Eurokriisi

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
:D

Nämä meidän talousnerot ja niskalenkin ottajat (siis koko euroalueella), taitaakin olla vähän tyhviä ja ottaa niskalenkkejä itsestään. Tai suorastaan solmia jo hirttoköyttä.

Turhaan se Törni itseään vähättelee ja kertoo ettei kompetenssi riitä. Eihän se riitä edes ns. ammattilaisilla.;)
 

Renessanssinero

Perusfeidaaja
Liittynyt
23.4.2005
Viestit
5004
Sijainti
Vantaa
Nokian toimitusjohtaja Flopin öljynporauslutta-vertaus sopii oikein hyvin tähän Eurohaasteeseen. Vertaus meni niin, että lautalla syttyy tulipalo, jota ei saada hallintaan/sammutettua. Vaihtoehtoja jää kaksi: jäädä lautalle ja kuolla varmasti tai hypätä mereen, jolloin saattaa kuolla, mutta voi myös pelastua.

Nykyisellä Euromenolla tulee varmasti konkurssi jossain vaiheessa. Eurosta eroamisessa on edes mahdollisuus paremmasta tulevaisuudesta. Nykymenolla sitä mahdollisuutta ei ole.
 

SamiJ

Well-known member
Liittynyt
13.10.2002
Viestit
9172
EU-lähteet: Kreikka ei pysty maksamaan velkojaan
24.7.2012 20:08 | Päivitetty 24.7.2012 20:27
REUTERS
JOHN KOLESIDIS / REUTERS

Reutersin haastattelemat EU-lähteet epäilevät Kreikan kykyä maksaa nykyisiä velkojaan. Uutistoimiston haastattelemat kolme EU-viranomaista arvioivat, että maan velkoja tulee järjestellä uudelleen.

Troikan eli Euroopan keskuspankin, Euroopan komission ja Kansainvälisen valuuttarahaston tarkastajat ovat palanneet tällä viikolla Kreikkaan arvioimaan säästöohjelman toteutusta.

Velkojen uudelleenjärjestely tarkoittaisi, että Euroopan keskuspankki ja euromaat joutuisivat antamaan Kreikalle lisätukea. Maat ja EKP ovat haluttomia tukemaan Kreikkaa yhtään enempää.

"Kreikka on pahasti harhateillä. Velkakestävyysanalyysi tulee olemaan heikko", eräs viranomaisista kertoi Reutersille.

Kreikka ei ole toteuttanut ajoissa säästöohjelmansa vaatimuksia. Muun muassa verojenkierron valvonnan parantamiseksi suunnitellut toimenpiteet ovat jääneet toteuttamatta Kreikan kaksien parlamenttivaalien vuoksi. Myös ammattiliitot ovat vastustaneet uudistuksia.

Pääministeri Antonis Samarasin mukaan Kreikan talous saattaa supistua yli seitsemällä prosentilla tänä vuonna. Samaras kuitenkin lupasi jatkaa vaadittavia uudistuksia.

"Tämän vuoden ohjelmassa on viivästyksiä, joita meidän täytyy kiriä. Eikä petkuteta itseämme, julkisella sektorilla tuhlataan yhä liikaa ja sen on loputtava", Samaras kertoi puoluetovereilleen tiistaina.

Samarasin mukaan jotkut ulkomaiset viranomaiset ovat turhaan epäröineet Kreikan mahdollisuuksia.

"Me voimme saattaaa maamme takaisin jaloilleen ja he tekevät kaikkensa, että me häviäisimme", Samaras sanoi tiistaina.

