Valeuutisointi ja muu informaatiovaikuttaminen

  • Viestiketjun aloittaja Örfil
  • Aloituspäivämäärä

Örfil

Guest
Tästä puuttuu oma toikki, se on nyt tässä.

Alkajaisiksi tämä huolestuttava suuntaus Tsekissä:
Venäjämieliset valeuutiset uppoavat tšekkeihin: "Euroopan rauha on Putinin ansiota"
Joka neljäs tšekki luottaa vaihtoehtosivustoihin uutislähteinä. Sivustoja on maassa kymmeniä.
Tätä soopaa Janitskin ja muut toitottavat oman asiansa tueksi:

Toimittaja suhtautuu faktoihin ylipäätään suurpiirteisesti. Hän ei näe suurta laadullista eroa oman julkaisunsa ja esimerkiksi amerikkalaisten laatulehtien New York Timesin ja Washington Postin välillä.

– Totuuden kertominen on miltei mahdotonta. Kaikki tiedotusvälineet tuottavat tavallaan valeuutisia, Höppner sanoo
Vaalit ovat oiva kohde:

Valeuutisilla on toimittaja Kundran mukaan rajalliset vaikutuksensa myös parhaillaan käytäviin Tšekin parlamenttivaaleihin.

Vaihtoehtosivustot tukevat esimerkiksi äärioikeistolaista SPD-puoluetta, jonka johtaja Tomio Okamura haluaisi irrottaa Tšekin EU:sta. Puolueelle ennakoidaan jopa kymmenen prosentin kannatusta.

Isompi vaikutus on Kundran mielestä kuitenkin odotettavissa tammikuussa järjestettävissä presidentinvaaleissa, joissa Zeman saa vastaansa kaksi länsimielisempää ehdokasta.

https://yle.fi/uutiset/3-9894966
 

Örfil

Guest
Ilmaisen tilausjakson saa aina silloin tällöin. Käytin just omani ja en myöskään näe artikkelia :(
 

mustakaari

"Se on juurikin näin"
Liittynyt
15.1.2001
Viestit
6788
Sijainti
Rysälä
Muutama quote...

MAAILMANKATSOMUS erottaa Juha Kärkkäisen Suomen muista halpahallipatruunoista.

Se on Kärkkäisellä poikkeuksellisen radikaali. Syksyllä 2013 hänet tuomittiin 90 päiväsakkoon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kärkkäisen tuolloin omistamassa ja päätoimittamassa Magneettimedia-lehdessä oli julkaistu useita juutalaisvastaisia kirjoituksia. Lisäksi tavarataloyhtiö J. Kärkkäinen oy tuomittiin 45 000 euron yhteisösakkoon.

Kärkkäisen yhteistyökumppaneita ovat olleet uusnatsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) aktivistit. Aiemmin PVL toimi Suomessa nimellä Suomen vastarintaliike. Yhteistyötä Kärkkäinen on tehnyt jopa hämmästyttävän avoimesti.

Kun Rovaniemen hovioikeus kesällä 2014 käsitteli Kärkkäisen käräjäoikeudessa saamaa tuomiota, Kärkkäinen pyysi todistajakseen Juuso Tahvanaisen. Hän on PVL:n aktiivi, joka toimi liikkeen Suomen-osaston johtajana vuodet 2012–2015.

Tahvanaisen todistus ei auttanut. Hovioikeus vahvisti käräjäoikeuden tuomion. Vuonna 2015 Kärkkäinen luovutti tuo*mion myötä ryvettyneen Magneettime*dian PVL:n aktivisteille. Verkkomediaa alkoi julkaista Pohjoinen perinne -yhdistys. Yhdistysrekisterin mukaan Pohjoisen perinteen nimenkirjoittajissa on PVL:n aktivisteja. Yksi heistä on Jesse Torniainen.
Vuosina 2006–2007 Kärkkäisen elämä sai käänteen. Perhe teki irtioton ruuhkavuosiyrittäjän arjesta. Sapattivuosi vietettiin kiertämällä asuntoautolla Yhdysvaltoja. Floridassa Kärkkäinen tutustui Jukka S. Jumppanen -nimiseen sijoittajaan.

