Renessanssinero
Perusfeidaaja
Miksi Euromaiden pitää avustaa kriisimaita, vaikka samaan aikaan EKP laskee liikkeelle satoja miljardeja?
EKP ei saisi tukea suoraan valtioita. Siispä se lainaa pankeille, jotka lainaavat valtioille.Miksi Euromaiden pitää avustaa kriisimaita, vaikka samaan aikaan EKP laskee liikkeelle satoja miljardeja?
http://www.yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2012/03/hetemaki_vakuussopimuksen_salaaminen_ei_riko_julkisuuslakia_3308483.htmlHetemäki: Vakuussopimuksen salaaminen ei riko julkisuuslakia
julkaistu tänään 5.3. klo 20:12, päivitetty tänään 5.3. klo 20:57
Valtiovarainministeriö kiistää, että se olisi rikkonut julkisuuslakia salaamalla Suomen ja Kreikan vakuussopimuksen. Alivaltiosihteeri Martti Hetemäki sanoo, että julkisuuslaki sallii yksityisen osapuolen edun turvaamiseksi sen salassapidon. Sopimus on salattu kreikkalaispankkien vaatimuksesta.
- Ilmeisesti he katsovat, että tällaisen sopimuksen julkisuus ja se ketkä ovat heidän osapuolet voisi haitata heidän liiketoimintaansa, Hetemäki arvioi.
Hetemäki on allekirjoittanut vakuussopimuksen Suomen puolesta.
http://yle.fi/uutiset/teemat/velkakriisi/2012/02/suomen_ja_kreikan_vakuussopimus_allekirjoitettiin_salassa_3273106.htmlSuomen ja Kreikan vakuussopimus allekirjoitettiin salassa
julkaistu 20.2. klo 15:55, päivitetty 21.2. klo 07:24
Suomen ja Kreikan valtiovarainministerit Jutta Urpilainen ja Evangelos Venizelos allekirjoittivat vakuussopimuksen iltapäivällä Brysselissä. Sopimus lupaa Suomelle suojaa siinä tapauksessa, jos Kreikka ei pysty maksamaan saamiaan lainoja takaisin. Ilman sopimusta Suomi ei osallistuisi Kreikan tukipakettiin.
Niinpä. YLE uutisoi siis valheellisesti, että Urpilainen allekirjoitti vakuussopimuksen.Sopimuksia on kaksi. Kunniallinen seremoniasopimus kreikan kanssa, jonka Urpi nähtävästi allekirjoitti. Todellinen sopimus pankkien kanssa, jossa lienee Hetemäen nimi.
http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2012/03/07/saksaa-jo-hirvittaa-suomi-maksaa-mukisematta/201224680/170?ref=tf1Rahan pumppaaminen kriisimaiden pohjattomaan kaivoon hirvittää jo Saksan keskuspankkia, joka on kriisimaiden alijäämien suurin rahoittaja. Meillä on toisin: Suomen Pankki veisaa yhä virallista virttä, jonka mukaan sen 50 miljardin euron saatavat eivät ole kriisirahoitusta eivätkä varsinkaan sisällä riskejä.
Kreikka uhkaa sijoittajia maksuhäiriöllä
Kreikka on esittänyt uhkauksen maan velkakirjoihin sijoittaneille yksityissijoittajille.
Jos sijoittajat eivät suostu Kreikan ”vapaaehtoiseen” velkojen vaihto-ohjelmaan, Kreikka uhkaa lopettaa ohjelmasta ulosjättäytyvien sijoittajien velkasaatavista huolehtimisen.
Uhkaus tulee juuri ennen vaihtotarjousajan päättymistä. Määräaika umpeutuu torstaina. Talouslehti Financial Timesin mukaan Kreikan valtiokonttori on lähettänyt tiedotteen, jonka mukaan Kreikka ei tule maksamaan yksityissijoittajille, joilla on vanhoja Kreikka-lainoja uudelleenjärjestelyn tapahtuessa.
Uhkauksella Kreikka yrittää saada kokoon vaaditun runsaan 100 miljardin euron alennuksen lainataakkaansa.
Tuostahan akordeissa on kysymys yrityspuolellakin. Mikäli luopuu osasta saatavia, niin voi kuitenkin saada enemmän.Sijoittajien suostumus velkojen alentamiseen on ollut menestys! Näin uutisoidaan, sillä olihan kyse vapaaehtoisesta tempusta. Tosin vaihtoehtona suostumiselle oli nollaeuroa takaisin... tätä taustaa vasten menestystä ei voi pitää kovin ihmeellisenä.
http://www.taloussanomat.fi/rahoitus/2012/03/09/kreikan-luottoriskivakuutukset-laukeavat/201224997/12Kreikan päätös pakottaa osa velkojista velkakirjojen vaihtoon yhteistoimintalausekkeiden nojalla on luottotapahtuma ja laukaisee siten lainoille otetut luottoriskivakuutukset (cds-johdannaiset).
