Koulupuolella satsaisin isoihin kouluihin ja kohtuullisiin luokkakokoihin (~20 oppilasta). En ole kyläkoulujen kannattaja. Mielestäni niitä kannattaa pitää vain niissä paikoissa, joista on kymmenien kilometrien matka muihin kouluihin. Usein sanotaan, että isot koulut ovat liian rauhattomia oppimisympäristöjä. Se ei ole koulun koosta kiinni vaan luokkien oppilasmääristä.
Isojen koulujen etu on opettamisen laatu. Isoihin kouluihin kannattaa hankkia sellaistakin opetusmateriaalia, jota ei yksi oppilas usein käytä, koska käyttöaste on suurempi. Ainakin omassa alakoulussani oli aikoinaan oma kirjastokin. Isoissa kouluissa alakoulun opettajatkin voivat erikoistua eri oppiaineisiin. Omassa koulussani meillä oli aikoinaan useita eri opettajia samana lukuvuonna (kuitenkin yksi luokanvalvoja, joka eniten opetti), joten hyppäys yläkouluun ei ollut suuri. Isoissa kouluissa on aina terveydenhoitajan, kuraattorin ja erityisopettajan palvelut saatavilla. Silloin, kun kunnan/taajaman suurin alakoulu, yläkoulu ja mahdolliset ammattiopistot, lukiot, ammattikorkeakoulut sun muut keskitetään samalle alueelle saadaan koulukuljetuksetkin järkevästi hoidettua, liikuntapaikat voidaan rakentaa koulukeskuksen viereen ja oppilaitosten ruokailut voidaan hoitaa keskitetysti ilman pitkiä kuljetuksia.
Omassa kotikunnassani on tällaista koulukeskusta viime vuosina rakennettu. Vanhoja koulurakennuksia ei ruvettu korjaamaan vaan rakennettiin uusia eri puolelle pitäjää. Se ei ole täysin onnistunut, koska koulukeskus on rakennettu keskustan laidalle tai oikeastaan sen ulkopuolelle, jolloin suurella osalla keskustaajamankin oppilaista koulumatka on yli 5km. Myös liikuntapaikat on suureksi osaksi toisella puolella kylää (esim. jää- ja uimahalli). Onneksi koulukeskus kuitenkin sijoittuu paikkakunnan pääbussireitin varrelle, joten bussivuoroja ei ole tarvinnut lisätä vaan niiden käyttöaste on noussut.