Amerikan-matkasta Kärkkäinen on puhunut esimerkiksi Rovaniemen hovioikeudessa, jonka pöytäkirjojen mukaan Kärkkäinen oli tutustunut Yhdysvalloissa henkilöön, joka oli kertonut hänelle Maailmanpankin omistuspohjasta. Kärkkäinen kertoi oikeudelle, että tuolloin hänellä heräsi kiinnostus maailmanpolitiikkaan.
 

mustakaari

"Se on juurikin näin"
Liittynyt
15.1.2001
Viestit
6788
Sijainti
Rysälä
Lisää...

KUN Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista Ylivieskaan, hän oli kuin toinen ihminen. Näin moni Ylivieskassa sanoo.

Valtuuston puheenjohtaja ja keskustan kansanedustaja Juha Pylväs korostaa sitä, etteivät etelän ihmiset oikein ymmärrä tätä asiaa: kun Ylivieskassa ajatellaan Kärkkäistä, ajatellaan yleensä sitä alkuperäistä Kärkkäistä.

”Hän on hirveän räiskyvä, duracell-pupu, juoksuttaa hirveän paljon ideoita. Varsin mielenkiintoinen henkilö.”

Mutta myös Pylvään mielestä Yhdysvalloista Ylivieskaan palasi kuin toinen mies. ”Hyvin paljon yhteiskuntaa kohtaan kriittisempi. Mustavalkoisempi ajattelumaailmaltaan.”

”Vähän sitä katsottiin, että miten se Juha, uskovainen ihminen, ryhtyy tuollaiseen juutalaisvastaisuuteen.”

Näin todella tapahtui. Pian Suomeen palattuaan Kärkkäinen lakkautti yhtiönsä Iso Magneetti -mainoslehden ja perusti tilalle Magneettimedian. Hän ryhtyi itse päätoimittajaksi. Magneettimedia alkoi julkaista kirjoituksia, jotka on myöhemmin hovioikeudessa asti todettu juutalaisvastaisiksi ja rasistisiksi.

Kärkkäinen alkoi tehdä yhteistyötä uusnatsien kanssa. Sopimus oli, että Magneettimedia ja PVL:n verkkosivut voivat julkaista ristiin toistensa kirjoituksia.

Elokuussa 2012 Magneettimedian kirjoituksista tehtiin kaksi erillistä tutkintapyyntöä. Toisen niistä teki Helsingin juutalainen seurakunta. Vielä siinäkään vaiheessa Kärkkäinen ei jarrutellut. Helmikuussa 2013, kesken syyteharkinnan, Magneettimediassa julkaistiin artikkeli Juutalaisten holokaustin myytti 6 miljoonasta uhrista.

Lokakuussa 2013 Ylivieska-Raahen käräjäoikeus tuomitsi Kärkkäisen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tuomiokaan ei hillinnyt Kärkkäistä, sillä vielä ennen hovioikeuskäsittelyä Magneettimedia julkaisi artikkelin Holokaustivalhe paljastui Yhdysvalloissa. Tuomio vahvistettiin hovioikeudessa syyskuussa 2014.
OIKEUDENKÄYNTI johti niin kiusalliseen julkisuuteen, että maaliskuussa 2013 Kärkkäisen tilalle toimitusjohtajaksi vaihdettiin Riku Ilvesluoto. Vain neljä kuukautta myöhemmin Ilvesluoto ja J. Kärkkäinen oy:n henkilökunta ilmoittivat sanoutuvansa irti Magneettimedian jutuista.

Lokakuussa 2013 Ilvesluoto irtisanoutui ja Kärkkäinen palasi toimitusjohtajaksi. Ilvesluoto totesi tuolloin, että Magneettimedian julkaisupäätökset oli tehnyt yksin Kärkkäinen ilman yhtiön hallituksen tai toimitusjohtajan hyväksyntää.
Tuomion jälkeen yhtiö oli sekavassa tilassa, sillä se oli myös keskellä velkasaneerausta. Marraskuussa 2013 Kärkkäinen perusti Magneettimedian tilalle KauppaSuomi-nimisen ilmaisjakelulehden. Mutta Magneettimediankin varalle Kärkkäisellä oli suunnitelmia.

