Viitannet täällä käytyyn "arska"-keskusteluun. Määrittelen sanan "arska", eri taivutusmuotoineen ns. nuorisoslangiksi, enkä suoranaisesti suomeksi. Siis.
Maalla ei aina käytetä, eikä ainakaan nuoruudessani käytetty tuoreimpia kaupunkipaikkojen slangi-, tms. vastaavia sanontoja. Nuista nuoruusajoista mulle on jäänyt päähän tietty pirullisuus ja vastustus ns. nykysanoinnoille.
Se ei siis ole ymmärtämättömyyttä, vaan sanoisinko, pientä provosointia slangia ja vaikka jonimaista nyky"nuorison" puheenpartta kohtaa tai vastaan. Kuinka vaan.
Ehkäpä kannattaisi tarkastella slangeja hiukan avoimemmin mielin?
Vaikka virallisesti erilaisia slangeja ei luokitellakaan murteiksi, niin nekin ovat kuitenkin tietyillä paikkakunnilla asuvien/kasvaneiden käyttämää kieltä. Siinä missä on alueellisesti löydettävissä esim. savon murre Kuopiosta tai pohjamaan murre Seinäjoelta. En siis lähtisi em. murteitakaan arvostelemaan piruuttani tai kun en niiden kaikkia vivahteita ymmärrä tai osaa. Mutta ihan miten vaan...
Omalta osaltani olen asunut lähes koko ikäni pääkaupunkiseudulla. Ensimmäiset vuodet stad....Helsingissä. Toisin sanoen kieli minkä olen oppinut ko. ympäristössä on hyvin lähellä stadin slangia. (mutta kuitenkin melko pitkällä siis, täydellisestä "vanhasta" stadin slangista - sitähän ei osaa kuin tosi harvat ja valitut) Aikaa myöten omaan kieleen on vaikuttanut myös noin kahden vuoden asuminen Kuopiossa ja jatkuvat vierailut Hämeessä. Ja varmaan myös inttiaika Kouvolassa + se miten työkaverit puhuvat.
Kun ajatellaan eri murteita, niin eniten pidän - saa itseasiassa hyvälle tuulelle - savon murteesta. Siinä on jotakin tosi mukavaa tai sitten tuo opiskeluaika oli vaan niin "coolia".
Jos jotain sanoja ei tiedä tai ei ymmärrä, niin onneksi aina voi kysyä. Sitäpaitsi nyanssit ovat usein pieniä. Esimerkki sanana arska (aurinko), arskat (aurinkolasit). Vaikka muuten itse sanana "arska" on tuttu, niin meidän porukoissa käytettiin enemmän sanoja pokat tai rillit tai reibanit. Saattoi johtua siitäkin, kun porukoissa oli mukana yleensä yksi Arska -niminen.