Samaras haluaisi neuvotella osan lainaehdoista uudelleen.

http://www.hs.fi/talous/EU-lähteet+Kreikka+ei+pysty+maksamaan+velkojaan/a1305586588616
Eipähän tuo kovin hyvältä kuulosta. Ei sinänsä mikään uutinen edes.
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Todella hämmästyttävää, että EU virkamiehet ovat havainneet Kreikan maksukyvyttömyyden. Eihän siitä ole kuin muutamia vuosia, kun ko. asia havaittiin jo muualla.
 

kouvotsvoni

Banjottu
Liittynyt
30.1.1999
Viestit
89969
Sijainti
Corsica
"Mitä minä sanoin?", kun katsoo ketjun ensimmäistä sivuakin. Samaa mieltä oltu alusta alkaenkin, jotta ei tuosta mitään tule.:rolleyes:
 

Fasaldi

Well-known member
Liittynyt
2.8.2006
Viestit
670
"Mitä minä sanoin?", kun katsoo ketjun ensimmäistä sivuakin. Samaa mieltä oltu alusta alkaenkin, jotta ei tuosta mitään tule.:rolleyes:
Kreikka-lainojen riski on kuitenkin vähäinen, Kreikka maksaa lainan aika varmasti takaisin, koska lainapaketti on poikkeuksellisen huolellisesti tehty, ja EU-komissio valvoo tarkasti kolmivuotisen tukiohjelman etenemistä:

Suomen Pankin Liikanen: Kreikka-lainojen riski vähäinen
4.5.2010 8:47 A A
STT

Erkki Liikanen
Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen arvioi, että Kreikan valtiolle annettavaan lainaan liittyvä riski on vähäinen. Ylen aamu-tv:ssä haastateltu Liikanen sanoo, että Kreikka maksaa lainan "aika varmasti" takaisin.

Hänen mukaansa Kreikalle myönnettävä 110 miljardin euron tukipaketti on poikkeuksellisen huolellisesti tehty. Lainoja myönnetään tipoittain, ja EU:n komissio valvoo ohjelman etenemistä.

Liikanen huomauttaa, että lainojen maksu voidaan keskeyttää, jos Kreikka ei noudata tukipaketin ehtona olevaa talouden tervehdyttämisohjelmaa.

Tukipaketti on kolmivuotinen. Liikasen mukaan kaksi ensimmäistä vuotta ovat pahimmat, kun Kreikka joutuu supistamaan julkista talouttaan. Rakenneuudistukset luovat kuitenkin Kreikalle uusia kasvumahdollisuuksia.
http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Suomen+Pankin+Liikanen+Kreikka-lainojen+riski+vähäinen/1135256573889
 
Viimeksi muokattu:

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Metkaa sinänällään, että tuostakaan sopimuksesta ei ole pidetty kiinni - eli rahahanat ovat olleet Kreikalle auki vaikkei se ole onnistunut noudattamaan sopimuksia.

Se on kumma ettei markkinat vakuutu, kun euromaat päättävät 'sopia' uusista menettelytavoista.
 

markoj

Custom User
Liittynyt
28.12.1998
Viestit
38925
Onko miltään maalta koskaan onnistunut rauhan oloissa Kreikalta vaaditun suuruinen menoleikkaus?
 

markoj

Custom User
Liittynyt
28.12.1998
Viestit
38925
Osmokin menettänyt uskonsa.

EVM:n lainojen ensisijaisuus on omaan jalkaan ampumista
24.7.2012 · Aihe: Eduskuntatyö

Kerrataan nyt vielä kerran, miksi minusta Suomen ja monen muun maan vaatimus EVM:n lainojen ensisijaisuudesta on turha ja jopa haitallinen.

