En tiedä, onko joissakin oluissa jotakin krapulaa aiheuttavaa ainesosaa. Täällä Saksanmaalla on tullut paljon weissbieriä, tummaa ja vaaleaa juotua, eikä krapulaa seuraavana aamuna ole. Viikonloppuna muutaman pubissa juodun weissbierin jälkeen menin sitten yökerhoon, jossa oli itävaltalaista Stiegl-panimon olutta. Weissbierien jälkeen Stieglin maku oli aikamoinen järkytys. Vähitellen kaljaa kitatessa alkoi tulla krapulamainen päänsärky, joka oli vielä aamulla. Yleensä meikäläiselle ei krapulaa tule, mutta jos se tulee, niin silloin päänsärky oli usein jo loppuillasta.
Joskus olen lukenut, että Reinheitsgebotin mukaan pannut oluet eivät aiheuttaisi niin helposti krapulaa. Itävaltalaisoluita tuo Gebot ei taida koskea. Mutta luulisin, että müncheniläistä Paulaner Salvator -doppelbockia se koskee. Kerran maiston kyseistä olutta enkä juonut silloin muuta. 0,5 litraa sitä aiheutti karmean päänsäryn, vaikea nukkua. Onneksi kuitenkin särky katosi yön aikana. Doppelbock on toki vahva oluttyyppi, mutta esim. avauspostin Ayinger Winter-Bock on ollut yksi parhaista olutkokemuksistani, eikä muistaakseni päänsärkyä eikä krapulaa tullut.