Tuosta Saksan suhtautumisesta Venäjä-pakotteisiin. Saksaan juuri rakennettiin suora kaasuputki Venäjältä ja toinen on tulossa viereen. Perusteluna se, että kaasu tuli varhemmin monen hankalan maan läpi, ja se voisi aiheuttaa ja aiheutti ongelmia. Saksa on kovin riippuvainen Venäjältä virtaavasta kaasusta. Mutta, talvi oli lauha ja seuraavaan talveen on kuukausikaupalla aikaa ja varastot ovat täynnä. Pienen kulutuksen aikana Venäjän tuontia voidaan korvata muullakin. Siis, talveen asti voidaan olla ostamatta. Kyllä se venäläisiä närpeää ja tuntuu oikeasti kukkarossa. Kuitenkin kaikki tietävät, että ensi talvena on taas pakko ostaa. Mutta ehkäpä kriisi on jo ohi siihen mennessä.
Ei Venäjälläkään oikeasti ole muita myyntimahdollisuuksia. Jos nykyiset asiakkaat eivät osta, ei sitä kaasua osta kukaan. Pelkkä viiva suunnitelmapaperissa putkesta toiseen suuntaan ei paljoa merkitse. Vuosien päästä voisi olla valmis. Onko sen putken päässä suosiollisempi ostaja?
Liuskekaasu ja -öljy muuttanevat tasapainoa myöskin, jopa ratkaisevan merkittävästi. Puolalla ja muillakin Euroopan mailla on suunnitelmia. Pohjanmereltä sitä löytyy myös. Yhdysvallat on aloittanut omat hankkeensa. Venäjän kannalta kehittyy tilanne, että heidän kaasuaan ja öljyään ei tarvitse kenenkään ostaa. Saattaa Lähi-idän tilannekin muuttua ratkaisevasti, mikäli heidän öljyään ei tarvita. Siellä saavat keskenään rauhassa tapella, muita ei enää kiinnosta. Em. on mahdollista 10 - 20 vuoden perspektiivillä.
(Löyhästi liittyy asiaan: jos USA:ssa säädettäisiin laki, ettei kukaan oikeasti tarvitse Mondeota suurempaa autoa, voisi USA lopettaa heti öljyntuonnin Lähi-idästä)