Siis mitä ihmettä ? En ota lainkaan kantaa noiden lemppujen oikeutukseen, mutta, mutta.VR:n turvayksikkö kävi kotikäynnillä, vei koneen ja kertoi potkuista
8.3.2012 6:54 | 26 |
Juha Salonen
HELSINGIN SANOMAT
VR:n turvallisuusyksikkö valvoo tiukoin ottein myös junayhtiön oman henkilökunnan tekemisiä. Tietovuotojen pelossa yhtiö on turvautunut muun muassa kotikäynteihin ja työvälineiden haltuunottoon.
Helsingin Sanomat kertoo torstain lehdessä tapauksesta, jossa turvamiehet kyyditsivät VR:n toimistotyöntekijän kotiinsa mustalla autolla. Naisen kotoa noudettiin tämän käytössä ollut työtietokone. Paluumatkalla nainen sai kuulla, että hänen työsuhteensa on päätetty saman tien.
VR:n turvallisuusyksikön päällikkö Yrjö Poutiainen myöntää viime lokakuussa tapahtuneen todeksi. Hänen mielestään kyseessä oli aivan normaali menettely.
"Niin voi tapahtua ja piste", Poutiainen vahvistaa.
"Kun henkilön työsuhde päättyy, kuuluu asiaan, että käydään henkilön kanssa noutamassa työvälineet ja palautetaan ne työpaikalle."
Virallisesti VR:n turvallisuusyksikön tehtäviin kuuluu esimerkiksi junaliikenteen ja tietojärjestelmien turvallisuuden varmistaminen. Poutiainen ei näe ristiriitaa tämän ydintehtävän ja lokakuisen tapauksen välillä.
"Me tehdään erilaisia asioita joista sovitaan johdon kanssa. Toimimme suhteellisen laaja-alaisesti, ja kaikissa asioissa noudatetaan lakeja."
VR:n mukaan naisen tietokoneella oli luottamuksellista tietoa. Yhtiö ei kuitenkaan suostu arvioimaan, pidettiinkö toimistotyöntekijää turvallisuusriskinä.
Potkujen syy ei järkyttyneelle naiselle selvinnyt. Hänen ei kerrottu tehneen mitään väärää.
Irtisanomisen yhteydessä ei noudatettu yt-menettelyä. Myöhemmin paikka on HS:n tietojen mukaan täytetty toisella työntekijällä.
Emeritus-professori Kari-Pekka Tiitisen mukaan naisen oikeusturva ei jutussa ole toteutunut.
"Turvamiehen käyttö on ollut tökeröä ja tahditonta", hän arvostelee.
Irtisanominen on Tiitisen arvion mukaan ollut perusteeton.
VR:n turvallisuusyksikön toiminta on joutunut valokeilaan, kun valtionyhtiön epäkohtien paljastamiseen omistautunut vuotosivusto VRLeaks julkisti tietoja muun muassa laittomiksi epäillyistä henkilörekistereistä.
Helsingin poliisi ilmoitti alkuviikosta ryhtyvänsä tutkimaan väitteitä. VRLeaksin tekemässä tutkintapyynnössä epäillään yhtiön pitäneen yllä laitonta henkilörekisteriä sadoista ihmisistä. Osa rekisteriin päätyneistä olisi VR-yhtymän tai sen tytäryhtiöiden työntekijöitä, osa täysin ulkopuolisia.
VR:n johto on kiistänyt kaikki epäilyt.
Jos päättävässä asemassa olevalle (B2B investointihyödykemyyjälle tms) annetaan fudut, niin on varsin tyypillistä että potkut saanut saatetaan työhuoneeseensa tyhjentämään laatikot henkilokohtaisista tavaroista ja sitten ulos, ihan arkikäytössä tuossa puhutaan 5 minuutin irtisanmisajasta.
Jos fudut saavalla on kotonaan/autossaan firman tavaraa, niin tottakai se pyritään ennen ilmoitusta saamaan takaisin. Tuossa lööppitapauksessa turvamiehet ovat syyllistyneet lainrikkomukseen ainoaastaan siinä tapauksessa, että olisivat luvatta tunkeutuneet tuon irtisanotun kotiin hakemaan kamat.