Nokian tulevaisuus

Goblet

Iceman
Liittynyt
24.3.2008
Viestit
3109
Sijainti
Finland
Nokialla on ollut jo pitemmän aikaa hankalaa ja tänään saatiin taas kuulla irtisanomisista ja ulkoistamisista. Mutta mikä on yhtiön tulevaisuus?

Steven Elop yhtiön johdossa vaikuttaa päättäväiseltä äijältä jolla on selkeä ajatus siitä, mihin suuntaan tuotetta pitäisi kehittää, ja uusi yhteistyö Microsoftin kanssa saatta nostaa Nokian jälleen menestykseen. Elop painottaa, että he haluavat tulla uudestaan markkinoille laajalla rintamalla ja hintaskaalalla. He haluavat tehdä omaa tuotetta, erilaista. Siinä missä Applella on yksi puhelin ja yksi tabletti, Nokia yrittää tehdä erilaisia ja erihintaisia puhelimia ja tabletteja kaikille ihmisille ympäri maailmaa.

Aika näyttää miten uusi strategia toimii. Se on kuitenkin varmaa, että brändi on erittäin tärkeä Suomelle, ja siksi meidän kaikkien tulisi osallistua yhteiseen hankkeeseen. Nostetaan Nokia jälleen markkinajohtajaksi ja turvataan työpaikkojen säilyminen Suomessa, sekä maamme pysyminen mobiililaitteiden edelläkävijänä!

Nokia - Connecting people.
 

Vellu

Kuninkaalleninen
Liittynyt
8.8.2000
Viestit
18051
Sijainti
Vantaa, Finland
Jos yhden pienen maan ponnisteluilla olisi oikeasti merkitystä, niin Ericssonin puhelimet olisivat vieläkin omalla tuotenimellään, eikä SonyEricsson..

Mutta myönnetään, pidän jonkinasteisina isänmaanpettureina niitä, jotka takoituksella ostaa jotain muuta kuin Nokiaa puhelimekseen. Se on tietysti eri asia, jos ostavat vertailun jälkeen itselleen sopivan puhelimen, siihen ei voi sanoa mitään.
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Miten me se yhdessä nostetaan - ostetaanko verovaroilla jokaiselle julkisen puolen duunarille kallein älypuhelin? Ei taida riittää vaikka sellainen hankittaisiin jokaiselle suomalaiselle.

Itse kyllä uskon Nokian nousuun vaikka siihen varmaan menee muutama vuosi. Kukapa tietää vaikka Nokia vielä laajentaisi käyttispuoltaan jos microsoft kuvio ei toimisi.
 

Örfil

Guest
Onhan se hieno homma että täältä perämettistä on noussut firma joka on nykyään tätä koko- ja näköluokkaa. Siitä sopii olla ylpiä!

Maailma menee omia menojaan ja firmat poukkoilee siinä kuin tukit uittorännissä. Välillä joku sinkoutuu ulos. Joku Nokiakin on sen kokoluokan olio että sen liikkeitä ja tulevaisuutta alkaa olla jo hankala pienen ihmisen hahmottaa saatikaa ennustaa ainakaan pitkällä aikavälillä.

Toivon että sillä on hyvä tulevaisuus.

Ihan jo oman palkkatuloni vuoksi ;)
 

Rogue

Jää(telö)mies
Liittynyt
30.7.2009
Viestit
1203
Sijainti
Banned
Nokian ongelmana on mielestäni kuitenkin ollut se, että tuotesuunnitteluosasto on ollu kymmenisen vuotta unessa.
Symbian S40/S60 ei vain ole kustomointimahdollisuuksiltaan parasta, mitä markkinoilta on löytynyt.

Appleen Nokiaa ei kannata mielestäni alkaa edes vertaamaan, sillä en näe Applea kuitenkaan "pysyvänä" markkinoiden heiluttelijoina.
Sama kapula pikkupäivityksin ei yksinkertaisesti voi myydä loputtomiin.