Jos jonkin maan lainoihin liittyy riski pääoman menetyksestä, tuo riski ei kokonaisuutena pienene vaan kasvaa siitä, että jotkin lainat määritellään ensisijaisiksi. Oletetaan ensin, että riski pysyisi ennallaan ja että Espanjan lainoihin liittyisi luottotappioriski, joka olisi luokkaa 60 mrd euroa 600 miljardin euron lainakannasta. Tappion odotusarvo olisi silloin kymmenen prosenttia pääomasta. Jos EVM myöntää Espanjalle sadan miljardin euron ensisijaisen lainan, yksityisten osuudeksi jää 500 miljardia. Tämän jälkeen tuo luottotappioriski 60 miljardia euroa on 12 prosenttia tuosta 500 miljardista. Kuulostaa hyvältä EVM:n kannalta, mutta ei lainkaan hyvältä yksityisten lainantarjoajien kannalta. Heidän taas ei ole pakko lainata tai ainakin he voivat lisätä tuon riskin korkoon. Lopputulos on se, että EVM joutuu maturiteettien puitteissa ottamaan vastuun koko Espanjan lainakannasta. Tämän jälkeen koko tuo 60 miljardin luottotappioriski on EVM:n harteilla kun alun perin EVM:n osuus riskistä olisi ollut 10 miljardia.

Myönnän, että vähän on tuossa mutkia oiottu, mutta periaate lienee hyvällä tahdolla ymmärrettävä.

Mutta entä tuo oletus, että luottotappion odotusarvo on vakio? Se ei ole. Tässä järjestelyssä se kasvaa. Kun Espanjan valtion mukana myös suuri osa Espanjan elinkeinoelämää joutuu pois lainamarkkinoilta, se merkitsee, että tulonmuodostus Espanjassa pienenee. On vähän kuin käsityöläisen velkojat amputoisivat käsityöläisen kädet kiristykseksi.

Kriisimaat tekevät sen myös omatoimisesti. Kreikkalaiset ovat lakkoilleet turistit pois maastaan, eikä maalla ole juurikaan jäljellä ulkomaanrahaa tuovaa liiketoimintaa. Espanja voi seurata samaa polkua.

Hallituspuolueiden poliitikkojen on syytä pitää suunsa supussa spekuloinneista, koska ne voivat toteuttaa itseään. En usko, että pystyn euroa yksin tämän blogin kautta kaatamaan, joten ennustan miten tässä käy. Euroa ei voi enää pelastaa, vaikka sen pelastaminen olisi melkein kaikkien etujen mukaista. Kriisimaissa ei saada aikaan riittäviä talouden tervehdyttämistoimia eikä Euroopan tasolla saada aikaan riittäviä päätöksiä. Seurauksena kriisimaat joutuvat entistä kovempaan ahdinkoon ja rahoittajamaiden tappiot kasvavat. Niitä kasvattaa ennen kaikkea syntyvä lama ja siitä seuraavat tulojen menetykset. Osapuolet keskittyvät kiistelemään pikkusummista, miljardeista, kun kokonaistappiot tästä hässäkästä liikkuvat biljoonissa.

Euron pelastaminen on vaikeata jo siksi, että riittävän moni uskoo, ettei se onnistu ja käyttäytyy markkinoilla sen mukaisesti.

Pessimismiäni lisää tieto, ettei Timo Soini ole Euroopassa yksin. Samanlaisia äänenpainoja on alkanut kuulua myös Saksasta. Pelkään, että luisumme tielle, jota Timo Soinin on esittänyt pitkään. Se pienen pieni lohtu tässä on, että saamme nähdä, kuinka huono on Soinin esittämä vaihtoehto.

Tähänastinen ennusteeni on ollut, että lopulta EKP maksaa viulut. Se vaatii Saksan luvan, koska EKP:n kengännauhat on sidottu perussopimuksella yhteen, mutta eiköhän tuo lupa heltiä, kun vaihtoehdoksi tulee käyminen saksalaisten veronmaksajien kukkarolla. Saksalaisilla on kummallisia inflaatiopelkoja, kun he yhä pelkäävät inflaatiota vaikka maanosa on ajautumassa tuhoisaan lamaan, jonka rinnalla pieni inflaatio ei tunnu kovin pahalta vaihtoehdolta. Mutta jos euro hajoaa eikä EKP:tä enää ole? Yksittäisten maiden keskuspankit olisivat liian heiveröisiä hoitamaan kriisiä.



