20 vastaajaa? Olen pettynyt...
Ja vastauksia:
1. Nikolai Sinebrychoff sai 13.10.1819 keisarilliselta uudisrakennuskomitealta huutokaupassa
luvan yksinoikeuden oluen valmistukseen ja myyntiin Helsingin kaupungissa.
2. Festivaalihan on:
Suuret Oluet - Pienet Panimot
Nettisivu:
http://www.suuretoluet.fi/
3.
a.
Nokian Panimo
b.
Saimaan Juomatehdas
Molempia tuoteperheitä helposti bongttavissa maitokaupoista.
4.
a.
Teerenpeli Panimo & Tislaamo Oy
b.
Lammin Sahti Oy
Mietin tähän mitä ihmeellisimpiä oluita, mutta päätin valita kaksi olutta, jotka kuuluvat Alkon 1.2.2016 alkaneeseen pienpanimo-oluiden kausivalikoimaan. Eli jos Alkossa on tässä kuussa on käyty muuallakin kuin Kossu-osastolla, niin näihin oluisiin on saattanut törmätä.
5.
Kouvola
Kouvola, Kouvola, Kymenlaakson Kouvola!! Suomen 10. suurin kunta/kaupunki. Edellä seuraavat kunnat panimoittain:
1. Helsinki: Stadin Panimo, Il Birrificio, Suomenlinnan Panimo, Simapaja, Perhon Panimo, MiLa Brew, Panimoravintola Bruuveri, Panimoravintola Teerenpeli, Bryggeri Helsinki. (Saatan unohtaa jonkun panimon näin iltamyöhään...)
2. Espoo: Fat Lizard Brewing Company, Olarin Panimo.
3. Tampere: Pyynikin Käsityöläispanimo, Panimoravintola Plevna.
4. Vantaa: Suomenlinnan Panimo. (Vuonna 2012 laajensivat toimintaa Vantaan Nikinmäkeen, jonne rakensivat uuden pullotuslinjan. Suomenlinnan Panimo, kuten myös esim. Panimoravintola Teerenpeli toimii useammassa kaupungissa, mutta tämähän ei ollut rajaavana tekijänä kysymyksessä.)
5. Oulu: Sonnisaari, Maistila.
6. Turku: Kaskenmäen Panimo, Panimoravintola Koulu.
7. Jyväskylä: Panimoyhtiö Hiisi.
8. Lahti: Panimoravintola Teerenpeli. (Lahdessa toimii toki Hartwallin panimo, mutta sitähän ei lasketa, koska kyse oli pienpanimoista. Lisäksi visan alkupäivän jälkeen myös Brygg-Art on saanut esikoisensa markkinoille.)
9. Kuopio: Iso-Kallan Panimo
Kouvola sinänsä suomalaisen panimotoiminnan musta aukko, koska "aidon" Kouvolan alueelta ei löydy merkintöjä panimotoiminnasta. Korialla toimi Kymen Osake-Panimo 1873-1941, mutta aito Kouvostoliittohan loppuu viimeistään Kymijokeen.
6.
d. Senegal (Ranskan Länsi-Afrikka)
Hauska kysymys, joka oli vaan otettava mukaan. Pyynikin Panimo sai tosiaankin vietyä 300.000 pulloa Tähti-olutta Senegaliin. Piti miettiä kysymyksen asettelua, koska Senegal oli tuolloin osa Ranskan Länsi-Afrikkaa. Jos olisin antanut vaihtoehdoksi vain Senegalin, niin joku siitä olisi urputtanut, ehkä syystäkin. Muista vaihtoehdoista Japani asetettiin ansaksi, koska monet saattoivat muistaa, että sama panimo vei olutta myös Japaniin, osittain etiketissä olleen amiraali Togo Heihachiron ansiosta. Mutta ensimmäiset kuormat Japaniin vietiin vasta 1984.
