Tasa-arvo ei toteudu steriloinneissa
julkaistu tänään klo 06:12, päivitetty tänään klo 06:14
Steriloinnit ovat vähentyneet Suomessa merkittävästi. Vielä vuonna 2000 sterilointeja tehtiin yli 10 000, mutta viime vuosina niiden määrä on pudonnut alle 4 000:een. Sterilointeja tehdään huomattavasti enemmän naisille kuin miehille.
Sterilointien määrä on laskenut tasaista tahtia koko 2000-luvun. Toimenpidettä on vähentänyt etenkin lapsen saaminen yhä myöhemmällä iällä, mutta myös erilaisten ehkäisykeinojen, kuten naisten hormonikierukan yleistyminen. Suomessa ollaan kuitenkin kaukana tasa-arvosta, koska steriloitavana käy enemmän naisia kuin miehiä.
Esimerkiksi Tanskassa puolet steriloinneista tehdään miehille ja Hollannissa jopa valtaosa. Suomessa vielä katsotaan, että lisääntymis- ja seksuaaliterveys on naisten hommaa ja palvelut on suunnattu pääasiassa naisille, tutkimusprofessori Mika Gissler Terveyden ja hyvinvoinninlaitokselta sanoo.
Eniten sterilointeja tehdään 35 - 39-vuotiaille naisille. Gisslerin mukaan olisi aika miettiä, kuinka miehet saadaan osallistumaan ehkäisyyn nykyistä paremmin. Keinoina voisi käyttää valistusta ja tiedottamista steriloinnista.
- Sterilointitoimenpide on paljon helpompi miehille kuin naisille, ja lääketieteellisestikin miehiä kannattaisi steriloida mieluummin kuin naisia, Gissler painottaa.
Urologi: Miesten innostus laskenut
Toissa vuonna Suomessa steriloitiin yli 2 500 naista ja miehiä yli tuhat vähemmän. Urologian dosentti, Erkki Rintala Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta kertoo huomanneensa, että viime aikoina miesten kiinnostus sterilointiin on vähentynyt.
Syynä voi olla julkisen terveydenhuollon pitkät jonotusajat, mutta myös pelko miehisyyden menettämisestä, arvioi Rintala.
- Jos tulee myöhemmin ongelmia, parinvaihtoa tai lapsi kuolee, niin sitten on aika vaikeaa, kun on putket pistetty poikki. Niitä on vaikea liittää yhteen. Kyllähän teoriassa on mahdollista tehdä mikroskooppinen leikkaus, mutta tulokset eivät kuitenkaan ole kovin hyviä.
Rintalan mukaan putket yhdistävän uusintaleikkauksen jälkeen noin 30 - 35 prosenttia operoiduista mieheistä pystyy siittämään ja saamaan lapsia.
Julkisella puolella sterilointi ei kuulu hoitotakuun piiriin. Rintalan arvion mukaan HYKSin sterilointijonossa voi tätä nykyä vierähtää puolestatoista vuodesta kahteen vuoteen. Itse toimenpide on kuitenkin nopea ja ohi noin tunnissa.
- Se on itse asiassa helppo toimenpide. Joskus puhutaan, että voi tulla lounastauolla tekemään, mutta ei se ihan niin nopea ole kuitenkaan, Rintala sanoo.
YLE Uutiset / Mari Mäkinen