Yhteiskunnan säästöt

  • Viestiketjun aloittaja jps
  • Aloituspäivämäärä

jjv

Arschloch
Liittynyt
4.5.2005
Viestit
26848
Kahden kuukauden lisääminen lukuvuoteen toisi karkeasti 25% lisää opiskelupäiviä ja lyhentäisi tavoitteellisen viiden vuoden opiskeluajan neljään vuoteen.

Lisää väkeä pitäisi tietysti palkata
En tiedä pitäisikö lisää väkeä palkata, jos kuitenkin opiskelun kokonaisaika lyhenisi jolloin opiskelijoita olisi kouluissa nykyistä vähemmän.

yritykset ehkä pitäisivät kahden kuukauden kesätyöpestejä turhan lyhyinä hommien opettamisen kannalta
Kyllä iso osa yrityksistä pystyy hoitamaan kesälomakautensa parissa kuukaudessakin. Omassa työpaikassanikin opetetaan yksi kesätyöntekijä ostajan sekä myyntisihteerin hommaan, vaikka varsinainen tuurausaika onkin vain 8 viikkoa. Toki pyritään saamaan sama kaveri useampana kesänä, ettei tarvitse joka kesä uutta opettaa.

Joissakin (lähinnä isoissa) yrityksissä kesälomakausi voi kestää neljäkin kuukautta, johon ainakin nyt olisi saatavilla porukkaa ihan kortistostakin.

Useassa tuon uutisen kommentissa mainittiin, että vähän alalla kuin alalla opetuksen sisältöä olisi myös varaa karsia. Mitä mieltä tästä?
 
Viimeksi muokattu:

oldez

Well-known member
Liittynyt
14.3.2003
Viestit
19491
HS

Mitä mieltä tästä? Vailla sen kummempaa omaa kokemusta vaikea hirveästi kommentoida, että nopeuttaisiko käytännössä paljonkin valmistumista? Ei nyt ihan 12 kuukautta kannata pitää koulua auki, kun henkilökunnallakin kesällä kuukauden loma ja tokihan tuollaisesta valmistuvilla olisi työkokemus entistäkin vähäisempi. Toisaalta nytkään kaikki eivät kesätöihin pääse, tai ainakaan läheltäkään omaa alaa liippaavaan.

Tuo pääsykokeet kaksi kertaa vuodessa lienee kuitenkin hyvä idea ja lukio ilman muuta pitää pystyä suorittamaan kolmessa vuodessa. Ainakin omana lukioaikana suurinpiirtein kaikki neljä vuotta koulua käyneet eivät vaan viitsineet yrittää kolmessa vuodessa kirjoittamista, kun se ei pakollista ollut.
Monessa oppilaitoksessa kesäopiskelukin onnistuu. Virtuaalikurssejakin voi käydä ympäri vuoden. Ongelma on lähinnä yliopistojen akateeminen vapaus. Selkeä opintosuunnitelma puuttuu. AMK:ssa opiskelutahti on paljon tiukempi.

Sitten toisissa kouluissa perusasiatkin ovat päin helvettiä, esimerkiksi Turun oikiksessa kurssi-ilmottautuminen. Aamulla seinälle tuli lista, johon saapumisjärjestyksessä laitettiin nimi ja esimerkiksi ensimmäiset 30 pääsivät sisään. Ilmottautuminen meni siihen että päästäksesi kurssille sinne koululle piti mennä jo puolilta öin jonottamaan. Lista tuli aamulla klo 8 tai 9. Jos et päässyt yöllä jonottamaan niin seuraavan kerran kurssi järjestettiin seuraavana vuonna. Joskus toi puolita öin saapuminenkaan ei riittänyt jos joku edellä oleva kirjoittikin 10 nimeä lappuun. Ei ihme että valmistuminen kestää.
 

Renessanssinero

Perusfeidaaja
Liittynyt
23.4.2005
Viestit
4854
Sijainti
Vantaa
Yksi hyvä säästökohde on se, että sosiaaliavustuksiin ovat oikeutettuja vain Suomen kansalaiset.
 

jjv

Arschloch
Liittynyt
4.5.2005
Viestit
26848
Monessa oppilaitoksessa kesäopiskelukin onnistuu. Virtuaalikurssejakin voi käydä ympäri vuoden.
Aivan. Muistan, että aikoinaan jo lukiossakin oli noita kesäkursseja, vaikka siellä kesäloma on lyhyempi. Siinä mielessä tämä Mäenpään ehdotus ei toisi uutta, koska hän puhuu nimenomaan mahdollisuudesta opiskella myös kesällä. Parempi olisi pohtia milloin olisi pakko opiskella, jotta opiskeluaikoja oikeasti saataisiin lyhennettyä.
 

Asko S.

Tonttu
Liittynyt
1.3.2002
Viestit
4146
Sijainti
Tampere
Miekin oon näin teekkarina joskus ihmetelly, että miksi yliopistossa lukuvuosi kestää vain sen kahdeksan kuukautta.
Itsellä tämä järjestely varmasti auttoi pääsemään oman alan töihin jo opiskelujen alkupuolella. Aikuisiässä opiskelun ja työelämän yhdistäminen kohtuullisissa määrin on mielestäni oikein hyvä asia, koska tätä kautta työelämään on huomattavasti helpompi siirtyä ja muutenkin myös töissä voi tapahtua hyvinkin paljon oppimista.

Työelämän yhdistäminen opiskeluun ei tokikaan tällä hetkellä monellakaan alalla onnistu yhtä hyvin, mutten silti ole varma kuinka paljon "kesää" kannattaa lyhentää. Itsekin olen kaivannut laajempaa opetustarjontaa kesälukukaudelle, joten sikäli panostusta sinne voisi lisätä, ettei joka kesä ole tarjolla vain ne samat peruskurssit + pari muuta.
 

Hawke

Well-known member
Liittynyt
10.3.2010
Viestit
873
Liikunta mm. lisää serotoniinin määrää aivoissa. Serotoniinin taas määrää vähentää mm. runsas alkoholin käyttö (vaikkakin lyhytaikaisesti lisääkin serotoniinin määrää) ja ylipaino. Oikealla ruokavaliollakin (paljon tryptofaania, omega3-rasvahappoja (EPA ja DHA) ja D-vitamiinia) voi vaikuttaa serotoniinin määrään.
Juuri näin, mutta pointtini oli se, että henkinen tasapaino ei tarkoita täysin samaa kuin iloisuus tai mielihyvä. Toki totaalinen masennustila ei yleensä ole hyväksi.


Olen samaa mieltä siitä, että mahdollisuuksia kesäopiskeluun pitäisi lisätä. Monissa tapauksissa ne edesauttavat enemmän kuin kesätyö, jota ei usein saa omalta alalta tai käytännössä lainkaan.
 
Ylös