Seurantalaiteyhtiö Trevoc perusti tytäryhtiön Viroon
Trevocin tytäryhtiön edustaja puolustaa Jari Aarniota: "Ei ottaisi ikinä vastaan lahjontaa"21.11.2013 5:51 | 0 | Susanna Reinboth
Helsingin Sanomat
Helsingin huumepoliisin päällikön Jari Aarnion lahjomisesta epäilty Trevoc perusti tytäryhtiön Viroon juuri ennen lahjusskandaalin puhkeamista lokakuussa. Viron kaupparekisterin mukaan Trevoc Balticilla on 2 500 euron pääoma.
Sitä edustaa Virossa entinen huumepoliisi ja Viron rajavartioston huumeyksikön perustaja Kalev Mõtus.
Mõtus on lahjus- ja virkarikoksista epäillyn Jari Aarnion vanha yhteistyökumppani.
Miesten yhteistyö alkoi 1998, kun Mõtus johti huumepoliisia Tallinnassa ja Aarnio Helsingissä. Miesten yhteistyöstä kertoi ensin virolainen Äripäev-lehti keskiviikkona.
Mõtusin ja Aarnion yhteistyö jatkui 2000-luvun alussa, kun Mõtus oli siirtynyt Viron rajavartiolaitoksen huumeyksikköön.
"Joskus 2000-luvun alussa suorat suhteet alkoivat häiritä jotakuta, koska tulokset olivat niin hyviä. Keskusrikospoliisien tulokset eivät olleet läheskään yhtä hyvät", sanoo Mõtus HS:lle.
Miesten välinen suora yhteistyö loppui Mõtusin mukaan Suomen keskusrikospoliisin painostuksesta. Samalla loppui Viron rajavartioston yhteistyö kaikkien Suomen alueellisten poliisiyksiköiden välillä.
"Kaiken piti mennä keskusrikospoliisin kautta."
Mõtus kertoo, että Viron valtionsyyttäjävirasto, sisäministeriö ja parlamentin oikeusasiain valiokunta tarkastivat miesten yhteistyötä.
Aarnio ei Mõtusin mukaan ollut välittämässä häntä Trevocin palvelukseen, vaan hän tutustui Trevocin johtoon työskennellessään vakuutusyhtiössä.
Tutkinta on hänen mukaansa ikävä, mutta myös mainosta yhtiölle. Trevoc Balticin toiminta jatkuu.
"Ennen ei voinut sanoa julkisesti, että tekniikkaa käyttävät poliisi ja suojelupoliisi, mutta nyt se on tullut julki ja on mainos Trevocille."
Mõtus puolustaa myös ystäväänsä: "Trevoc ei ikinä tarjoaisi eikä Aarnio ottaisi vastaan lahjuksia."
Trevocin tilinpäätösasiakirjoista käy ilmi, että yhtiö on tehnyt kauppaa myös Virossa. Esimerkiksi vuonna 2008 yhtiön liikevaihto Virossa oli noin 200 000 euroa.
Tämä viittaisi siihen, että myös Viron viranomaiset ovat ostaneet laitteita yritykseltä.
Viron poliisin mukaan seurantalaitehankinnat kuuluvat valtion salaisuuden piiriin.
"Emme voi vastata, mistä hankimme seurantalaitteitamme", sanoi Viron yhdistetyn poliisi- ja rajavartiolaitoksen edustaja Kaarel Kuusk.
Viron poliisi tai korkean tason korruptiota tutkiva suojelupoliisi, Kapo, eivät ole aloittaneet tutkintaa Trevociin liittyen.
Suomessa Trevocin osaomistajana on yhtiö, jota on ollut perustamassa rikollisryhmän johtajan sisko.
Toisin kuin HS kertoi sunnuntaina, nainen on ollut yrityksen toimitusjohtajana pari vuotta. Sunnuntain lehdessä väitettiin, että toimitusjohtajaksi olisi heti rekisteröitymispäivänä tullut mies, joka vangittiin viime viikon perjantaina lahjusjuttuun liittyen.
Mies oli kuitenkin ensin pari vuotta yhtiön asiamies, mutta toimitusjohtajaksi hänet nimitettiin vasta 2011. Nyt mies on merkitty myös yhtiön ainoaksi omistajaksi.
Yhtiö rekisteröitiin vuonna 2009, ja samana vuonna se antoi 200 000 euron vaihtovelkakirjalainan Trevocille. Yhtiön papereiden joukosta löytyy asiakirja, jossa sanotaan, että summa oli alun perin tullut rikollispomon siskolta. Hän oli myös yhtiön ainoa omistaja.
Vuonna 2011 Trevocille annettu velka vaihtui Trevocin osakkeisiin. Samana vuonna nainen irtisanottiin yrityksen toimitusjohtajan ja hallituksen jäsenen paikalta.
.