)
Muuttuvat kasvuennusteet ovat vain yksi ilmaston lämpenemisen vuoksi harkittava asia. Nopeasti tulee mieleen myös esimerkiksi muuttuva tuhoeläinkanta sekä vaihtuvien sääolojen aiheuttamat riskitekijät (esim. myrskyt, metsäpalot). Lisäksi ilmaston lämpenemisen vaikutukset pakottavat vakuutusyhtiötä muuttamaan korvaus- ja hinnoittelupolitiikkaansa.
Ihan en osaa itseäni pitää metsä"sijoittajana". Lähinnä hoidan tilan metsiä oman aikani.
Yleisesti ottaaen metsä ja pelto lie just noita pitempiaikaisia sijoituskohteita, joihin ilmastomuutos varmasti tuo omat mausteensä jollakin melko pitkällä aikajänteellä. Olkoot sitten vaikka 10, 20 tai 50 v , luultavasti kuitenkin useita kymmeniä vuosia. Tuskinpa näen, kun ja jos Pohjois-Savon ja Kainuun korven metsät ja pellot ovat paljon kasvavampia sitten joskus.
Johdannaiskauppaan tuskin ilmastomuutosarviot eivät ihan niin paljon vaikuta. Varmaan firmojen osakkeisiin voi arvella ilmastomuutosarvoiota, mutta kun vuosikvartaali on jo tulosmittariaika ja pörssi yrittää ennakoida tulevaa noin puolen vuoden päähän, niin eipä lie ihan kaikki sijoitusneuvojat ekana miettimässä ilmastomuutosarvioita.
Olen yrittänyt huomioida noita tulevia ongelmia hieman metsässä.
Joku avohakkuukuvio mäen rinteessä on rajattu tai muotoiltu niin, että oletettava lounaismyrsky pääsisi purkautumaan mäen takana olevalle suoniitylle.
Varsin kriittisellä silmällä katsekin joitakin vanhoja kuusikoita alkusyksyllä metsätaloussuunnitelmaa tehtäessä. Niissä olevat koivut alkavat jo olla lähellä lahoamista ( kasvu loppunut ) ja kuusetkin eivät kasva enää paljoa. Tuholaiset, myrskyt, syksylla pitempään pysyvä kostea sää ( vaatii parempipohjaiset kantavat tiet ja toimivat ojitukset, ei tule routaa=> puut kaatuvat helpommin) yms arveluttavat. Syksyllä harvennetut männiköt ovat myös varsin alttiita myrskytuhoille seuraavat pari kolme vuotta.
Myrskyt suorastaan pelottavat. Varmaan sellainen peruspelko on peräisin 80-luvulta Manta-myrskystä, joka kaatoi vajaa 500 mottia puita. Moottorisahoilla jurnuutettiin Jouluun asti. Ihme, kun ei sattunut mitään tapaturmaa. Tuskin tulee sellaisia laajarintamaista syysmyrskyjä kuten Ruotsissa oli jokunen vuosi sitten, mutta ukkosrintamamyrskyriski on suurempi. Muutama vuosi sitten meni naapurikuntien puolelta Asta ja jälki oli varsin hirveää. Ja kirjanpainajat tulevat helposti myrskyalueille vuoden parin jälkeen tuhoten pystyssä pysyneet vanhat kuuset. Eikä tulipalokaan metsässä helteen aikaan ole tuntematon, kesällä pari hehtaaria palon äitin perintöpalstalla. Nähtävästi pitää "leimakirvestä heiluttaa" kovemmalla tahdilla jatkossa. Reilusti enemmä nurin, mitä kasvu on. Vakuutukset eivät korvaa täysimääräisesti tuhoutunutta, katkeillutta tukkipuustoa.
Tuskinpa kuitenkaan uudistamisessa huomion tulevaa hyvinkään paljon. Ehkä tiheämpänä voisi metsiä kasvattaa tavan kuusilla. Ehkä taimien alkuperä voisi olla Etelä-Suomesta ( jos niiden geneettinen perimä antaisi paremman kasvun). Tuskin kovakasvuista douglaskuusta tai jotain vastaavaaa istutan omiin metsiin. Ehkä joku 50 vuoden päästä sitten. Ehkäpä jokunen tammi pitäisi laittaa ihan mielenkiinnon vuoksi.