Vuonna 2015 julkisuuteen vuoti uusnatsien PVL:n salainen keskustelufoorumi. Sen keskusteluissa vilahti myös Kärkkäisen nimi. Selvisi, että Kärkkäinen oli ollut aloitteentekijä, kun hän ja uusnatsijärjestö aloittivat yhteistyön.
Vuonna 2015 Kärkkäinen luovutti Magneettimedian PVL:n aktivisteille. Näin asiasta kerrottiin Magneettimediassa: **J. Kärkkäinen oy luovutti Pohjoiselle perinteelle Magneettimedian oikeudet, jotta kriittinen yhteiskunnallinen kirjoittaminen voisi jatkua Suomessa.
Finlayson boikotoi Kärkkäistä.

”Kävin parin päivän meilikirjeenvaihdon Kärkkäisen kanssa ja kysyin suoraan Magneettimedian kirjoituksista. Hän vastasi, että yhtiö, yhtiön työntekijät ja toimiva johto irtisanoutuvat Magneettime*diasta – mutta hän jätti listasta omistajat pois”, sanoo Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila.
 

mustakaari

"Se on juurikin näin"
Liittynyt
15.1.2001
Viestit
6788
Sijainti
Rysälä
Lisää...

Siitä Kurttila päätteli, että Kärkkäinen itse tuki edelleen Magneettimedian kirjoituksia. Finlayson lopetti sopimuksensa J. Kärkkäinen oy:n kanssa, ja boikotti on edelleen voimassa. Kurttilan harmiksi Kärkkäisen kaupoissa on tosin edelleen Finlaysonin kertakäyttöastioita, joiden lisenssivalmistuksesta ja jakelusta vastaa yhteistyökumppani.
Kärkkäisen lehti KauppaSuomi julkaisi viimeksi huhtikuussa 2017 tekstin, joka testaa tuota rajaa. Kyseessä oli nimimerkki Arvi Pihkalan kirjoittama Kouluista tehtiin poliittisia aivopesukeskuksia – ketkä ovat syyllisiä?

Pihkalan mukaan Suomen koululaitosta rappeuttaa opettajien arvovallan tuhoaminen, pakkomonikulttuurisuus ja homolobbaus. Suurin syyllinen on ”Suomen koulumaailman tärkein rasisminvastainen auktoriteetti”, joka on ”juutalainen Karmela Liebkind”. Helsingin yliopiston professori Liebkindin ajattelu perustuu Pihkalan mukaan juutalaisten teoreetikoiden, kuten Ashley Montagun, kirjoituksiin. Montagusta Pihkala käyttää tämän alkuperäistä nimeä Israel Ehrenburg.

Teksti on kirjoitettu harkiten, niin ettei sitä voi itsestään selvästi luokitella vihatekstiksi, mutta sen ilmiselvänä motiivina on juutalaisten kasvatusteoreetikoiden syyllistäminen.

Kiinnostavinta on se, kuka on nimimerkki Arvi Pihkala. Tiettävästi viimeisin Arvi Pihkala -niminen suomalainen oli sotamies, joka kuoli jatkosodassa 14. heinäkuuta 1941. Uusnatsiliike PVL:n ex-johtaja, sittemmin liikkeen vastustajaksi kääntynyt Esa Holappa (aiemmin Henrik Holappa) arveli Ylelle toukokuussa 2016, että Pihkala on PVL:n Juuso Tahvanaisen nimimerkki.

Holappa vahvistaa HS:lle uskomuksensa mutta lisää, että periaatteessa Pihkala saattaa olla useammankin uusnatsin yhteinen nimimerkki.
Nadbornik pohtii, mahtaako Kärkkäinen olla edelleen Magneettimedian taustalla, esimerkiksi rahoittajana. Siitä hänellä ei ole varmaa näyttöä.

”Magneettimediassa on takana älyttömästi rahaa, ja joku sitä rahoittaa”, Nadbornik sanoo. ”Me juutalaiset olemme demografisesti merkityksetön muutaman tuhannen ihmisen yhteisö Suomessa, joten täytyy kyllä ihmetellä, miten jollakulla on siihen aikaa ja rahaa.”
SOITAN vielä kerran Kärkkäiselle.

Vielä yksi mahdollisuus hänelle kertoa itse elämästään ja teoistaan. Olkoon tämä viimeinen kerta.

Puhelin on varattu, mutta Kärkkäinen soittaa takaisin. Hän kuulostaa rauhalliselta: ”Soitin ihan vain kertoakseni, että mua ei ihan oikeasti edes kiinnosta osallistua nyt mihinkään juttuun.”

