sallittuja? Nyt kun tässä voin itse vetää rajoja niin sanon että ei ole. Nyt haetaan nimenomaan sellaista moottorirataa, joka on tavalliselta liikenteeltä suljettu, ja nimenomaan moottoriurheiluun tarkoitettu. Oli se sitten ihan SM-tason asvalttirata, kartingrata, jokkisrata, mikä tahansa millä nyt voisi rallia ajaa jos mielikuvitusta riittää. Motocrossiradat ei varmaan ihan taivu? Ehkä voitaisiin ottaa vielä bonuksena ajoharjoitteluradat, jotka periaatteessa toimii samalla periaatteella, että tie on rakennettu tavallisen liikenteen ulottumattomiin.
 

Seniorikansalainen

Altmeister
Liittynyt
26.11.2017
Viestit
99
Sijainti
Joensuu
Tähän on pakko laittaa muistoja vuosien takaa. Oltiin 1994 Hollannissa Zuiderzee Rallyssa, minä kartturina. Koko kahden päivän ralli ajettiin Assenin TT -radan alueella. Kertaakaan ei poistuttu yli kolmen kilometrin päähän (linnuntietä) radan varikolla olleesta huoltoparkista. Rallilla oli pituutta kolmisen sataa kilometriä, joista yli puolet pätkää. Rata ja sen huoltotiet ajettiin kaikkina mahdollisina kombinaatioina kumpaankin suuntaan. Aina pari - kolme pätkää sitten huolto, jonka aikana muutettiin pätkät uuteen uskoon ja taas mentiin.

Erittäin mielenkiintoinen ja hauska ralli. Oltiin A-ryhmän 1300 Corsalla liikkeellä. Voitettiin oma luokka noin viidellä minuutilla ja oltaisiin voitettu myös 1600 -luokka puolellatoista minuutilla.
 

AnttiL

Reittinörtti
Liittynyt
25.12.2010
Viestit
10330
Sijainti
Savon ja Pengonpohjan välimaasto
1 Josemora 2,03 km

AKK Sports Oy:n konkurssin jälkeen Suomen MM-rallin vetovastuu on siirtynyt Hamu ry:lle. Kilpailu kantaa nimeä PROF Rally Finland. (Jos joku ei tiedä, niin PROF valmistaa kuorma- ja nostoliinoja)

Torstain yleisöerikoiskoe kaasutellaan Josemoran moottoriradalla. Tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta kun radalle on tehty kahden auton rinnakkainen rata. Startti on moottoriradan pääsuoralla, jonka alussa heitetään donitsit kummallakin radalla. Ulompi rata kiertää varsinaisen rata-alueen soratietä pitkin. Tällä vauhdikkaalla osuudella on hyviä nyppyjä. Rata-alueelle liittymisen jälkeen mennään sillan alta pääsuoralle, nyt siis sisemmälle radalle, joka on lyhyempi mutta myös syheröisempi. Vastavuoroisesti sillasta mennään nyt yli ja palataan jälleen pääsuoralle, jossa on maaliviiva.

Kilpa-autot tulevat Josemoran alueelle Röksäntien kautta ja poistuvat Venetahontien kautta. Pysäköintitilaa yleisölle on ympäri Josemoran aluetta, missä nyt sattuu olemaan auton mentävä aukko. Pysäköinti on ilmaista.

Pääsuoran oikealle puolella on kaksi isoa ständikatsomoa, joista näkee oikeastaan koko rata-alueen. Muuten katsella saa ihan missä haluaa. Alueella on ruokakojuja, joista voi ostaa rallimakkaraa, Saskiaa, Pirkka-olutta ja termarikahvia. Mitään VIP-tilaisuuksia ei ole. Sisäänpääsy maksaa 5 euroa, koko viikonlopun rallipassi 20 euroa.

