Kapitalistiset järjestelmät ovat eri muotoineen toimineet kuitenkin paremmin ja ennenkaikkea demokraattisemmin.
Mutta joo...ihan täysin tyytyväinen ei niihinkään järjestelmiin voi olla eli nurjia puolia on ja tulee olemaan.
USA:n vuosikymmeniä ylläpitämä kauppasaarto on ollut melkoisena esteenä sokerisaaren asukkaiden elintason täysimittaiselle nousulle. Sama USA joka vailla mitään ongelmia käy kauppaa niin Vietnamin, Kiinan ja kumppaneiden kanssa ei voi hyväksyä Kuuban järjestelmää.
Kapitalismia ja demokratiaa voisi kommentoida vaikkapa niin, että mitä enemmän sekatalous on vasemmalla, niin sitä humaanimmalla ja kestävämällä pohjalla se on.
Kyllähän maailman resurssit riittäisivät jo nyt hyviin tekoihin ja esim. poistamaan valtaosan kaikista merkittävistä ongelmista, jos vain tahtoa löytyisi.
Kyllä kapitalismilla menee hyvin niiden keskuudessa joilla menee hyvin. Mutta toisten laita onkin toinen juttu. Globaalisti kapitalismi dominoi ja on toimivan markkinatalouden pahin vihollinen. Este. Joka ei tätä usko voi tykönään miettiä, että onko toimivaa kapitalismia vai toimivia markkinoita se, että maapallolla tuotetaan ruokaa määrä, josta riittäisi 2700kcal/vrk/henkilö noin 12 miljardille ihmiselle, mutta siitä huolimatta nälänhädästä kärsii noin miljardi ihmistä ja toisissa maissa kuollaan liikalihavuuteen. Ravinto ja sen saatavuus ei ole mikään esimerkki vaan ihmisen perustarve. Piste.
Toinen ihmetyttävä juttu kotomaasta on tämä kapitalismin sosiopsykologinen kaava. Kun kritisoi suuryritysten moraalitonta ja korruptoivaa toimintaa niin eiköhän joku yrittäjäparturi tai konepajan rasvakouraomistaja ota nokkiinsa että aina meitä yrittäjiä syyllistetään. Ihmeellinen on ihmisen taipumus leimautua ja siksi luulenkin, että porvaripuolueiden kannatus on vasemmistoa enemmän sosiologinen ilmiö: kun pidetään vahvempien puolta niin ihminen itsekin tuntee olevansa vahvempi ja menestyvämpi itsekin. Lauman logiikkaa.
Siksi komppaan Blakkista että sekatalousjärjestelmän tulisi olla hieman enemmän kallellaan ihmisen ja luonnon kuin rahan ja korporaatioiden suuntaan.