Ja voiko valmisbetonillakaan saada tuhoa aikaseksi, jos vesimäärä ei ole ihan just oikea?
Sitä heikompaa betonista tulee mitä enemmän veden optimiannostus ylitetään. Liian kuiva massakin on huono juttu, mutta käytännössä kukaan ei tee massasta liian kuivaa. Se on valukelvotonta.
Vesi vaatii oman tilavuutensa betonimassasta ja laimentaa samalla sideaineena toimivan sementin ja veden muodostamaa "sementtigeeliä" tai puhekielenomaisemmin "liimaa" joka sitoo kiviaineksen osaset ("hiekanjyvät") yhteen muodostaen betonista lopulta kiinteän ja lujan rakenteen.
Veden haihduttua rakenteeseen jää myös enemmän "tyhjiä" huokosia, koska vesi on vaatii massasta väistämättä oman tilansa. Mitä enemmän huokosia, sitä heikompi rakenne.
Siinähän on aika isot toleranssit vesimäärälle ja itse kun olen noilla valmisbetoneilla suhannut, maksimimäärä vettäkin on tuntunut aina jotenkin liian vähältä. Eli betoni on jäänyt hirmu kuivan oloiseksi ja kökköiseksi.
Lievä yliannostus ei varsinaisesti saa mitään tuhoa aikaiseksi, mutta fakta on se, että yliannostus vaikuttaa valmiin rakenteen lujuuteen ja pitkäaikaiskestävyyteen. Vaikkei sitä valmiista rakenteesta "silmällä" näekään.
Fakta on myös se että suurin osa kuivabetonin kotivalajista tekee massasta ohjetta löysempää, koska massan työstettävyys helpottuu huomattavasti lievällä yliannostuksella. Käytössä pitäisi olla kunnolliset koneelliset sekoitusvermeet, jotta massasta saadaan ohjeellisellakin annostusella tasalaatuista. Tällaista ohjeen mukaista, kuivahkoa massaa on myös hankala tiivistää muottiin.
"kokemuksen karttuessa" kaatelin lopullisen vesimäärän ihan sen mukaan miltä betoni sekoittaessa näytti.
Kokemuksen karttuessa näin voi toimia ihan hyvin. Sopiva annostus on silloin kun betoni vaikuttaa olevan aavistuksen liian kuivaa ja hieman hankalasti valettavaa. Jos betonista tekee löysää siten, että se ei pysy kaadettaessa kekona, vaan helposti valettavissa, niin ollaan menty liian märän puolelle. Kunnon betonikengät pitää miehen pohjassa sitä pidempään mitä kuivempaa massaa kenkien valamisessa käytetään.
Ps. oikea termi on muuten
valaminen, ei valaaminen
Jep, ja kun pilkkuja oikeen asetellaan paikalleen, niin kyse on
betonin valamisesta, ei sementin valamisesta.
Betoni = massa joka koostuu sementistä, kiviaineksesta ja vedestä.
Sementtiä ei voi yksinään valaa. Se on vain kuivaa jauhetta.
"Sementtiin valaaminen" on vähän kuin otsikossa lukisi : "Kaakaojauheeseen juoominen" :wink:
Vähäinen vesiannostus on siis betonia tehtäessä hyväksi lopullisen rakenteen lujuudelle. Lisäksi Betonin alkukovettumisen jälkeen (noin 2-3 viikkoa valusta) vedestä on taas rakenteen lujuuden kehitykselle hyötyä. Betoni nimittäin kovettuu vuosikausia valamisen jälkeenkin. Tähän kovettumiseen se tarvitsee vettä. Sementin ja veden väliset reaktiot jatkuvat betonissa hitaina edelleen.
Tässä mielessä betonikengät ovat oiva keksintö. Kunhan mies pidetään kuivissa kengissä ensin pari viikkoa ja viskataan sitten vasta laiturilta. Kohtuullinen vesiannostus sekoitettaessa on kuitenkin oleellisempi betonin lujuuteen vaikuttava seikka kuin tämä jälkikovettuminen.