Hän kertoo, ettei hänellä ole kovin syvää luottamusta ”ultraliberaaliin” Helsingin Sanomiin. Lehti on kuulemma kirjoittanut hänestä vain pahaa. ”Teillä on tietynlainen agenda, täysin yksipuolinen.”

Jos Helsingin Sanomat on ultraliberaali, kuinka luonnehtisit itseäsi?

”En mä osaa sanoa. Mutta tehdään nyt silleen, että mä en ole tässä millään tavalla mukana.”

Ehdotan, että tulen Ylivieskaan, jos Kärkkäinen ottaa minut siellä vastaan. Hän tekee selväksi, ettei ota.
 

Örfil

Guest
Vähän yksityiskohtia siis jo tunnettuun tilanteeseen.

Sellaista tilannetta ei tule, että Kärkkäisen kauppoihin laittaisin penniäkään rahaa. Tämä oli selvää heti kun nämä höpöhommansa selvisivät.
 

Renessanssinero

Perusfeidaaja
Liittynyt
23.4.2005
Viestit
4919
Sijainti
Vantaa
http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/426144-ex-vasemmistojohtaja-avautuu-tunnoistaan-vastaanottokeskuksen-naapurina-lehti

Suvi-Anne Siimes kirjoitti aikoinaan näin:

Vasemmistoliiton ex-puheenjohtaja, nykyisin elinkeinoelämässä vaikuttava Suvi-Anne Siimes kertoo uudessa Kanava-lehdessä, miltä tuntuu, kun naapuriin muuttaa yllättäen 800 turvapaikanhakijaa.

Siimes asuu Helsingin Pitäjänmäessä, jonne yksityinen Luona Oy perusti vastaanottokeskuksen pikavauhtia syksyllä 2015.

Siimes kertoo kirjoittaa artikkelissaan olleensa tietoinen turvapaikanhakijoiden virrasta, Tornion järjestelykeskuksesta ja tarpeesta perustaa uusia vastaanottokeskuksia. Silti vastaanottokeskuksen perustaminen ja "satojen ja taas satojen" miesten tulemien omaan naapuriin oli yllätys.

Siimes kritisoi erityisesti asiaan liittynyttä tiedottamista – tai sen puuttumista.

– Säännöllisesti seuraamistani medioista ei löytynyt asiasta lisätietoja. Niitä ei ollut myöskään viranomaisten verkkosivuilla. Asiasta kerrottiin jotain vain netissä ilmestyvän MV-lehden sivuilla. Siihen jouduin tyytymään, kun muuta ei ollut tarjolla, Siimes kirjoittaa.
Kai noissa valemedioissa joskus jokin asia on myös totta.
 

Örfil

Guest
Kaikkeenhan on syynä maahanmuutto. Sitä vastustamaan varten on olemassa jopa puolue, Perussuomalaiset. Tuo tutkimuksissakin maamme venäjämielisimmäksi todettu puolue, jonka kytkökset uusnatsipiireihinkään eivät ole enää mitään salaista tietoa.
 

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/426144-ex-vasemmistojohtaja-avautuu-tunnoistaan-vastaanottokeskuksen-naapurina-lehti

Suvi-Anne Siimes kirjoitti aikoinaan näin:


Kai noissa valemedioissa joskus jokin asia on myös totta.
Tottakai, niissä on joskus täysin paikkansapitäviä juttuja, usein vääristeltyjä, usein harhaanjohtavalla näkökulmalla uutisoituja, sekä usein täyisin paikkansapitämättömiä juttua. Tuo tapa lisää kokonaisuudessaan uskottavuutta, kun pari juttua pitää paikkansa, niin miksei sitten muutkin?
 

Antsa Rieppo

Well-known member
Liittynyt
1.1.2015
Viestit
46299
Sijainti
Purukiellossa
Tottakai, niissä on joskus täysin paikkansapitäviä juttuja, usein vääristeltyjä, usein harhaanjohtavalla näkökulmalla uutisoituja, sekä usein täyisin paikkansapitämättömiä juttua. Tuo tapa lisää kokonaisuudessaan uskottavuutta, kun pari juttua pitää paikkansa, niin miksei sitten muutkin?
Juuri näin. Ja niille, jotka menee tuohon höynäytykseen mukaan, niin helppo sitten itselleen selitellä, että pitihän sekin yksi asia paikkaansa. Kun oma mediakriittisyys on pettänyt.

