Terveydenhuollon ulkoistaminen on jopa lisännyt kuluja
julkaistu tänään klo 06:02, päivitetty tänään klo 07:54
Kuntien terveydenhuollon ulkoistaminen ja yksityistäminen eivät ole tuoneet kunnille säästöjä, vaan jopa lisänneet kuluja. Kilpailutus ei ole myöskään laskenut kustannuksia, vaan lähinnä nostanut hintoja.
Hiljattain ilmestyneiden tutkimusten mukaan kuntien ulkoistamat terveysasemat myös tuottavat vähemmän terveyspalveluita kuin kuntien omat terveysasemat.
- Ainakaan kuntien johtavien ylilääkärien mielestä ulkoistaminen ei ole tuonut säästöjä, vaan osan mielestä jonkin verran lisäkustannuksia. Noin kolmanneksen mukaan siitä on tullut huomattavia lisäkustannuksia, kertoo Kelan terveysturvan tutkimuksen päällikkö Hennamari Mikkola.
Tutkimuksen mukaan kilpailutus ei myöskään ole alentanut ulkoistettujen palvelujen hintoja vaan päinvastoin.
- Yllättävä tulos oli se, että ylilääkärit kokivat, että kilpailutus jopa nostaisi hintoja, Mikkola sanoo.
Ulkoistamiseen ajauduttu lääkäripulan takia
Mikkolan mukaan monet kunnat ovat ikään kuin ajautuneet terveyspalveluiden ulkoistamiseen.
- Ei ole saatu palkattua lääkäreitä, joten tähän tilanteeseen on ikään kuin ajauduttu. En tiedä yhtään kuntaa, joka olisi alettuaan käyttää vuokralääkäreitä palannut vanhaan. Se on vähän kuin oravanpyörä, että kun on lähdetty tälle tielle, se on vain laajentunut, Mikkola sanoo.
Lähes puolessa terveyspalveluita ulkoistaneista kunnista ei ole jaksettu arvioida omia terveyspalveluja, vaan sitä on pidetty työläänä.
Ulkoistetuilla terveysasemilla vähemmän palveluita
Kouvolan alueella tehdyn tutkimuksen mukaan ulkoistetut terveysasemat tuottavat asukkaille myös vähemmän palveluita kuin kuntien omat terveysasemat.
-Ulkoistetut palveluntuottajat tuottavat selkeästi vähemmän palveluita kuin kunnan omat terveysasemat. Lyhyen tutkimusajan puitteissa nähtiin, että ulkoistetuissa paikoissa on jopa 40 prosenttia vähemmän palveluita väestölle kuin on kunnan omilla terveysasemilla, kertoo Kouvolan kaupungin johtava ylilääkäri Kati Myllymäki.
Myllymäen mukaan ulkoistetuilla terveysasemilla on vähemmän lääkäreitä töissä, ja nämä myös lähettävät useammin potilaita erikoissairaanhoidon kalliisiin jatkotutkimuksiin kuin kunnan omat lääkärit. Ulkoistetut lääkärit eivät tunne alueen omaa jatkohoitojärjestelmää. Se tulee kunnalle kalliimmaksi ja potilaita juoksutetaan turhaan.
Kunnat ulkoistaneet vauhdilla
Kunnat ja kaupungit ovat ulkoistaneet terveyspalveluja vauhdilla 2000-luvun ajan. Mikkolan mukaan noin 400 000 ihmisen terveysasemapalvelut on ulkoistettu. Kaiken kaikkiaan päivystysten työtunneista on ulkoistettu yli 60 prosenttia.
Mikkolan mukaan mikään markkina-alue terveydenhuollossa ei ole kehittynyt niin nopeasti kuin ulkoistaminen.
- Firmat alkoivat lähes auton peräkonttifirmoina, ja nyt mukaan ovat tulleet ulkomaiset pääomasijoittajat. Kysymys on aika laajasta bisneksestä. Seuraava markkinarako on siellä vanhusten palveluissa. Firmojen skaala on aika laaja; työterveyshuolto, vanhustenhuolto ja perusterveydenhuolto. Ei tiedä, vaikka ne laajenisivat jopa lastensuojelun puolelle, arvioi Mikkola.
YLE Uutiset / Helena Ala-Mettälä