Itse en ole Nokialaisia henkilökohtaisesti ostanut, mutta työluurina on ollut useammankinlaisia.
Suurin syypää on ollut Noksujen Symbian tässä henkilökohtaisessa ostamattomuudessa.
Esimerkiksi SE on vanhemmissakin luureissa fiksannut Symbiania huomattavasti, paljon mieluisammaksi käytettäväksi ja kustomoitavaksi (vastaamaan paremmin omia tarpeitani).
Onko Nokian symbian-osastoa sitten käsketty olla muokkailematta Symbiania mitenkään, sitä en tiedä.

Nokiasta en kuitenkaan osaa puhua suomalaisena firmana, paitsi lähtökohdiltaan.

Ainoastaan se tässä keississä ottaa päähän, että porukalle jaetaan potkuja Suomessa ja silti isänmaan ystävät ovat valmiita mättämään verorahaa sisään ovista ja ikkunoista.
Kyllä on Ollilan aikoja ikävä. :dunno:

Silloin merkittävimmät hahmot olivat oikeasti firmassa suomalaisia, puhelin brändäytyi helvetin hienosti Suomi-kuvaan, mutta entäs nyt?

En saanut tässä nyt sitä pointtiani tajuttavasti esiin, mutta siis.. tarkennan tarvittaessa.
 
Viimeksi muokattu:

oldez

Well-known member
Liittynyt
14.3.2003
Viestit
19491
Silloin merkittävimmät hahmot olivat oikeasti firmassa suomalaisia, puhelin brändäytyi helvetin hienosti Suomi-kuvaan, mutta entäs nyt?
ööö... Ei suurin osa ole missään vaiheessa tiennyt että Nokia on suomalainen.
 

Estate

Well-known member
Liittynyt
23.11.2001
Viestit
11920
En tiedä, onko maailmanlaajuisesti asiaa tutkittu. Ulkoasiainministeriön sivuilta löysin 2001 vuodelta tällaisen jenkkejä käsittelevän jutun:

Amerikkalaisille Nokia on japanilainen tuotemerkki

Suuren yleisön keskuudessa Sony miellettiin alkuperältään japanilaiseksi tuotemerkiksi (76%), Windows ja Motorola amerikkalaisiksi (71% ja 58%). Ericsson miellettiin miellettiin kolme kertaa useammin alkuperältään amerikkalaiseksi (36%) kuin ruotsalaiseksi (10%).

Tässä vertailussa Nokia oli aivan omaa luokkaansa. 18% ei halunnut arvata sen alkuperää lainkaan, kun vastaava luku Ericssonin osalta oli 31%. Vain 3% arveli Nokiaa suomalaiseksi ja 4 % amerikkalaiseksi, molemmat lukemat ovat virhemarginaalin rajoissa. Amerikkalaisten valtaenemmistölle (63%) Nokia on japanilainen tuotemerkki. Eliitin 15 edustajastakin vain 10 tiesi Nokian alkuperän oikein.
Kymmenessä vuodessa asia on kyllä voinut muuttua paljon. Ranskan kirjeenvaihtaja kyllä tänäkin vuonna on epäillyt, että ranskalaiset mieltäisivät Nokian useammin ruotsalaiseksi. Tasapuolisuuden vuoksi mainittakoon, että Pekingissä kotimaa tunnutaan tietävän.
 
Viimeksi muokattu:

SamiJ

Well-known member
Liittynyt
13.10.2002
Viestit
9172
Nokian työntekijä avautuu Taloussanomissa :eek:

Nokialainen: "Pitäkää tunkkinne"

Astuessani Nokian palvelukseen samoihin aikoihin toimitusjohtajana aloitti veropetoksiaan selittelemään joutunut Olli-Pekka Kallasvuo. Muistan vieläkin, miten hän kesäjuhlilla 2006 piti ensimmäisen puheensa toimitusjohtajana.

