Visaliiga osa XII - SciFi 25.1.-31.1.

markoj

Custom User
Liittynyt
28.12.1998
Viestit
38925

1. Andrei Tarkovski
2. Alangolla
3. Väinö Linna
4. Kirk, Narsk, Kursk, Larp
5. Kalervo Palsan
6. Enterprise
7. Luke Skywalker
8. Pertti Jarla
9. Pirkko Saisio
10. Kari Hotakainen
 

WebSlave

Trackman
Liittynyt
9.2.2005
Viestit
29660
Vastauksia ja taustaa

Ohi on. Tässä oikeat vastaukset ja vähän kysymysten taustoja. Pisteitä vähän tuonnempana.

1. Arthur C. Clarke. Kirja (ja levy) on The Songs of Distant Earth (Kaukaisen Maan laulut). Levy on kokonaisuudessaan kirjan inspiroima, samaten sen mukana tullut multimedia-CD ROM. Clarke myös kirjoitti levyn lehdykkään esittelytekstin.

Clarke lienee yksi maailman tunnetuimmista scifi-kirjailijoista, joten vaikkei niitä tietäisi kuin pari, Clark luultavasti on niiden joukossa. Eli kysymys oli mahdollista saada arvaamallakin oikein. Toinen tapa tietysti olisi ollut, että tuntee Oldfieldin tuotantoa riitävästi. Ei siis välttämättä edellyttänyt vankkaa scifi-tietämystä.


2. Toinen Säätiö sijaitsi "toisessa päässä galaksia" kuin ensimmäinen Säätiö. Ensimmäinen Säätiö sijaitsi galaksin äärilaidalla Terminuksessa, ja galaksin "toinen pää" tarkoitti galaksin keskusta, Trantoria.

Säätiö-sarja on Asimovin ja koko tieteiskirjallisuuden merkittävimpiä teoksia. Jos yleensä on scifiä lukenut, on tämä todennäköisesti ensimmäisen valintojen joukossa. Ja kirjan lukemistahan vastauksen tietäminen myös edellytti.


3. Brian Aldiss. Helliconia-trilogian kehyskertomus on scifiä, mutta suurin osa romaaneista käsittelee Helliconia-planeettaa, sen luontoa, kulttuureita ja kehitystä.

Aldiss on toki scifi-maailmassa tunnettu nimi, muttei yhtä samanlainen "household name" kuin Clarke ja Asimov. Elokuva A.I. - Tekoäly perustuu Aldissin tarinaan. Helliconia-kirjoihin kyllä törmää, jos on yhtään Scifi-kirjoja kirjastossa selaillut, ovat sen verran paksuja, etteivät kovin helposti jää huomaamatta.


4. Kirk, Picard, Sisko, Janeway, Archer. Deep Space 9 ei ollut avaruusalus, vaan avaruusasema, mutta senkin komentaja Benjamin Sisko ylennettiin kapteenin arvoon sarjan kolmannella kaudella.

Tämä oli tarkoitettu helpoksi, ja tokihan Kirk oli hyvin hallussa, Picard jotenkin. Siitä olin yllättynyt, että Deep Space Ninen ja Voyagerin kapteenit olivat tuntemattomia, vaikka sarjat ovat pyörineet Suomessakin. The Next Generation pyörii tälläkin hetkellä Kutosella. Viides sarja Enterprise sen sijaan on esitetty vain maksullisella MTV3 Scifillä, mutta tottahan joillakin Maikkarin kanavapaketti on ollut (jossa muut kuin The Next Generation on esitetty useaan kertaan läpi).


5. H. R. Giger. Hän suunnitteli alkuperäisen alienin. Hän oli jossain määrin myös mukana elokuvasarjan myöhempien osien designissa.

Gigeristä on tullut kai useampikin dokumentti Suomen TV:stä, joissa tuo Alien-yhteys toki aina mainitaan. En olisi arvannut tämän olevan visan ns. helpompia kysymyksiä.


6. Serenity. Alus oli nimetty Serenity Valleyn taistelun mukaan, jossa kapteeni Malcolm Reynolds taisteli. Firefly, eli sarjan nimi, oli aluksen alustyypin (tai "luokan)" nimi. Sarjan jatkoksi tehdyn elokuvan nimi oli myös Serenity.

Firefly esitettiin Maikkarilla 2004 ja Subilla 2005. Sarjan lyhytkestoisuuden vuoksi oletinkin tämän sarjaan hankalammat kysymykset. Scifiharrastaja tällaisen kulttisarjan kuitenkin tietää.


7. Ahsoka Tano. Näytellyissä elokuvissa hahmo ei esiinny, eikä häntä edes mainita, vaikka hän oli Anakin Skywalkerin matkassa valtaosan Kloonisotien ajasta. Hahmo syntyi vasta kuudennen elokuvan valmistumisen jälkeen, joten ei hänestä voitukaan tietää. Hahmo luotiin osin selittämään Anakinin muutosta Episodi II:n ja III:n välillä.

