En väittänyt, että kansalaisten tietämättömyyteen on helppoja ratkaisuja. Tästä huolimatta kyseenalaistan näkemyksesi, jonka mukaan enemmistö on riittävän viisas päättämään asioista. Täysin siitä riippumatta, tekeekö sen pohjalta normatiivisia suosituksia, se on mielestäni faktuaalisesti virheellinen.
Jos edes teoriassa haluaa korjata ongelman, se ensin kannattaisi yleisesti myöntää ja avata keskustelulle. Nykyäänhän demokraattista päätöksentekoa hehkutetaan niin, että ihmiset kuvittelevat, että enemmistö on aina oikeassa ja jokaisen mielipide on arvokas, oli se kuinka huonosti perusteltu tahansa. Totuutta ei kuitenkaan ratkaise kannattajien määrä vaan käytetyt perustelut.
Eli ei siis enemmän demokratiaa, vaan viisaampien ihmisten demokratiaa. Viisaampien pitäisi siis valistaa kansalaisia näistä kysymyksistä, mutta valistuksen suurimpana esteenä on juuri kansalaisten tietämättömyys, joka estää järkipuheen käytön melko tehokkaasti. Olen siis melko skeptinen sen suhteen, että hallintoa koskaan saataisiin toimimaan kunnolla.
Käytännössä julkinen valta voisi kaiketi parantaa koulutusjärjestelmää niin, että se kannustaisi itsenäiseen ajatteluun, tiedonhankintaan ja keskeisiin lainalaisuuksiin triviatiedon, aivopesun ja hölmöjen rituaalien sijaan. Olisi myös hyvä päästä tasapäistämisen kulttuurista ja reilusti antaa eritasoisten oppijoiden opiskella omaan tahtiinsa. Tästä hyötyisivät kaikki, niin lahjakkaat kuin oppimisvaikeuksista kärsivät. Nykyäänhän lahjakkuus synnyttää lähinnä kateutta eikä kannustusta.
Ja tietenkin valtion pitäisi osaltaan lopettaa tietoinen perinteiden, irrationaalisuuden ja epäitsenäisen ajattelun ihannointi.
Toki nämä ideat nykyään blokataan, koska tasa-arvo tarkoittaa sitä, että lahjakkaita tulee vaikka kiusallaan rokottaa mahdollisimman paljon. He ovat siis yrittäjien vastine koulujärjestelmässä. Lisäksi perinteitä ei saa muuttaa, koska ne oikeuttavat itse itsensä ja joku eturyhmähän voisi hermostua tällaisesta. Ja itsenäinen ajattelu vasta kauheaa onkin, kannattaa aina ensin hakea konsensusta.
Enemmistö kansalaisista on riittävän älykästä, viisasta ja asiantuntevaa valitsemaan itselleen yleensä itseään fiksumman ja asiantuntevamman edustajan ja näin paljolti myös tapahtuu. Eduskunta on aika varmasti koko kansaa fiksumpaa ja asiantuntevampaa huolimatta perussuomalaisista.
Viisaampien ihmisten demokratia ei olisi demokratia ja onhan tuollaisia yrityksiä ollut (vaikkapa bolsevikit ja NKP kuvittelivat olevansa tuollaisia) ja sitä mitä se melko varmaan tulisi olemaan on käytössä tälläkin hetkellä. Viisaus ei sitä paitsi ole synonyymi älykkyydelle ja asiantuntijuudelle. Korkea älykkyys tuottaa usein suhteetonta riskinottoa sitä myöden vitunmoisia tappioita. Tuosta on tutkimusta monelta saralta. Asiantuntijuus taas tarkoittaa käytännössä sitä, että mitä enemmän jotain asiaa tuntee, sitä vähemmän ymmärtää erikoisalansa ulkopuolisia asioita. Fiksuillakin on rajansa. Tuo johtaa siihen, että keskitytään liikaa omaan osaamisalaan ja jätetään huomiotta kokonaisuus. Tähänkin löytyy tutkimustietoa.
Lisäksi ihmisillä on kiistaton taipumus ajaa omaa ja oman ryhmänsä etua, joten lopulta tuollainen malli johtaisi itseään ylläpitävään ja ruokkivaan hallitsevaan luokkaan, joka pitäisi kynsin hampain asemastaan kiinni ja joka kouluttaisi oman jälkikasvunsa suurella rahalla parhaimmissa kouluissa ja saisi myös kultalusikkapölvästit sitä kautta osaksi hallitsevaa yläluokkaa, kuten on nähty.
Näiden seikkojen vuoksi tarvitaan hyviä ja viisaita johtajia (nimenomaan ihmisiä, jotka osaavat johtaa. ei asiantuntijoita tai poikkeuksellisen älykkäitä) luotsaamaan näitä älykkäitä ja asiantuntevia ja samalla on syytä olla jonkinlainen mekanismi sitä varten, että tämä valistunut eliitti ei unohtaisi ihmiskunnan enemmistöä, kuten se väistämättä tekisi niin voidessaan. :idea: Nythän mä hoksasinkin, että tuollainen järjestelmä on olemassa. Ei sillä, ettei se vois olla parempikin.
Kaikkia noita muita sun ideoitas on toteutettu ja toteutetaan parasta aikaa jossain päin maailmaa, mutta tulokset on ollu ja onpääsääntöisesti aivan muuta, kuin kuvailemas utopia.
Aika lailla tuon tapainen järjestelmä johti kommunismiin, fasismiin ja natsismiin. Sitä ei voi liikaa teitä talousliberaaleja muistuttaa, että teidän utopian päässä on kommunismi ja fasismi. Väkivaltainen loppu joka tapauksessa. Sielläpä sitte roikutte lyhtypylväässä etuoikeuksienne kans.
Kommunismin pelko sai läntisen maailman kehittämään hyvinvointivaltion ja se oli merkittävin ulkoinen seikka kommunismin kaatumisessa. Toivottavasti tämä muistettaisiin ja ymmärrettäisiin, mitä hieman pelkään.
Eiköhän tässä oo tullu näkulmat selville, että jos sulla ei mitään erikoista ole niin mun puolesta riittää.