Juuri näin. Näyttöä siitä, että edellinen osakas olisi osannut epäillä vauriota asunnossa on mahdoton antaa. Jotkut ihmiset asuvat uskomattomissa olosuhteissa ajatellen suunnilleen vain että "vanha kämppä - ei voi vastata uutta" , kun toinen - asioista valistuneempi yksilö - olisi jo vuosia sitten ryhtynyt toimenpiteisiin asian selvittämiseksi. Eli nämä ovat hyvin tapauskohtaisia asioita, joissa ei faktista rajanvetoa voi kertakaikkiaan suorittaa. Eli se siitä ilmoitusvelvollisuudesta.
Tämä ei ole ihan näin. Jos olisi, niin lukemattomissa yhtiöissä tutkittaisiin maanlaajuisesti kymmenillä miljoonilla euroilla vuosittain vainoharhaisten mummojen ja hörhöjen ilmoituksia ja "vaatimuksia"
Eli : Osakkaan mielipide (meillä haisee erilaiselle kuin liisalla) ei ole peruste aloittaa tutkimuksia. Yhtiö voi sen päätöksellään tehdä, mutta velvollisuutta sillä ei ole.
Osakas voi hankkia faktisempaa näyttöä aiheesta, jolloin hänen mielipiteensä saattaa muuttua näytöksi. Näytönkään jälkeen yhtiöllä ei ole velvollisuutta aloittaa remonttia, jollei voida todeta, että näytetty seikka voi vaikuttaa esim. asumisterveyteen, jolloin asia muuttu terveydensuolalain alaiseksi pakoksi toimia asiassa.
Jos vika ei aiheuta laikipykälin perusteltua korjaustarvetta, yhtiö voi ihan hyvin päättää, ettei vikaa korjata, tai se korjataan kenties joskus myöhemmin.
Yhtiön tehtävä on arvioida mahdollisen vian aiheuttama haitta osakkaalle ja yhtiölle, sekä lisäksi varmistaa, että korjauspäätökset tehdään lakien ja asetusten määrittämissä puitteissa. Eli vaikka jotain vikaa todettaisiinkin, se voidaan jättää myös korjaamatta, mikäli korjaamatta jättämisestä ei aiheudu osakkaalle tai yhtiölle lain määrittämää haittaa.