En kuitenkaan näe niiden kriisien johtuvan tuosta, vaan nimenomaisesti pankkien sortumisesta finanssikriisin yhteydessä. Kyrvähtihän Suomen, Ruotsin ja Norjan pankit 90-luvun laman aikana.
Se on sun näkemys- tai näkemättömyys. Mä taas näen alhaisen yritysveron tekijänä, joka nimenomaa ruokkii epätervettä ja epärealistista kasvua. Toki muitakin kriisin syitä on ja asiat tuskin koskaan ovat yksiselitteisiä.
Kotoisen pankkikriisimme syy kyllä muistuttaa näitä tapauksia siinä ja sillä erotuksella, että rahoitusmarkkinoiden vapautuminen oli se syy, joka houkutti liian nopeaan ja riskialttiiseen kasvuun.
Verotus pitäisikin nähdä yhtenä keinona jarruttaa epätervettä kasvua. Terve yritys on aina joutunut kilpailemaan ja selviytymään joko ekologisessa lokerossaan tai luomaan neitseellisen omansa.
Keinotekoisen yritysystävälliset vero- ja yritysparatiisit tukineen luovat hauraita yrityksiä, joihin syntyy väistämättä piilotettuja riskejä.
Ja Irlannin ja Islannin tapauksissa näen, että "yritysparatiisin" olot olivat pääsyy epäterveeseen kasvuun, kilpailuun, velanottoon ja siitä seuranneeseen juhlaan, josta lopulta herättiin karmeaan kankkuseen. Tunnetuin seurauksin.
Yritysparatiisi ja yritysparasiitti muistuttavat kummasti toisiaan... heh.