Mitään näytösajoja Josemorassa ei ole, mutta kilpailuun on otettu kansallisina lisäluokkina F-ryhmä, V1600 ja Historic, joten viivalla on kaikkiaan 250 autoa, ja käännetyssä lähtöjärjestyksessä MM-kärki starttaa vasta pimeän laskeuduttua.

https://www.mapfab.com/map/AYtZ/Josemora
 

AnttiL

Reittinörtti
Liittynyt
25.12.2010
Viestit
10330
Sijainti
Savon ja Pengonpohjan välimaasto
2 Formula 1 Finlandia 7,71 km

Kasinotalous on voimissaan kun Alastaro Circuit on ottanut jälleen käyttöönsä alkuperäisen nimensä, Formula 1 Finlandia. Samassa huumassa on alueelle suunniteltu monitahoinen yleisöerikoiskoe.
Erikoiskokeen lähtö on luonnollisesti varikon ulosmenoportilta. Tältä portilta on muuten kuvattu ties montako kymmentä legendaarista Virittäjät-jaksoa. Erikoiskokoeen alku noudattelee moottorirataa pari ensimmäistä mutkaa, jonka jälkeen tehdään pieni poikkeama ja käännytään ensimmäiselle soraosuudelle.

Perinteisen suomalaisen metsäosuuden päästä löytyy yllätys, toinen moottorirata! Aktiivisten valittajien valituskierteen sulkema jokamiehenrata on raivattu auki ja ralliautot pääsevät taas nauttimaan liki 15 vuoden tauon jälkeen tästä mahtavasta sekapintaisesta radasta. Ajosuunta on yllättävä, sillä rataa ajetaan vastakarvaan!

Radan jälkeen on hieman selkeämpi osuus, jonka päätteenä liki kilometrin suora. Mouton on kovin vaatimassa shikaaneja, mutta shikaanit vältetään. Moutounille huomautetaan, että suoran päässä on aina mutka ja tässä tapauksessa se on 90 astetta. Mouton hyväksyy tämän kunhan turva-alue risteyksestä on 500m jokasuuntaan ja tämän suhteen järjestäjillä ei ole mitään ongelmaa.

Huoltoteitä jatketaan vielä pikkuisen matkaa, ennekun palataan hiekka-alueen läpi takaisin moottoriradalle. Tähän on syynä moottoriradan legendaarisin mutka, Las Palmas. Tämä alamäkeen taittuva mutka on rata-kisoissakin takuuvarma tapahtumien luoja, eikä nytkään näiltä tulla välttymään sillä mutka tullaan järjestäjän toimesta kastelemaan jossei se luontoäidin toimestä ole kostea. Luonnollisesti mutkaan on tehty VIP-kylä, jossa viihdyttämisestä vastaavat Irwin Goodman -imitaatiokilpailun TOP-10. Kaikki esittävät saman kappaleen ja sen varmaan arvaattekin.

Palmasista selvinneet jatkavat rataa pitkin, toki ei perinteisimpiä linjoja pitkin, kunnes oikaistaan nurmikon poikki huoltoteille. Nämä tiet ovat tuttuja Kivikylä Jääsprintistä, joita alueella ajettiin toista kymmentä. Näistä sprinteistä peruja on myös autokatsomoalue, jossa laiskimmat ajavat autonsa parkkiin ja katsovat ratin takaa kilpailua.

Maali häämöttää jo, kun palataan takaisin moottoriradalle, mutta kyllä tännekkin vielä saadaan ylimääräisiä mutkia. Huipentumana on saapuminen lähtösuoralle, johon on rahdattu Heikki Kovalaisen formula-patsas. Tämän patsaan ympäri suoritetaan luonnollisesti dontsi, koska eihän tämä muuten täyttäisi yleisöpyörityksen määritelmää. Donitsista suunnataan sitten maaliin ja maali-at löytyy joulukuusen alta. Nimittäin vaikka kiihdytysautoilukin on alueelta loppunut, on lähtövalojoulukuusi jätetty paikalleen. Tällä Becsywecsy ja kumppanit arvuuttelevat, että millä renkalla ollaan matkassa.

https://www.mapfab.com/map/AYz2/Formula-1-Finlandia
 

AnttiL

Reittinörtti
Liittynyt
25.12.2010
Viestit
10330
Sijainti
Savon ja Pengonpohjan välimaasto
3 Botniaring 4,45 km

Aloitetaan hiekka-alueelta ja siihen muutama mutka. Sen jälkeen huristetaa isoa tietä kovaa, ja päästään mittaamaan myös huippunopeuksia. Tiukka jarrutus ysikymppiseen ja koukataan Botniaringin radalle, jolla ajetaan ilman uutta laajennusosaa. Radalla on pari rallicross-koukkausta ja maalilinja on ihan radan maalilinja.

https://www.mapfab.com/map/AY0V/Botniaring-Superspecial
 
  • Like
Reaktiot: DC

AnttiL

Reittinörtti
Liittynyt
25.12.2010
Viestit
10330
Sijainti
Savon ja Pengonpohjan välimaasto
4 Sea Ray 27,60 km

