Wahlroosin vastavoima: Kova puhe ei toimi
Liikkeenjohdon koulutus tuottaa robotteja, sanoo Tapiolan entinen pääjohtaja Asmo Kalpala.
Kesken haastattelun Tapiola-ryhmän entinen pääjohtaja Asmo Kalpala liikuttuu niin, että hänen on vaikea jatkaa puhumista.
"Luin diakoniatyön tekemiä haastatteluita näistä ihmisistä. Vaikutukset perheisiin ja lapsiin olivat niin valtavat", hän lopulta selittää hiljaa.
Lamavelallisten kohtalo ei ole jättänyt Tapiolan pitkäaikaista pääjohtajaa rauhaan.
"Lainasaatavia myytiin ulkomaille viidellä prosentilla nimellispääomasta. Suomalaiset velalliset jäivät koko lainasumman velkaa ja maksoivat valtavan korkeita korkoja", Kalpala sanoo.
Hänen mukaansa ihmiset olivat täysin mahdottomissa tilanteissa.
"Siinä on jotain pahasti vialla. Valtio ottaa tappiot, mutta jättää ihmiset velkavankeuteen. Miksi velkoja ei voitu antaa anteeksi?" Asmo Kalpala kysyy.
Voisiko jotain vielä tehdä?
"Kunnianpalautus. Sanoa näille ihmisille, että heitä kohdeltiin vahvan markan politiikan kriisissä väärin."
Kalpala tunnetaan näkemyksistä, jotka menevät usein ristiin muun elinkeinoelämän kanssa. Haastattelussa rauhallinen ja kärjistyksiä välttävä Kalpala vastaa sitä kuvaa, jonka pian julkaistava Jos on valta, on myös vastuu -elämäkerta hänestä piirtää.
Kirjoittaja Helinä Hirvikorpi lienee tarkoituksella nostanut esiin ne lukuisat kerrat, jolloin Kalpala on ollut eri mieltä toisen tunnetun finanssimiehen, Sammon Björn Wahlroosin kanssa.
"Nalle-vastakkainasettelun on rakentanut kustantaja, mutta ei minulla ole mitään sitä vastaan. Edustan erilaista linjaa, mutta arvostan Nallen avoimuutta", Kalpala sanoo.
Kalpala on ollut keskinäisen yhtiömallin puolustaja. LähiTapiolakin on keskinäinen vakuutusyhtiö, jonka omistavat vakuutuksenottajat.
Kalpalan mielestä markkinatalous ei toimi, jos puhtaan kapitalismin pörssiyhtiöille ei ole vaihtoehtoja, joissa omistuksen motiivi on muu kuin pelkkä rahan tekeminen.
Kalpalan mielestä Suomen talouden rakenteet eivät ole syntyneet markkinatalouden pohjalta, vaan valtion toimilla ja konsensuksen aikana.
"Jos tällainen talous annetaan täysin lyhytnäköisen pääoman käsiin, ollaan lähellä oligarkiaa", Kalpala sanoo.
"Uskon, että yhteiskunta huutaa nyt sosiaalisemman yritystoiminnan perään."
Wahlroosin tunnettuihin näkemyksiin kuuluu, että yrityksillä ei ole moraalia tai yhteiskuntavastuuta. Kalpala ei juuri muusta puhukaan.
"Joitain vuosia sitten minulle annettiin opinnäytetyö, jossa oli kysytty kauppakorkean opiskelijoilta hyveitä ja paheita", Kalpala kertoo.
"Luin sen ja sanoin olevani täysin samaa mieltä. Vain yhden muutoksen olisin tehnyt. Olisin vaihtanut otsikoiden paikkaa."
Kalpalan mukaan etiikka on jäänyt liikkeenjohdon koulutuksessa liian pitkään paitsioon, ja korkeakoulujen tuottamat kapea-alaiset "robotit" ovat täysin vääränlaisia ihmisiä yritysten johtoon.
"Pelolla ei voi johtaa. Ei yritys pidemmän päälle menesty, jos ihmiset eivät koe päivittäistä työtä arvokkaaksi."
Kalpalan mielestä pelkkä kustannuskurilla pelottelu ei toimi myöskään yhteiskunnan tasolla. Hän kyllä ymmärtää elinkeinoelämän huolta Suomen taloudesta ja kannattaa esimerkiksi pitkälle vietyä palkkamalttia sekä eläkeiän nostoa. Kova puhe kuitenkin vain vahingoittaa kansallista suorituskykyä, Kalpala uskoo.
"Pelolla on valtava vaikutus, se vie ihmisten luomiskyvyn. Jyrkkä retoriikka johtaa siihen, että osa ihmisistä alkaa pelätä ja osa toimia julmasti toisia kohtaan."
Kalpalan mukaan muutoksia tarvitaan, mutta vahvimpien pitäisi ottaa eniten vastuuta. Hän kertoo yrittäneensä aikanaan Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVAn toiminnassa pitää yllä keskustelua vastuusta ja etiikasta, mutta antaa ymmärtää, että vastakaikua ei oikein tullut. Edunvalvonta-ajattelu dominoi.
Kalpala on haluton puhumaan asiasta, koska ei halua loukata ihmisiä. "Moni haluaisi samaa kuin minä, mutta jotenkin vain ajautuu kovalle linjalle."
Kaikesta huolimatta Kalpala on nimenomaan talousmies, kuten hän itseään toistuvasti nimittää. Talous on kuitenkin vain palvelija.
"Suorituskyvyn kannalta kaikkein tärkeintä on kansakunnan eheys. Jos kansakunta jakautuu kahtia, sitä ei voi kompensoida millään."