PS.

Ennen tämä oli helpompaa. Sotakorvauksiksi ei kelvannut raha vaan piti rakentaa laivoja ja toimittaa puutavaraa. Italiasta Ferrareja ja muotivaatteita, Kreikasta riemulomia, Espanjasta aistikasta muotoilua…?
http://www.soininvaara.fi/2012/07/24/evmn-lainojen-ensisijaisuus-on-omaan-jalkaan-ampumista/

Oishan tämä sotku luultavimmin ollu ratkaistavissa, jos ois (aikanaan) toimittu toisin. Toimivia malleja ois ollu niin velkajärjestelyn(Kreikan), pankkiriisin ja luottolaman hoitoonkin. Esteeksi tuli vaan Saksa ja Ranska.
 

markoj

Custom User
Liittynyt
28.12.1998
Viestit
38925
Kotimaisittain saatas sisäpolitiikka rauhoitettua, kun annettas Persuille ja Kepulle tehtäväksi valuuttaunionin valmistelu Ruotsin kans. Suomalaiset ei oikein itse osaa tuota rahapolitiikkaa niin ois vaan parempi, kun Ruotsin keskuspankki ois määräävässä asemassa.
 

markoj

Custom User
Liittynyt
28.12.1998
Viestit
38925
Noiden toimien jälkeen me keskustalaiset voimmekin tyytyväisenä todeta, että Väyrynen oli jälleen oikeassa.
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Valuuttaliiton vaihdon yhteydessä voitaisiin vaihtaa myös Kuningaskunnaksi. Keskustan Paavo I on luonnollisesti ensimmäinen kuningas.
 

kouvotsvoni

Banjottu
Liittynyt
30.1.1999
Viestit
89969
Sijainti
Corsica
Linkki
Talouselämä sanoi:
Kreikka leikkaa 21 valtion virastoa - mutta kukaan ei saa potkuja

Kreikan hallitus julkisti tiistaina listan 21 valtion virastosta, jotka lopetetaan tai yhdistetään toisten virastojen kanssa, kertoo Kathimerini-lehti.

Hallitus julkisti listan samana iltana, kun EU-lähteet kertoivat, että Kreikka ei ole toteuttanut viime kuukausina ollenkaan säästötoimia.

Kreikka selkeästi pyrkii listan myötä osoittamaan, että on tosissaan säästöleikkausten suhteen.

Kreikan 250 valtion viraston joukossa on useita samankaltaisia virastoja, joita nyt yhdistetään toisiinsa. Näiden 21 viraston lopettaminen ja yhdistyminen tapahtuu seuraavien viikkojen aikana.

Virastojen leikkauksesta arvioidaan kertyvän 40 miljoonan euron säästöt. Kreikan tavoitteena on säästää miljardeja euroja leikkauksilla, joten virastojen yhdistymisestä ei paljon lohtua ole.

Uudistusministeri Antonis Manitakis on vakuuttanut, että virastojen 5 256 työntekijää eivät menetä työpaikkojaan. Työntekijät siirretään toisiin tehtäviin.

Kreikan odotetaan vähentävän valtion virastojen määrää toistamiseen syksyllä.
Suomen kuntauudistuksesta ottaneet mallia. Jos nuo lukemat yhtään yksyhteen (notta virastot samaa kokoluokkaa), niin Kreikalla virastoja 2,5 kertaa enemmän kuin Suomella ja työntekijöitä kolminkertaisesti.
 

FO110K

Banned
Liittynyt
3.1.2001
Viestit
15345
Linkki
Suomen kuntauudistuksesta ottaneet mallia. Jos nuo lukemat yhtään yksyhteen (notta virastot samaa kokoluokkaa), niin Kreikalla virastoja 2,5 kertaa enemmän kuin Suomella ja työntekijöitä kolminkertaisesti.
On siinä maassa väkeä muutenkin tuplasti enempi.
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Ei se takuuden ottaminen niin huono juttu Suomelle ollutkaan, vaikka täällä useampi piti niitä turhina. Suomen näkymiä pidetään vakaana, kun taas muille jo luotottajat osoittaa nyrpeää nenää.