Israel oli mukana, koska annettu vuosiluku oli lähellä valtion perustamisvuotta. Neuvostoliitto Kekkosen vuoksi, ja Venezuela vain siitä syystä, että jotain piti keksiä myös Amerikan mantereelta.
7.
Suurin alkoholiprosentti, eniten voltteja, tujuin olut, miten kukin haluaa muotoilla. Voltteja siis sievät 16.1 %.
Mietin alkuun, että kysyisin vahvinta suomalaista olutta, mutta sitä ei olisi tiennyt kukaan. Tämän jälkeen kysymys oli monivalintamuodossa, mutta kun noita monivalintoja oli muitakin, niin meni annettuun muotoon. Osoittautui visan helpoimmaksi kysymykseksi.
8.
c. Ravintola Kappeli, Helsinki
Toinen kiva kysymys... Jos olisin kysynyt, jotta mikä ravintola sai ensimmäisenä viranomaisluvat oluen valmistukseen, niin oikea vastaus olisi ollut turkulainen Uusi Apteekki. Helsinkiläinen Ravintola Kappeli oli kuitenkin panemisessaan nopeampi, joten saivat oluensa myyntiin muutama kuukausi ennen turkulaisia.
Kappelissa panimotoiminta alkoi siis 1993, loppui 2000. Laitteet myytiin Koskipanimo Oy:lle Tampereelle.
Uudessa Apteekissa panimotoiminta jatkuu sen sijaan tänäkin päivänä, aputoiminimellä Kaskenmäen Panimo Oy. Panimotoiminnassa on ollut parhaimmillaan/pahimmillaan 7 vuoden tauko 2000-luvun taitteessa, mutta pienpanimoiden tultua viime vuosina muotiin on panimotoiminta jälleen elvytetty. Taitaa olla tällä hetkellä Kaskenmäen Savu-Portteri myynnissä Vareksen Apteekissa.
Wanhassa Postissa oli panimotoimintaa vuosina 1994-1997. Olutguru Michael Jackson (Ei se laulaja, vaan kaima.) kävi tutustumassa Wanhan Postin tuotteisiin ja hänen sanotaan pitäneen erityisesti Brown Ale-olutta yhtenä maailman parhaana lajinsa edustajana. Panimolaitteet olivat käytössä vielä Lempäälässä Panimoravintola Sulkumestarissa 1997-2000.
Panimoravintola Elissassa oli panimotoimintaa vuosina 1995-2002, aputoiminimellä Mestaripanimo Oy. Omistajavaihdoksen yhteydessä panimotoiminta todettiin liian vähän tuottavaksi, joten laitteen myytiin Ahvenanmaalle Stallhagenille ja osakekanta Fisutta Oy:lle, paremmin tunnettu Laitilan Wirvoitusjuomatehtaana.
Eikan Pub mukana visassa sen vuoksi, koska kyseessä hyvän olutvalikoiman Pub, eikä visa voi käsittää pelkkiä ravintoloita.
1990-luvun puolivälissä panimoravintoloiden ensimmäisessä aallossa oli panimotoimintaa todella luturistisilla paikkakunnilla, mm. Joutsa (Ravintola Jouto-Tupa), Kellokoski (Kello Panimo Oy) ja Ulvila (Gasterian Panimo).
Arvauksissa heitettiin, että Panimoravintola Teerenpeli olisi ollut ensimmäinen. Teerenpeli oli toki ensimmäisten joukossa, mutta panimotoiminta alkoi vasta vuonna 1995.
9.
Mufloni
Villilammas (Ovis Orientalis)
https://en.wikipedia.org/wiki/Mouflon
10.
Kyrö Distillery Company
http://www.kyrodistillery.com/
Vuonna 2014 vanhaan Oltermannin meijeriin Isokyröön perustettu tislaamohan tätä tuottaa. Hyvä Suomi!! \0/
Ja Alkon valikoimasta tämäkin bongattavissa.
Pistelaskutus selvinnee maanantai-iltana.