Ruotsin EK:n eli Svenskt Näringslivin pääekonomisti Stefan Fölster kirjoittaa yhdessä kollegansa Anders Morinin kanssa, että työelämää parantamalla päästään parempiin tuloksiin kuin eläkeikää mekaanisesti nostamalla. Työilmapiirin vaikutuksesta ikääntyneiden työllisyyteen on tutkimustuloksia Ruotsissa.
Ekonomistit viittaavat ”Så kan vi jobba till 75” -raportissaan muun muassa Itävallan kokemuksiin alarajan noston haitoista. Siellä eläkeiän alaraja nostettiin 2000-luvulla 60 ikävuodesta 62,5 ikävuoteen, jonka seurauksena työllisyysaste ikääntyneissä ryhmissä kohosi seitsemän prosenttiyksikköä, mutta samalla se nosti työttömyysastetta 11 prosenttiyksikköä.
Ruotsin työnantajat ovat myös nihkeitä lakisääteiseen eläkeiän nostoon sen takia, että vanhat työntekijät jäisivät roikkumaan työpaikoille, eikä heistä pääsisi eroon. Ruotsissa työlainsäädäntö estää yli 55 -vuotiaiden irtisanomisen ja eläkeiän mekaaninen nosto antaisi keski-iän ylittäneille erinomaisen irtisanomisturvan.
Suomen Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n asiantuntija Vesa Rantahalvari huomauttaa, että Ruotsin työnantajalinnake ei ole vielä ottanut lopullista kantaa eläkeikään, vaan se odottaa lopullista ehdotusta. Rantahalvari sanoo silti yllättyneensä Ruotsin työnantajien julkisuuteen vuotaneista kannoista. ”Pikkuisen haiskahtaa yllättävältä, että paikallinen EK on tuota mieltä. Mutta ilmeisesti he ovat omista lähtökohdistaan arvioineet tuota linjausta. Me teemme linjaukset omista lähtökohdistamme.”
Rantahalvarin mukaan Ruotsista kantautuneet tiedot eivät anna EK:lle mitään aihetta arvioida uudelleen eläkekantoja. ”Suomen ja Ruotsin työlainsäädäntö ovat eri tyyppisiä. Meillä firmat eivät vastusta vanhuseläkeikää nostamista 63 ikävuodesta 65 ikävuoteen.”
EK ajaa vahvasti eläkeiän alarajan nostoa 65 ikävuoteen. EK:n hallituksen puheenjohtajan Ilpo Kokkilan SRV-yhtiön toimitusjohtajan Jukka Hienosen eläkeikä on kuitenkin 60 vuotta.
Rantahalvari ei halua ottaa kantaa isäntänsä yhtiön johtajan eläkeikään. ”Emme ota kantaa henkilökohtaisiin eläkeikiin.” Sen sijaan hän toistaa yleisellä tasolla järjestönsä kannan, jonka mukaan pörssiyhtiöiden olisi hyvä esimerkillään osoittaa, että eläkeiän nostaminen on tärkeä asia.
Eli tässä on terveisiä omaan taloonkin? ”En erityisesti lähetä terveisiä omaan taloon”, Rantahalvari vastaa.
Ruotsissa eläkeiän alaraja on nyt 61 vuotta. Hallitus kaavailee Ruotsiin liukuvaa eläkeikää, jonka alaraja olisi sama kuin Suomessa nyt eli 63 vuotta. Eläkkeelle voisi kuitenkin jäädä liukuvasti 69 ikävuoteen saakka. Suomessa lakisääteisen eläkeiän alaraja on 63 vuotta ja töissä voi olla 68 ikävuoteen asti. Alaraja halutaan nyt nostaa 65 ikävuoteen.