Humalainen yleisö katseli ihmeissään, kun lavalle nousi tankeroenglantia käyttänyt johtaja, joka puhui puuduttavaa johtajajargoniaan kädet taskussa oudosti eestaas keikkuen. Kallasvuon viesti ei ole jäänyt mieleen, mutta sen muistan, miten typerältä tilanne näytti.

Tuossako meillä on nyt uusi toimitusjohtaja, ajattelin. Uskottavuudesta tai esiintymiskyvystä ei ollut tietoakaan, eikä veropetosjuttu ollut vielä unohtunut ihmisten mielistä. Silloin jo mietimme, mitähän tästä kaikesta oikein tulee.

Viisi vuotta myöhemmin katson jälleen joukoille puhuvaa toimitusjohtajaamme. Nyt en enää katso Kallasvuota, vaan uutta superstar-toimitusjohtajaamme Stephen Elopia, joka on tullut pelastamaan Nokian siitä suosta, johon yhtiö muutaman viime vuoden aikana on uponnut.

Elop on vakuuttava esiintyjä. Hän on jämäkkä, puhuu selkeästi ja osaa ottaa yleisönsä. Hän melkein lumoaa kuulijansa.

Wau, onpa tuossa vakuuttava johtaja, ajattelen. Kaveri on niin uskottava, että hän voisi myydä vaikka eskimoille lunta.

Nokialaisilla herkkä
paskapuhehälytin


On helppo unohtaa, että karismaattisesti ja vakuuttavasti esiintyvässä johtajassa piilee aina riski. Tällainen johtaja voi saada yleisön puolelleen, oli hänen viestinsä sisältö mikä tahansa.

Historiassa on useitakin esimerkkejä siitä, mihin karismaattinen johtajuus voi pahimmillaan johtaa. Stephen Elopia ei tietenkään voi verrata mihinkään hirmuhallitsijoihin, mutta jos tarkastellaan yleisellä tasolla yleisön lumoamisen ilmiötä, tiettyjä yhtäläisyyksiä voidaan löytää.

Onneksi suurella osalla nokialaisista on niin herkkä paskapuhehälytin, että edes Elopin kaltainen taitava esiintyjä ei saa ihan mitä tahansa läpi – ei ainakaan enää.

Elopilla oli Nokia-taipaleensa alkuvaiheessa se etu, että kontrasti edeltäjään oli niin valtava. Vakuuttavasti esitettyihin kauniisiin sanoihin oli helppo uskoa. Nyt, kun Elop on ollut kuvioissa jo jonkin aikaa, ihan kaikki ei mene enää läpi.

Nokian sisäisessä propag . . . viestinnässä on painotettu voimakkaasti, että yhtiö on uusiutumassa sisäisesti. Hoetaan kerta toisensa jälkeen Elopin johtajuusteesejä, kuten avoimuutta ja vastuullisuutta. Puhutaan uuden organisaatiokulttuurin luomisesta ja uusista käyttäytymismalleista. Kuulostaa hienolta, mutta mikä tässä on oikeasti muuttunut?

No, ei tasan mikään!

Nokian työntekijöilleen syöttämä propaganda on edelleen sitä samaa huttua kuin ennenkin, ainoastaan hitusen aiempaa elegantimmassa muodossa.

Pyrkyreitä riittää
joka tasolle


Nokia on klassinen esimerkki yrityksestä, joka magneetin lailla vetää puoleensa narsistisia johtajia. Johtajien määrä organisaation eri tasoilla on valtava, ja pyrkyreitä riittää joka lähtöön. Mitä paremmin osaat kiillottaa oman kuvasi, sen korkeammalle voit nousta.

Virheet ja ongelmat peitetään ja kunnia toisten onnistumisesta omitaan itselle. Lisäksi on tärkeää nuolla isojen johtajien takapuolia toistelemalla monotonisesti heidän lauseitaan: "Muutos . . . avoimuus . . . vastuullisuus . . ."

