Tutkimus: Olkiluodon työmaa kuin villi länsi
Keskiviikko 10.10.2012 klo 23.58
Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan Olkiluodon ydinvoimalatyömaalle on muodostunut suomalaisen työmarkkinamallin ulkopuolinen alue, jossa rehottaa monenlaisia ongelmia.
Näin arvioi Itä-Suomen yliopiston tutkijatohtori Markku Sippola työmaan tilannetta keskiviikkona eduskunnan työ- ja tasa-arvovaliokunnan julkisessa kuulemisessa.
Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että työmaan työmarkkinasuhteet poikkeavat suomalaisesta työmarkkinamallista monessa suhteessa.
Ensinnäkään pääurakoitsija ei alun alkaen lähtenyt yhteistyöhön suomalaisten työmarkkinaosapuolten kanssa vaan pyrki pitämään ammattiliitot ulkopuolella.
- Se ei myöskään luonut omaa koko työmaata koskevaa raamiratkaisua, kuten pääurakoitsija teki vastaavan suuruisella Heathrow'n lentokentän viidennen terminaalin työmaalla Britanniassa.
Sippolan mukaan myös työorganisaatio on hierarkkisempi ja muodollisempi kuin suomalaisilla työmailla, mikä vaikeuttaa tiedon jakamista ja kommunikaatiota. Kun suomalainen liittoihin kuuluva työvoima on työmaalla vähemmistönä, tavanomaiset työtaistelutoimet eivät myöskään tehoa totutulla tavalla.
Olkiluodon työmaa on ollut viime aikoina jälleen kohuotsikoissa.
Työeläke-lehden mukaan bulgarialaiset maalarit ovat kertoneet Metalliliiton edustajalle, että ovat joutuneet maksamaan mafialle suojelurahaa 50 euroa viikossa.
Järjestäytymisvapaus uhattuna
Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) syytti Teollisuuden Voimaa siitä, ettei yritys ole koskaan myöntänyt ongelmia kuin yksittäistapauksissa. Rinteen mukaan koko ongelmavyyhti juontaa juurensa jo ylimalkaiseen tarjouspyyntöön, jossa ei kiinnitetty mitään huomiota työoloihin.
Rinteen mukaan myös järjestäytymisvapaus on ollut vakavasti uhattuna.
- Meillä on semmoisia tapauksia esimerkiksi Sähköliiton osalta, jossa parisataa ihmistä on liittynyt suomalaiseen ammattiliittoon ja lähtenyt käräjille vaatimaan saatavia ammattiliiton tuella. Se porukka on joutunut Suomesta pois, ja uutta porukkaa tullut tilalle.
Kun kukaan ei uskalla järjestäytyä, syntyy Rinteen mukaan harhakuva siitä, ettei mitään ongelmia olisi. Rinteen mukaan ongelmien korjaamisessa olisi paljolti kyse vain asenteesta ja halusta, jota Arevalta ja TVO:lta ei hänen mielestään tunnu löytyvän.
Tarpeetonta vastakkainasettelua
TVO:n projektijohtaja Jouni Silvennoinen torjui ay-väen syytöksiä ja korosti, että asioissa on toimittu sopimusten ja Suomen lakien mukaisesti. Hän näki tilanteessa myös tarpeetonta vastakkainasettelua. Hän painotti, että TVO:lle ei ole mitään hyötyä esimerkiksi työmaalla esiintyvästä harmaasta taloudesta.
Silvennoinen muistutti, että veronumeron käyttöönotto vuodenvaihteessa tukee tehokkaasti verovalvontaa. Veronumeron käyttöönoton jälkeen jokaisen työmaalla toimivan pitää rekisteröityä verottajan julkiseen rakennusalan veronumerorekisteriin.
STT