Moody's heikensi ERVV:n näkymiä


Luottoluokittaja Moody's on muuttanut
Euroopan väliaikaisen kriisirahaston
luottonäkymät vakaista negatiivisiksi.

Kolmen A:n luokituksen Moody's pitää
ennallaan. Moody'sin mukaan ERVV:n
luokitusta voidaan kuitenkin laskea
12 - 18 kuukauden kuluessa.

Päätös heijastelee Moody'sin eilistä
ilmoitusta muuttaa Saksan, Hollannin ja
Luxembourgin valtionlainojen
luottonäkymät vakaista negatiivisiksi
.

Moody'sin mukaan ERVV:n luottonäkymät
on mahdollista palauttaa vakaiksi, jos
sama tapahtuisi Saksan, Hollannin ja
Luxembourgin näkymille.
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Ei se takuuden ottaminen niin huono juttu Suomelle ollutkaan, vaikka täällä useampi piti niitä turhina.
Ei vain täällä, mutta myös kaikissa muissakin euromaissa. No nämä takuudet ja vakuudet tiedetään silmänkääntötempuksi, mutta voidaanhan niillä hehkutella...
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Ei vain täällä, mutta myös kaikissa muissakin euromaissa. No nämä takuudet ja vakuudet tiedetään silmänkääntötempuksi, mutta voidaanhan niillä hehkutella...
Näköjään puree ainakin luotottajiin.:ahem:

*Hehkuttelee*
 

Fasaldi

Well-known member
Liittynyt
2.8.2006
Viestit
670
Ei se takuuden ottaminen niin huono juttu Suomelle ollutkaan, vaikka täällä useampi piti niitä turhina. Suomen näkymiä pidetään vakaana, kun taas muille jo luotottajat osoittaa nyrpeää nenää.

Onkohan Virokin nyt saanut takuuden?

Luottoluokitusyhtiö Moody's on vahvistanut Viron valtionvelkakirjojen A1-luottoluokituksen ja kuvailee maan luottonäkymiä vakaiksi. A-taso on Moody'sin asteikolla kolmanneksi korkein luokitustaso, ja A1 sen paras alataso.

Taloussanomat
26.7.2012 08:54

Moody'sin mukaan Viron vakaisiin luokitusnäkymiin vaikuttaa maan vahva rahoituksellinen asema ja hallituksen "kyky toteuttaa konservatiivista budjettipolitiikkaa haastavissa makrotaloudellisissa olosuhteissa".

– Huolimatta euroalueen kriisin kiihtymisestä, joka johtaa talouskasvun hidastumiseen, Viron haavoittuvaisuuden ulkoisille shokeille katsotaan olevan vähäistä. Tätä tukevat lisäksi makrotaloudellisten epätasapainotekijöiden vähäpätöisyys sekä suhteellisen terve pankkijärjestelmä, Moody's kirjoittaa.

Viron valtion vahva tase on luottoluokittajan mukaan merkittävä tekijä maan luokitusnäkymien kannalta. Virolla on kassassa rahaa 10 prosentin verran bruttokansantuotteestaan. Maan velkaantuminen on erittäin alhaista. Bruttovelka oli viime vuonna vain 6 prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

Tänä vuonna velan ennustetaan nousevan 8,8 prosenttiin, koska Viro osallistuu euroalueen rahoitusvakausväline ERVV:hen 2,7 prosentin osuudella maan bruttokansantuotteesta.
http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2012/07/26/moodys-viron-luottoluokituksella-vakaat-nakymat/201234300/12
 
Ylös