Robotteja, sanon minä.

Nyt kun organisaatiota pistetään tavallista enemmän uusiksi, johtajaruletti käy kuumana. Pedot ovat haaskalla ja tappelevat parhaista paloista.

Sähköpostiin putoaa harvase päivä viestejä, joissa kerrotaan vanhojen johtajien uusista nimityksistä – samalla, kun tavalliset työntekijät elävät jatkuvassa epätietoisuudessa oman työpaikkansa suhteen.

Välillä joudun nauramaan ääneen, kun näen tutun nimen valittuna uuteen tehtävään: "Ei hyvää päivää, miten tuokin on voinut päästä tuohon paikkaan?!"

Tällaisina aikoina paskapuheen määrä nousee huippulukemiin. Yhtenä päivänä keskitason johtajat hokevat olevansa "sitoutuneita viemään projektin loppuun", seuraavana päivänä luemme heidän vaihtaneen uuteen organisaatioon ja jättäneen tiiminsä oman onnensa nojaan.

Kun tilalle tullut uusi johtaja puhuu uusille alaisilleen sitoutuneisuudestaan, yleisöstä kuuluu naurua. Niin varmaan!

Pitävätkö pomot
meitä idiootteina?


Keskiviikkona Nokia ilmoitti sitten odotetuista irtisanomisista. Suomesta paikkoja vähennetään 1 400, mutta ei kertarysäyksellä. Yt-neuvottelujen päätyttyä ihmiset saavat tietää, kuinka pitkälle tulevaisuuteen heidän työnsä jatkuu. Minäkin tulen saamaan ilmoituksen, jossa kerrotaan, että työtä on joko vuoden loppuun tai seuraavaan kesään asti.

Kuvittelepa itsesi nokialaisten tilanteeseen. Millaisella työmotivaatiolla tekisit töitä, jos sinulle ilmoitettaisiin, että puolen vuoden päästä saat kenkää?

En voi lakata ihmettelemästä, miten typerää henkilöstöjohtamista tässä yrityksessä ajoittain harjoitetaan. Pitävätkö he meitä idiootteina?

Luulevatko he tosiaan, että me vain kiltisti teemme työmme ja jäämme odottamaan potkuja?

Irtisanominen koristellaan kauniiksi tarjoamalla hienoja "ohjelmia" ja "vaihtoehtoja":

1) Voit etsiä Nokian sisältä uutta työtä!

2) Voit etsiä Nokian ulkopuolelta töitä!

3) Voit perustaa oman yrityksen!

4) Voit kouluttautua johonkin uuteen!

Ja vielä: 5) Löytää oman polkusi! (Eli painua helvettiin.)
Wau, mitä vaihtoehtoja!

Tilanne alkaa saada niin surkuhupaisia piirteitä, että yksiköiden omissa tiedotustilaisuuksissa työntekijät uskaltavat jo nauraa johtajilleen päin naamaa. Paskapuhe ei mene enää läpi. Näistä tilaisuuksista porukka lähtee naureskellen päiväkaljalle.

Henkinen irtiotto on tapahtunut, nyt keskitytään uusien töiden etsimiseen. Vaan kukahan ne jäljelle jääneet työt täällä tekisi?

Vaan miksipä se minua kiinnostaisi? Pitäkää tunkkinne.