Yllättäin nämä samat vesselit ovat hyvinkin kriittis-epäluuloisia sitten valtamediasta.:eek:
 

Ykkösnick

Heh, Massa!
Liittynyt
1.12.2013
Viestit
595
Sijainti
Kerros 107
Vähän yksityiskohtia siis jo tunnettuun tilanteeseen.

Sellaista tilannetta ei tule, että Kärkkäisen kauppoihin laittaisin penniäkään rahaa. Tämä oli selvää heti kun nämä höpöhommansa selvisivät.

Ja millähän tapaa Kärkkäisen toimet sinun tai kenenkään muunkaan elämään vaikuttavat, että pitää oikein boikottipelleillä?

Itse olen töissä ketjulla, joka on osa yhtä näistä boikottia harkitsevista muka "perhearvoja" vaalivista yrityksistä. VMP. Miljoonatappiota tehdään jo nyt, henkilökuntaa lomautettaan ja kohta tämän myötä vielä vähän lisää. Eihän siinä, oma työpaikka on turvattu niin kauan kuin ketju porskuttaa/itselläni on halua tämmöistä tekopyhää paskaa vierestä seurata. :D
 

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Perussuomalaiset. Tuo tutkimuksissakin maamme venäjämielisimmäksi todettu puolue, jonka kytkökset uusnatsipiireihinkään eivät ole enää mitään salaista tietoa.
Missäs tuota on tutkittu? Olisin itse veikannut keskustassa ja vasemmistoliitossa olevan enemmän. Onhan persuissa Huhtasaaran poppoo, joka lienee ohjeensa saa Moskovasta.
 

Antsa Rieppo

Well-known member
Liittynyt
1.1.2015
Viestit
46299
Sijainti
Purukiellossa
Miksihän moisen viestin jälkeen on laitettu tuo vihreä hymiö? Jotenkin häviää koko postauksen arvo, kun omalle viestille nauretaan.

Näin niinkuin vähän tässä kyselen Ykköseltä?
 

mustakaari

"Se on juurikin näin"
Liittynyt
15.1.2001
Viestit
6788
Sijainti
Rysälä
Lähinnä Örfilille ja nimeltämainitsemattomalle yritykselle naureskelen.
Mikähän sun viestin pointti mahtoi olla? Siis perheyrityksenkö ei pitäisi yrittää pitää sitä taloudellisesti kannattavana, vai mikä? Ja että on ok että Kärkkäinen rahoillaan rahoittaa em. toimintaa? Ja jos sinne euronsa kantaa ostamalla tavaraa, niin voittoa tuova yritys...mihin raha valuu? Sitenkö tällä boikotoinnilla ei ole mitään merkitystä? No, taitaa olla korkki avattu ja paha mieli jostain.
 

Antsa Rieppo

Well-known member
Liittynyt
1.1.2015
Viestit
46299
Sijainti
Purukiellossa
Lähinnä Örfilille ja nimeltämainitsemattomalle yritykselle naureskelen.
No mutta sittenhän homma on ihan kunnossa, jos naurattaa. Vähän oli tekstistä luettavissa vähän nuivempaa asennetta firmaa kohtaan, mutta olikin vain hauskaa sitten.

edith...Perskutarallaa, menin Ykkösnickin Valeuutisointi ja muu informaatiovaikuttamisen piiriin, kun en heti tajunut että oli hauska viesti kyseessä.
 
Viimeksi muokattu:

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Ja millähän tapaa Kärkkäisen toimet sinun tai kenenkään muunkaan elämään vaikuttavat, että pitää oikein boikottipelleillä?
Ainakin Kärkkäinen itse vaikuttaa olevan kettuuntunut kun mielipiteitään ja sidoksiaan tuodaan julki. Ei halua kommentoida mitenkään näitä juttujaan. Ilmeisesti ostoboikoteilla ja tavarantoimittajien halukkuuudella myydä ko. ketjulle on merkitystä Kärkkäisen yrityksen toiminnalle.

Jokainen kuluttaja päättää omilla kriteereillään mitä ja mistä ostaa. Tavarantoimittajilla on tietyin rajoituksin oikeus päättää mille kaupoille ja millä ehdoin myy.
 
Ylös