Juustokannikan viimeiset hetket?

WebSlave

Trackman
Liittynyt
9.2.2005
Viestit
29660
Höylättävä juusto. Aluksi helppokäyttöinen, mutta loppua kohti höylääminen vaikeutuu. Tähän ongelmaan on monta lähestymistapaa:

- Höylätä, kunnes jäljellä on niin ohut viipale, ettei höylääminen onnistu
- Höylätä tasaisesti eri sivuilta, jolloin jäljelle jää alati kapenevien siivujen jälkeen ohut tikku
- Höylätä myös pieniltä tahkoilta, jolloin lopuksi on jäljellä vain pieni kuutio
- Siirtyä höyläämisen vaikeuduttua raastamiseen
- muita?

Mitä tapaa sinä käytät? (Pollia ei seuraa.)
 

Tsuhna

Absent Member
Liittynyt
2.11.1999
Viestit
18746
Sijainti
Toisaalla
Yleensä luovutan höyläämisen hyvissä ajoin ja paloittelen höylän sivua veitsen lailla käyttäen loput juustosta soiroiksi..
 

Formulanomi

Seksikäs rumä kääpiö
Liittynyt
22.10.1999
Viestit
41380
Sijainti
Toisaalla
Loppupalan voi pilkkoa ja heittää johonkin juustoa kaipaavaan ruokaan.

Tahi syöttää vaikkapa Heimo Hiirulaiselle hälle sopivassa giljotiinissä.
 

Mangelo

Well-known member
Liittynyt
19.4.2007
Viestit
24380
Aiemmin höyläsin eri sivuilta, jolloin jäljelle jää ohut ja kapea lastu. Lastun voi vielä pari kertaa ohentaa veitsellä. Nykyään aika vähän tulee juustoa leivän päälle käytettyä. Yleensä ostan raastetta tai raastan sitä mukaan kuin tarvii. Ja veitsileikit on jääneet, loppu menee raasteeksi joka tapauksessa.
 

teppoil

Well-known member
Liittynyt
9.12.2008
Viestit
2603
Oltermanista jäävä pohja menee hyvin kahden reissumiehen väliin.
 

Siggeboi

Banned
Liittynyt
6.9.2006
Viestit
4475
Sijainti
Puskassa
Leikkaan juustoa aina suht tasaisesti. Niinpä jäljelle jää ohuehko siivu. Sen sitten paloittelen juustoa kaipaavaan sapuskaan. Jos se taas kerkeää menemään pilalle, niin kuin nuo ohuet siivut tahtoo tehdä, niin nakkaan sen naapurin kissalle. :ahem:
 

WebSlave

Trackman
Liittynyt
9.2.2005
Viestit
29660
Itse toisinaan unohdan vaihtaa tahkoa ja tulee höylättyä liian ohueksi. Yleisemmin kuitenkin höylään eri sivuilta, joten viipaleet kapenevat ja jäljelle jää tikku. Kun se alkaa olla pienempi kuin sentti kanttiinsa, siirryn höyläämään päitä - eihän leivän päällä tarvitse viipaleita olla, pienet neliötkin käy.

Se mikä kirvoitti tämän topikin oli tuore "innovaatio", jossa en höylännytkään juustotikkua höylällä, vaan laitoin höylän väärinpäin leikkuulaudalle ja siivutin juustoa terää vasten.
 

Pobeda

Well-known member
Liittynyt
18.4.2008
Viestit
936
Jos juusto on iso, niin jaan sen kahteen tai kolmeen osaan. sitten höyläilen sitä muotoonsa niin että lopuksi höylätessä tulee 3,5-4 cm x 8-9 cm siivuja. Monet juustot saa lopuksi höylättyä kämmenessä aivan loppuun asti. Jos ei saa, niin lautaselle lisukkeeksi tai jotain.

Laatutoikki. :thumbup:
 

Tsuhna

Absent Member
Liittynyt
2.11.1999
Viestit
18746
Sijainti
Toisaalla
paloittelen loput lautaselle , sit sulatan ne mikrossa ja syön omnom =)
Joo, toi on kans hyvä. Veittellä kuutioiksi, ripottelee paahtoleivän siivujen päälle ja laittaa kera metukan, tomaattisoseen ja valkosipuliraasteen hetkeksi uuniin ja kas; lämpimiä voileipiä omnomnom :ahem:
edit: Mikro soveltuu oikeastaan parsemmin, koska on vähän hölmöä lämmittää uunia muutaman voikkarin takia, eri tietenkin jos on tehnyt jotain muutakin pöperöä siinä niin. Mikrossa täydellä teholla minuutti niin vot.

