Päämäärän suhteen ollaan samoilla linjoilla Nomin kanssa, mutta keinoissa just vastakkaisella puolella.
Rajat kiinni -linja
- olisi paniikinomainen reagointi Putinin pakotteisiin, ja kohdistuisi tavallisiin venäläisiin.
- ei olisi linjassa EU:n pakotteiden kanssa. EU on korostanut sitä että EU:n pakotteet liittyvät Krimin varastamiseen ja Ukrainan konfliktin lietsomiseen kun taas Venäjän pakotteet ovat poliittisia. Rajat kiinni -linja olisi erittäin poliittinen teko.
- eristäisi Venäjän ja johtaisi äärimmäiseen vastakkainasetteluun.
Toki venäläisten juusto-ostoksista saatava positiivinen vaikutus on pientä, mutta laittamalla rajat kiinni olisi negatiivinen vaikutus suurta. Kun tavallinen venäläinen tajuaa että Putinin pakotteet on pelleilyä (koska eivät haittaa juuri muita kuin venäläisiä, ja nyt jo on alkup. pakotteita lievennetty), ja vertaavat niitä EU:n pakotteisiin, jotka on kohdistettu Putinin klaaniin, niin ehkä se pikkuhiljaa murentaa putinmaniaa.
Tiukka linja on ok, kunhan se suuntautuu oikein. Jos tarkoituksena on iskeä kiilaa tavallisten venäläisten ja Putinin väliin, niin tavallisia venäläisiä ei kannata kurittaa vaan osoittaa että Putin on se ornari tässä hommassa nyt hei.
Muutama vasta-argumentti:
- Nykyisilläkin pakotteilla (ja vastapakotteilla) vaikutukset osuvat helpommin tavallisiin kansalaisiin, kuin Putiniin ja muuhun Venäjän eliittiin.
- Talouden romahtaminen pakotteiden ja vastapakotteiden seurauksena tapahtuu vääjäämättömästi. Ilman muuta vaikuttaa normikansalaisiin.
- Venäjän asettama elintarvikkeiden tuontikielto on jo osunut venäläisiin. (nimenomaan tavallisiin). Hyllyt ovat tyhjiä, vailla tuotteita joita venäläiset haluaisivat ostaa. Tämä tuotanto ei ole heti korvattavissa, mutta ehkä ajan myötä olisi osittain.
Ensimmäiset pakotteet olivat välittömiltä vaikutuksiltaan lähinnä varoitustyyppisiä. Miten varoitukset ovat tehonneet? Mitä myönnytyksiä Putin on tehnyt? Entä sen jälkeen, kun tuli uusi aalto pakotteita? Ei mitään vaikutusta. Tai no ihan ensimmäisille pakotteille venäläiset nauroivat. Kaikessa Venäjän tekemisessä näkyy ja on näkynyt välinpitämättömyys rauhanomaisia ratkaisuja kohtaan tai edes pienen askeleen ottaminen em. kohti. Ja uskonko, että EU:n tai muiden (Esim. Niinistö) hyvilläkään yrityksillä saadaan Putin ja tämän lakeijat muuttamaan suuntaa. En usko siihen - en ainakaan kovin paljon.
Mikä sitten voisi muuttaa Putinin suuntaan. Harvoja toivoja ovat venäjän kansa ja aika. Jälkimmäistä on ikävä kyllä Putin osalta aivan liikaa, eikä takeita ole, että tämän luoma/noudattama politiikka ei tarttuisi johonkin vahvaan seuraajaan. Voisi mennä ojasta allikoon. Ensiksi mainittu, venäjän kansa, alkaa olla siis ainut toivo. Siksi pakotteiden toivoisi toimivan signaalina venäläisille siitä, että olisi parempi elää rauhanomaisesti. Pullistelupolitiikka ei yksinkertaisesti täytä kauppojen hyllyjä, eikä sillä ylläpidetä kansanhyvinvointia. Luulisin, että osa kansasta muistaa Neuvostoliiton ja sen panostuksen voimaan (armeijaan ja sotavälineiden kehittämiskierteeseen ja em. kalleuteen + taloudellisiin ongelmiin) olevan harvinaisen "persuksista".
Edit; Niin lisättäkööt se, että Merkel ja kumppanit ovat ilmeisesti päättäneet (lähinnä Venäjän avustusrekkafarssista huolimatta) ottamatta uusi pakotteita käyttöön. Toisin sanoen yrittävät vielä diplomatian keinoin. Kaukana ei kuitenkaan ole se, että otetaan rajummat keinot käyttöön.