Nokian työntekijän kirjoittama kolumni julkaistaan poikkeuksellisesti nimettömänä. Hän etsii uutta työpaikkaa.
 

oldez

Well-known member
Liittynyt
14.3.2003
Viestit
19491
Nokian työntekijä avautuu Taloussanomissa :eek:
Aika katkeraa avautumista :D Ei varmaan saanut jotain hommaa mitä haki tai jotain vastaavaa. Jos joku urheilupiireissä puhuisi noin niin häntä kutsuttaisiin huonoksi häviäjäksi. Sitten vielä avautuu että "Luulevatko he tosiaan, että me vain kiltisti teemme työmme ja jäämme odottamaan potkuja?". No ne ketkä eivät tee kiltisi töitä niin saavat aivan varmasti lähteä joko nyt tai sitten myöhemmin. Eipä sellaisia työntekijöitä muutenkaan kaivata firmassa. Kaiva vaan omaa hautaasi. Nokia sentään tarjoaa vaihtoehtoja ja takaa työpaikan loppuvuodeksi kunnes irtisanomisaika alkaa. Kovin monessa muussa paikassa näin ei ole vaan potkut tulee saman tien. Tämän henkilön kohdalla voidaan tuskin puhua "aivovuodosta".
 

Örfil

Guest
Aika katkeraa avautumista :D Ei varmaan saanut jotain hommaa mitä haki tai jotain vastaavaa. Jos joku urheilupiireissä puhuisi noin niin häntä kutsuttaisiin huonoksi häviäjäksi. Sitten vielä avautuu että "Luulevatko he tosiaan, että me vain kiltisti teemme työmme ja jäämme odottamaan potkuja?". No ne ketkä eivät tee kiltisi töitä niin saavat aivan varmasti lähteä joko nyt tai sitten myöhemmin. Eipä sellaisia työntekijöitä muutenkaan kaivata firmassa. Kaiva vaan omaa hautaasi. Nokia sentään tarjoaa vaihtoehtoja ja takaa työpaikan loppuvuodeksi kunnes irtisanomisaika alkaa. Kovin monessa muussa paikassa näin ei ole vaan potkut tulee saman tien. Tämän henkilön kohdalla voidaan tuskin puhua "aivovuodosta".
Aloitin itse vuonna 2000 Nokialla ja sittemmin vuodesta 2007 alkaen siirryin NSN:n puolelle, kun valinta piti tehdä.

Kun nyt muistelen työuraani taaksepäin, niin Nokia-ajoissa ei ole mitään valittamista. Puheet narsistisista johtajista kuulostavat oudoilta!
Mun kaikki pomot, ne vaihtuivat tiheään, oli Nokia-aikana n. 10 kpl mutta kaikki olivat varsin hyviä ja osaavia heppuja. Joka organisaatiossa on varmaan näitä narsisteja, mutta omalla työuralla ko. firmassa en ole sellaisiin törmännyt. Väittäisin että ne karsiutuvat varsin tiukoissa pääsykokeissa. Oman urani tiukin pääsykoe oli päivän tentti Nokialle.

Mulle nyt ja silloin on sopinut se että hommaa tehdään tiiminä, ideat saa pursuta vapasti ja ketään ei teilata sen takia että esittää jonkun äkkiseltään "tyhmän" idean.

Suosittelen edelleen kumpaakin firmaa työnantajana.

Miinuspuolena että pomo saattaa olla aika etäinen tyyppi (maantieteellisesti) ja liksa on perus it-duunarille aika keskinkertainen. Joskus tosin bonarit saattaa yllättää, kuten tässä kuussa kun sai tuplaliksan. Mutta enää en niiden varaan laske, kuten joskus Nokia-aikoina, kun saattoi saada jopa 8-10 000 e bonuksia/optioita vuodessa.

Valmistuin -89 ja sen jälkeen olin lukuisissa pikkufirmoissa ennen Noksua ja siellä pikkufirmoissa niitä narsisteja tapasi yllin kyllin. Tässä nykyisessä firmassa saa olla vapaasti oma ittensä ja urakehityskin on ihan ittestä vaan kiinni.

Ollilan aikaiset kesäjuhlat Karaportissa olivat kuin suuremman luokan staran keikkoja ja ne oli todella hauskoja ja edelleen mukavia muistoja.
Mua ei ole aivopesty tms. tämä on ihan oma rehellinen mielipiteeni ajastani Nokialla ja NSN:llä. En ole suoranaisessa esimiesasemassa vaan asiantuntijana toimessani.
 