Eipäs vaan muistunut mieleen kun tässä helteessä ei tee mieli mitään lämmintä koskaan...
 
Viimeksi muokattu:

WebSlave

Trackman
Liittynyt
9.2.2005
Viestit
29660
Joo, toi on kans hyvä. Veittellä kuutioiksi, ripottelee paahtoleivän siivujen päälle ja laittaa kera metukan, tomaattisoseen ja valkosipuliraasteen hetkeksi uuniin ja kas; lämpimiä voileipiä omnomnom :ahem:
edit: Mikro soveltuu oikeastaan parsemmin, koska on vähän hölmöä lämmittää uunia muutaman voikkarin takia, eri tietenkin jos on tehnyt jotain muutakin pöperöä siinä niin. Mikrossa täydellä teholla minuutti niin vot.
Mikrossa lämppäreistä tulee pehmeitä ja löysiä. Eikä juustokaan paahdu oikein.

Mutta olen kyllä tehnyt "pikaruokaa" mikrolla. Otetaan ruispala, pilkotaan valitut täytteet (meetwursti ja juusto yleensä pääaineksina) pieniksi veitsellä ja sekoitetaan keskenään. Laitetaan ruispalan päälle ja mikroon. Kun juusto on sulanut sopivasti tehden täytemössöstä yhtenäisen, otetaan pois ja kääräistään pehmennyt ruispala rullaksi. Vaatii toki voi- tai vähintään keittiöpaperia ympärille, mutta lopputuloksena on grilliruokafiilis, kun sitä pitää syödä kuin hodaria. ;)
 

Siggeboi

Banned
Liittynyt
6.9.2006
Viestit
4475
Sijainti
Puskassa
Jos muuten porukka ostaa pyöreää juustoa, tyyliin oltermanni. Niin sahaatteko juustonne siitä päältä vaan, vai siitä sivuiltakin? Meitille kun on aina opetettu että siitä päältä vain.
 

WebSlave

Trackman
Liittynyt
9.2.2005
Viestit
29660
Jos muuten porukka ostaa pyöreää juustoa, tyyliin oltermanni. Niin sahaatteko juustonne siitä päältä vaan, vai siitä sivuiltakin? Meitille kun on aina opetettu että siitä päältä vain.
En ole aikoihin ostanut Oltermannia, mutta päältä kyllä höyläisin. Mikä kieltämättä johtaa lopuksi aika isoon hukkapalaan.

Yhden hengen taloutena en ostaisi edes puolikasta, vaan pienempiä paloja, jolloin tietysti lähtisin siitä pisimmästä sivusta känttyä pienentämään. Olen kuitenkin sinisen emmentalin käyttäjä nykyään, eikä nuo miedot ja rasvaisemmat tartu useinkaan mukaan.
 

Siggeboi

Banned
Liittynyt
6.9.2006
Viestit
4475
Sijainti
Puskassa
En ole aikoihin ostanut Oltermannia, mutta päältä kyllä höyläisin. Mikä kieltämättä johtaa lopuksi aika isoon hukkapalaan.
Sepä se juuri, kun jos päältä vetää, niin hukkapalahan siitä syntyy. Oli sitten kyseessä joku pyöreä juusto (esim. oltermanni) tai kantikas (emmentalit ym). niin hukkapalahan siitä tulee, jos ei sitä laita johonkin ruokaan.

Rupesi vain ihmetyttään nämä tikut, että miten te leikkaatte juustonne, kun saatte tikun aikaiseksi. Mutta jokaiselta sivulta tietenkin? :)
 

Jonkki

Press Play ►
Liittynyt
16.1.2003
Viestit
4942
Sijainti
Suomi Fineland
Enpä ole aikoihin höylättävää juustoa ostanut, kun en syö leipää.
Mutta ennen tuli vedettyä se paksuhko pohja josta ei voi enää höylätä ronskisti leivän päälle.
 

jupla

Well-known member
Liittynyt
30.6.2005
Viestit
12416
Sijainti
Kurjala
Jos alkaa pohja kuultamaan jostain kohdasta niin koirille menee.
 

Captain Howdy

Well-known member
Liittynyt
6.6.2001
Viestit
20416
Ostat samaa juustoa uuden palan. Kuumennat vanhaa palaa alapuolelta paistinpannulla vain sen verran, että alaosa sulaa hieman. Tämän jälkeen 'hitsaat' vanhan palan uuden palan päälle.

Em. vinkin joku esitti taannoin kun tätä kysyttiin. Parsa.
:D:D:D
 
Ylös