Näin päätti johdannaistuotteita valvova ISDA-järjestö perjantaisessa kokouksessaan.
ISDA:n mukaan Kreikka-riskin varalle solmittuja cds-sopimuksia on 4 323 kappaletta, ja niiden nettoarvo on noin kolme miljardia dollaria. Summa on siten pieni Kreikan ympärillä pyörivien velka- ja tukilainasummien rinnalla.
Troikka on pari vuotta toitattanut, että tuokin johtaa välittömmään katastrofiin, tuhoon, loppuun ja vaikka mihin.Toinen erikoinen piirre on se, että luottoriskijohdannaiset laukesivat.
http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/thw/?${APPL}=akirjat&${BASE}=akirjat&${THWIDS}=0.46/1330959166_171494&${TRIPPIFE}=PDF.pdfVakuudet ovat viiden korkeimman luottoluokituksen omaavan euroalueen valtion velkakirjoja tai muita Suomen hyväksymiä arvopapereita. Näiden hankkiminen toteutetaan vaiheittain myymällä asiamiehen välityksellä Kreikan valtion velkakirjoja, jotka Kreikan valtio lainaa järjestelyssä mukana oleville kreikkalaiselle pankille. Pankit luovuttavat riittävän määrän velkakirjoja asiamiehelle. Asiamies, joka on kansainvälinen investointipankki, myy velkakirjat markkinahintaan ja niistä saatavat tulot talletetaan erillistilille ja sijoitetaan edelleen edellä mainittuihin turvallisiin velkakirjoihin. Erillistiliä ja sijoitustoimintaa hoitaa asiamies.
http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194727296342/artikkeli/suomen+ja+kreikan+valiseen+vakuussopimukseen+tuli+viela+muutoksia.htmlPäivitetty 9.3.2012 17:16, julkaistu 9.3.2012 17:15
Suomen ja Kreikan väliseen vakuussopimukseen tuli vielä muutoksia
Aamulehti
Suomen ja Kreikan vakuusjärjestelyyn on tullut teknisiä muutoksia viimeisten kuukausien aikana.
Valtiovarainministeriön alivaltiosihteerin Martti Hetemäen mukaan muutoksia on tullut kaksi sen jälkeen, kun suunnitelmaa ryhdyttiin toteuttamaan käytännössä.
Isompi muutos koskee vakuusvarojen sijoitusperiaatetta ja siitä kerrottiin myös eduskunnalle annetussa hallituksen tiedonannossa.
Toinen muutos on Hetemäen mukaan tullut prosessin alkuvaiheeseen. Sopimuksessa ei ole enää mainintaa siitä, että Kreikan valtio lainaisi lainapaperit kreikkalaispankeille, vaan kreikkalaispankit voivat antaa vakuusprosessiin myös hallussaan jo valmiiksi olevia velkakirjoja.
Suomi laati salaiseksi julistetun vakuussopimuksen Kreikan kanssa 20. helmikuuta.
On täysin ilmiselvää, että Kreikan kanssa (tai Kreikkalaisten pankkien) tehty sopimus oli pelkää sisäpolitiikkaa Suomen näkökulmasta.
Jos lupauksista ja periaatteista ei pidetä kiinni niin...sitten niistä ei pidetä.Talsa sanoi:Euroryhmä teki myönnytyksiä Espanjalle
Espanja oli aiemmin luvannut, että se saisi alijäämänsä painettua tänä vuonna 4,4 prosenttiin.
Päämäärä lipui kuitenkin tavoittamattomiin, kun viime vuoden talousluvut paljastivat alijäämän nousseen 8,5 prosenttiin bruttokansantuotteesta.
Euroryhmä sopi alkuyöstä päättyneessä kokouksessa, että Espanjan on saatava alijäämänsä 5,3 prosenttiin kuluvana vuonna.
Ryhmä vaati kuitenkin, että myönnytyksistä huolimatta Espanjan on ensi vuonna saatava alennettua velkaosuutensa alkuperäiseen kolmeen prosenttin BKT:sta.
– Espanjan ei pidä mennä ylimitoitettuun ja tyhmään vakauttamiseen, joka johtaisi sen vielä nykyistä vaikeampaan tilanteeseen. Toisaalta Espanja on euroalueen neljänneksi suurin talous eikä sellaisena voi täysin livetä lupauksistaan, euroryhmän puheenjohtaja Jean-Claude Juncker perusteli.
Hänen mukaansa Espanjan ratkaisu on terve yhdistelmä vakauttamista ja maalaisjärkeä.
Viime vuonna n. 60%. Suunnilleen saman verran kuin kymmenen vuotta aikaisemminkin.Espanjan valtionvelka on kuulemma toistaiseksi vielä varsin alhainen BKT:hen nähden. Siinä mielessä aikaa on, mutta mitä enemmän maan tilanteesta kuulee, niin sitä varmemmalta tuntuu että jossain välissä rysähtää.