Matxi

81-04-05-07-08-14-15
Liittynyt
9.8.2000
Viestit
30477
Sijainti
toalet
Itse en ole päivääkään työskennellyt Nokialla ja tuskin koskaan tulen työskentelemäänkään mutta kyllä tuo valituskirje aika katkeralta haiskahtaa. Ilmeisesti sälli on kuvitellut aikanaan kun pääsi Nokialle töihin että täällä sitten ollaan eläkkeelle asti.
Toki saahan sitä omia potkuja voivotella, eihän ne kenellekään hauskoja ole mutta potkut saa joka vuosi aika hiton monta ihmistä enemmän kuin mitä nyt Nokia tulee irtisanomaan. Ja suuri osa niistä on alhaisemmin koulutettua kuin nyt Nokialta lähtevät ja varmasti heille duunin saaminen on vielä vaikeampaa kuin näille osaajille.
Olen oldezin kanssa samoilla linjoilla että tuossahan on poispotkituilla hemmetin hyvä tilanne (siis potkuihin nähden) kun takuuvarmasti 8kk juoksee liksa ja osallahan se taisi olla 2012 vuodenkin vai miten meni. Eli liki vuosi aikaa, ja osalla ylikin vuosi aikaa, etsiä uusi työ. Todennäköisesti siis palkanmaksu ei tule koskaan edes katkeamaankaan.
Ja ihmettelen mitä se itkee noista vaihtoehdoista. Noinhan se on. Jos potkut tulee niin joko etsitään uutta työtä (palkollisena tai yrittäjänä) tai jäädään eläkkeelle tai huonoimpana vaihtoehtona kortistoon. Tietty opiskelukin se yksi tsäänssi. Nyt tuosta sai vähän sen kuvan että kyseinen poispotkittu ei viitsisi eväänsä liikauttaa uuden duunin takia vaan odottaisi että Nokia hänelle uuden duunin hommaisi.

Jos Nokialla on tuollaisia työntekijöitä enemmänkin niin ei ihme että puhelimien laatu ei ole enää mitä oli (E90:nen ja surullisen kuuluisa nopeus lailla Minardin) ja markkinaosuuksissa tulee turpiin koko ajan.

Kyseisen työntekijän poislähteminen Nokialta on Nokialle lottovoitto.

terv. nimimerkki : Aina ollut Nokian kännykkä käytössä
 

oldez

Well-known member
Liittynyt
14.3.2003
Viestit
19491
Olen oldezin kanssa samoilla linjoilla että tuossahan on poispotkituilla hemmetin hyvä tilanne (siis potkuihin nähden) kun takuuvarmasti 8kk juoksee liksa ja osallahan se taisi olla 2012 vuodenkin vai miten meni. Eli liki vuosi aikaa, ja osalla ylikin vuosi aikaa, etsiä uusi työ.
Siis tästä lähtien varma 8kk töitä. Sen jälkeen alkaa irtisanomisaika ja sitten jos ei ole vielä duunia niin saa 500 päivää ansiosidonnaista. Sehän on hemmetti reilusti yli 2 vuotta jonka aikana toimeentulo on turvattu. :eek!:
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Ehkä jonain päivänä Nokialaiset rinnastetaan sotaveteraaneihin. Ukot kaljabaarissa jakaa Nokia muistoja ja lapset kerää torin laidalla kolehtia tukirankakuntoutukseen. Jouluisin pelastusarmeijalta voi ostaa Nokia rintanapin, jota painamalla tulee nokian tunnusmelodia. Jormasta ei ole tehty vain postimerkkiä vaan hänen kuvansa komeilee myös uudehkossa 500 markan setelissä. Soini on satasessa.
 
Ylös