Ultimaattinen Etelä-Suomen erikoiskoe. Ensipuraisu otetaan Hyvinkään rallicross-radalla, kuten niin monesti aiemminkin. Mutta... sitten vedetäänkin kani hatusta ja lähdetään Markku Alénia lainaten hulluttelemaan. Reitti yhdistää moottoriradan kaveriksi vanhoja, vuosikymmeniä ajamatta olleita rallitaipaileita; Ahdenkallio, Myllykylä ja Palopuro tulevat kaikki kahlattua matkan varrella - joskin näillekin leveysasteille levinneen asutuksen takia välillä joudutaan turvautumaan mielikuvituksellisiin ratkaisuihin. Varmaa on ainoastaan se, että vauhtia riittää ja että runsaslukuinen yleisö kohtaa kaikkien aikojen ruuhkat, sillä periaatteessa kaikki yleisön kannalta tärkeät tiet on rallireitin takia suljettu ja parkkilippujen myynti sujuu yhtä jouhevasti kuin tämän vuoden Jyskälässä.
Erikoiskokeen sponsoriksi oli alunperin lupautunut ruokalähettipalvelu Wolt, mutta vetäytyi pelistä huomattuaan joutuvansa rallisponsoroinnin takia leikkaamaan vielä muutaman kymmenen senttiä työntekijöidensä, ei vaan lähettikumppaneidensa, tuntiansioista. Näin ollen yhteistyökumppaniksi valikoitui venevalmistaja Sea Ray, joka jo ennestään tiesi, että Suomessa saattaa kohtalaisen pienelläkin panostuksella saada satojen tuhansien yleisön tuotteelleen.

https://www.mapfab.com/map/AY2x/Sea-Ray-(27-6-km)
 

AnttiL

Reittinörtti
Liittynyt
25.12.2010
Viestit
10330
Sijainti
Savon ja Pengonpohjan välimaasto
5 Vauhtipuisto 8,5 km

Siinä "yleisöpyöritys", sijoitettuna Vantaan Vauhtipuiston ympäristöön. Käytin tuota moottorirata -termiä löyhästi, mutta pätkäni kulkee kahden eri motocrossradan alueella (miniradan ja aikuisten, pari helppoa ja kovaa mutkaa suorineen yhdistetty pätkään), vanhalla supermoto radalla, karting radalla ja lopuksi vielä autokoulun ajoharjoitteluradalla. Radat yhdistyvät toisiinsa huoltoteillä, ja pätkällä on pituutta noin 8,5km. Sijainti on loistava, yleisöä saapuu riesaksi asti, ja motocrossradan ratavalleilta näkee 80% erikoiskokeesta.

Tämä on pelkkää voittoa.

 

AnttiL

Reittinörtti
Liittynyt
25.12.2010
Viestit
10330
Sijainti
Savon ja Pengonpohjan välimaasto
Tällä kertaa voittoon nousi kahdeksalla äänellä Alastaron Formula 1 Finlandia, ratamestarina RTP, onnea! Toiseksi tuli oma pätkäni Josemora kuudella äänellä ja kolmanneksi Sendaajan Vauhtipuisto viidellä.

Täytyy kyllä sanoa että tällä kertaa pätkät oli törkeitä, uskomattomia syheröitä, donitseja ja toisaalta kilometritolkulla ison tien ajamista!

RTP saa nyt päättää seuraavan osakilpailun teeman, jos haluaa :)
 
Viimeksi muokattu:

RTP

Keskimääräistä mulkumpi runkkari
Liittynyt
2.9.2012
Viestit
230
Sijainti
Tallissa
Tällä kertaa voittoon nousi kahdeksalla äänellä Alastaron Formula 1 Finlandia, ratamestarina RTP, onnea! Toiseksi tuli oma pätkäni Josemora kuudella äänellä ja kolmanneksi Sendaajan Vauhtipuisto viidellä.

Täytyy kyllä sanoa että tällä kertaa pätkät oli törkeitä, uskomattomia syheröitä, donitseja ja toisaalta kilometritolkulla ison tien ajamista!

RTP saa nyt päättää seuraavan osakilpailun teeman, jos haluaa :)
Kiitoksia, mutta jätetään aihe mestarin päätettäväksi.

Pätkistä täytyy itsekkin todeta että mentiin liki takalaittomiin...
 
Ylös