Oletin Star Warsin sen verran ihmisiä kiinnostavan, että The Clone Wars-sarjaan olisi edes pintapuolisesti tutustuttu. Jos ei muuten, niin lasten kautta. Animaatiosarja on pyörinyt niin MTV3:lla kuin Subillakin (ja jatkunee taas myöhemmin tänä vuonna). Ja sarjakuviakin kioskien hyllyillä näkee.


8. Enki Bilal. Nikopol-trilogia on suomennettu nimillä Jumalaton näytelmä, Unien vankila ja Kylmä päiväntasaaja. Immortal (ransk. Immortel (Ad vitam)) on myös Bilalin ohjaama.

Immortal on esitetty Suomen tv:ssä. Bilal on sarjakuvan suuria nimiä ja Nikopol-trilogia hänen tunnetuimpia teoksiaan. Pitäisi olla sarjakuvaharrastajan tiedossa, vaikkei scifi sinällään kiinnostaisikaan.


9. Laureline. Syntynyt Maan 900-luvulla, mutta Valerianin aikamatkaltaan tulevaisuuteen hakema. Sarjakuvasarjan edistyessä Laureline ottaa näkyvämmän roolin ja osoittautuu Valeriania kyvykkäämmäksi ja oma-aloitteisemmaksi hahmoksi. Viimeinen Valerian-seikkailu julkaistiin 2010.

Bilalia helpompi sarjakuvakysymys. Valerian on kenties merkittävin scifialbumisarja, joka on myös vaikuttanut moniin elokuviin. Käsikirjoittaja Pierre Christin oli mukana Fifth Elementin teossa. Suomeksi Valeriania on voinut lukea vuodesta 1973 ja kaikki albumit on suomennettu.


10. James Follet. Kulttimainetta nauttiva Maata etsimässä-sarja (engl. Earthsearch) on alunperin esitetty Suomessa 1981 ja uusintana ainakin 2003.

Jos oli 80-luvulla kiinnostunut scifistä, niin tämä oli must. Kultti- ja kuunnelmasarjana oletinkin kyllä ettei tätä juuri tiedetä.


Valitsin tietoisesti enimmäkseen tuttuja ja merkittäviä nimiä ja brändejä (Clark, Asimov, Star Trek, Star Wars, Alien jne.) tai ainakin scifin sisällä tärkeimpiä julkaisuja. Oikeastaan vain Firefly ja Follett olivat vähän vähemmän merkittäviä (mutta nekin molemmat nauttivat kulttimainetta). Yleistietoon kuuluvista brändeistä ei kuitenkaan voi erikoistietovisassa kysyä yleistietoon kuuluvia kysymyksiä, koska ne olisivat liian helppoja. Piti siis etsiä jokin hieman vaikeampi tapa kysyä niistä.

Se, mahtuuko vastaajajoukon kokoiseen otantaan montakin asianharrastajaa on aina arpapeliä. Taannoisen Scifitarjonta-televisiossa -ketjun perusteella uskalsin odottaa vähän parempaa keskiarvoa.

Pisteitä tosiaan hieman myöhemmin.
 

WebSlave

Trackman
Liittynyt
9.2.2005
Viestit
29660
Pisteet

Koodi:
                 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10
JPP              -   -   1   .5  1   -   -   1   1   -   4,5
Thunder          -   -   -   1   -   1   -   -   1   -   3
jupla            1   -   -   .25 -   -   -   1   .5  -   2,75
Tsuhna           -   -   -   .5  -   1   1   -   -   -   2,5
Balthazar        -   -   -   .25 1   -   -   -   1   -   2,25

Otto Hokkanen    -   -   -   .75 -   1   -   -   -   -   1,75
Jjusban	         -   -   -   .5  1   -   -   -   -   -   1,5
Albert Oil       1   -   -   .25 -   -   -   -   -   -   1,25
Il Tempo Gigante -   -   -   .75 -   -   -   -   -   -   0,75
oldez            -   -   -   .5  -   -   -   -   -   -   0,5

Mehe Rienarsuo   -   -   -   .5  -   -   -   -   -   -   0,5
jps              -   -   -   .5  -   -   -   -   -   -   0,5
Puolipöhkö       -   -   -   .25 -   -   -   -   -   -   0,25
Mosse            -   -   -   .25 -   -   -   -   -   -   0,25
Jacques          -   -   -   .25 -   -   -   -   -   -   0,25

markoj           -   -   -   .25 -   -   -   -   -   -   0,25
sammyosammy      -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   0

Keskiarvo 1,34 (sisältää sammyosammyn nollavastauksen)
 
Ylös