Ulkomaat 6.11.2013 klo 11:36 | päivitetty 6.11.2013 klo 12:54
Turkin pääministeri haluaa kieltää nais- ja miesopiskelijoiden yhteisasuntolat
Pääministerin kanta on saanut Turkin maallistuneet piirit pöyristymään. Vasemmistoliberaalin Radikal-sanomalehden kolumnisti kirjoitti tiistaina, että Turkkiin on selvästi alettu perustaa samankaltaista siveyspoliisia kuin Iranissa.
Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan ei hyväksy eri sukupuolta olevien yliopisto-opiskelijoiden asumista saman katon alla. Yhteisasuntolat saatetaan kieltää jopa lailla. Kanta on jälleen nostanut huolen islaminuskoisen Turkin kehityksen suunnasta maan maallistuneessa kansanosassa.-
Nuoret naiset ja miehet asuvat saman katon alla valvomatta. Tämä ei sovi konservatiiviseen, demokraattiseen luonteeseemme. Alamme valvoa asiaa jollakin tavalla.
Näistä pääministeri Erdoganin puoluetovereilleen lausumista sanoista alkoi kohu, joka ei ota laantuakseen Turkissa. Koko asia näytti jo uutisankalta alkuviikosta, kun varapääministeri Bulent Arinc kiirehti väittämään pääministerin sanomisista kirjoitettuja juttuja valheellisiksi.
Pian Erdogan astui kuitenkin itse julkisuuteen ja vahvisti sanomisensa.
- Jos tarvetta on, niin säädämme asiasta lain, Erdogan lausui tiistaina ja kertoi myös, että yhteisasumisesta on saatu "huolestuttavia tiedustelutietoja".
Pääministerin kanta on saanut Turkin maallistuneet piirit pöyristymään, onhan kyseessä täysi-ikäisten opiskelijoiden yksityiselämä. Vasemmistoliberaalin Radikal-sanomalehden kolumnisti kirjoitti tiistaina, että Turkkiin on selvästi alettu perustaa samankaltaista siveyspoliisia kuin Iranissa.
Huoli Turkin kehityksen suunnasta
Modernit turkkilaiset ovat jo aiemmin kyllästyneet pääministerin puuttumiseen yksityiseen elämänalaan kuuluviin asioihin. Hän on viime vuosina vaatinut turkkilaisia hankkimaan vähintään kolme lasta, aikonut puuttua aborttioikeuteen sekä keisarinleikkauksiin ja tiukentanut alkoholilainsäädäntöä. Kun muun muassa näitä asioita vastaan osoitettiin mieltä ympäri Turkin viime kesänä, luonnehti Erdogan mielenosoittajia alkoholisteiksi ja roskasakiksi.
Turkki on maallinen tasavalta, jossa uskonto ja valtio on erotettu toisistaan. Rajat tuntuvat nykyisen islamilaiskonservatiivisen hallituspuolue AKP.n ajalla häilyvän. Puolue on halunnut demokratisoida Turkkia mutta maallinen kansanosa katsoo, että todellisuudessa osa uudistuksista vie maata itsevaltaisempaan ja uskonnollisempaan suuntaan.
Vasta viime viikolla nähtiin ainakin symbolisesti suuri muutos, kun neljä kansanedustajaa osallitui parlamentin istuntoon hiukset islamilaisella päähuivilla verhottuna. Parlamentissa huivikielto poistettiin mutta naisten housukielto jäi yhä voimaan.
Kolmet vaalit lähestyvät
Yli vuosikymmenen Turkkia hallinnut AKP on ollut erityisesti valtakautensa alkupuolella lännessäkin suosittu puolue juuri demokratiauudistustensa vuoksi. Kiitosta on tullut myös Euroopan unionilta, jonka jäsenyydestä Turkki on neuvotellut jo vuosia.
Viime vuosina AKP:n hallinto on kuitenkin muuttunut yhä itsevaltaisemmaksi ja erityisesti ilmaisunvapaus on kärsinyt. Viime kesänä koko maahan levinneet, hallituksen vastaiset mielenosoituksetkin tukahdutettiin rajulla poliisiväkivallalla – samalla valtamediat vaikenivat tapahtumista ja niiden laajuudesta lähes täysin.
Osa poliittisista asiantuntijoista on tulkinnut yhteisasuntolajupakan lähestyvien vaalien ennakkokampanjoinniksi – Turkissa poliittiset puolueet perinteisesti jyrkentävät kantojaan vaalien lähestyessä. Maassa käydään kolmet vaalit tulevien kahden vuoden aikana, niistä ensimmäisenä järjestetään kunnallisvaalit ensi maaliskuussa.