Katsoin. Sen verta kansainväliseksi salaliitoksi tuntui menevän tuo, jotten ollut uskoa näkemääni. Hehkulamppukartellin ja elektroniikkaromun kärräämisen kehitysmaihin tiesin, mutta kaikenmaailman laitteita rikkovat laskurit virtapiireissä, kansa ei äänestä kukkarollaan kestävää kestävämpien tuotteiden puolesta, ja se ettei ole pahemmin vastaan tullut edes mitään "luksus"tuotteita, joille luvattaisiin pitkiä kestoaikoja ja takuita..Luulisi nyt semmoisillekin markkinoita olevan.. Mutta toki minua saa valistaa, jotenkin vaan semmoista juttua, että tuntuu osin foliohattuilulta ilman lisähutkimisia.
Koko nykyinen hyvinvointimme perustuu kertakäyttötuotteisiin.
Miettikää missä tilanteessa olisimme jos:
- Teillä olisi käytössä isovahnemmilta perityt huonekalut (täysin yleinen käytäntö ennenvanhaa kun huonekalut oli kunnollisia)
- Teillä olisi yksi ja sama puku koko elämänne (puvut olivat ennen laadukkaita, eikä porukka lihonut)
- Teillä olisi edelleen käytössä se sama Nokian vuonna -93 ostettu kännykkä
- Ruuan lisäksi noin kerran viidessä vuodessa ostaisitte jonkun omaan elin-infraanne kuuluavn esineen (kuten, vaatekappale, huonekalu tai kodinkone)
- Yms, yms, yms
Jos näin olisi, niin meidän hyvinvointimme ei voisi millään parametreillä olla samalla tasolla kuin nyt.
Se, että maapallo ei kestä tätä kertakäyttökulttuuria jatkossa on sitten toinen juttu.
Tuossa avauksessa mainitussa ohjelmassa professori (kautta vast/en muista tarkasti titteliä) sanoi, että ei meidän kivikauteen tarvitse palata jos luovumme kertakäyttökulttuurista.
Hän oli laskennut, että palaisimme ainoastaan 1960-luvun tasolle.
En tiedä millä parametreillä hän oli laskelmansa tehnyt.
PS. Jos sen sijaan tartuit tuohon ohjelmassa olevaan printterin laskuriin tai itse ohjelman nimen muodostaneeseen sähkölamppuhuijaukseen, niin ohjelman ydin ei ollut niissä. Ne olivat vain johdantoa ja punaista lankaa läpi sen historian, joka meidät on johtanut nykyiseen kertakäyttömaailmaan. Ja tuo tuli kyllä varsin hyvin mielestäni esille tuossa ohjelmassa.