Huima arvio Tour-pyöräilijän päivän kulutuksesta - 28 juustohampurilaista!
Tänään poljettava Mont Ventoux'n etappi on yksi Ranskan ympäriajon raastavimmista.
Chris Froome jätti muut jälkeensä Mont Ventoux'n rinteessä 2013.
Väitetään, että antiikin jälkeen Mont Ventoux'n huipun valloitti ensimmäisenä vuonna 1336 italialainen runoilija Francesco Petrarca, joka kirjoitti kokemuksestaan pitkän kirjeen.
- Mikään muu kuin kaipaus nähdä sen huomattava korkeus ei ollut syynä tälle hankkeelle, tuntikausia vuoren päälle taivaltanut Petrarca kuvaili.
Sama selittämätön kaipaus on vallannut kilpapyöräilijät tasaisin väliajoin vuodesta 1951 lähtien, jolloin Mont Ventoux oli ensimmäistä kertaa mukana Ranskan ympäriajossa.
1 912 metrin korkeuteen kohoava vuori on sittemmin saavuttanut Tourissa suorastaan myyttisen aseman. Nousu sen laelle on tarjonnut dramaattisia käänteitä, hyydyttänyt ennakkosuosikkeja ja toiminut usein kliimaksina ympäriajon kokonaiskilpailun ratkaisuissa.
- Kaunis asia Tour de Francessa on, että se ei määrity erityisesti yhteen etappiin. Se vaatii monipuolisuutta pyöräilijältä, mutta etappi, joka nousee minulle muiden yläpuolelle on Mont Ventoux, Tourin johtajan keltapaitaa tällä hetkellä pitävä Chris Froome on sanonut.
- Tiedän, kuinka vaikea se nousu on, ja kuinka paljon aikaa siinä voi voittaa tai hävitä.
Froome itse murskasi kanssakilpailijansa kyseisen vuoren rinteessä vuonna 2013.
28 hampurilaista
Ranskan ympäriajon historia tuntee kaksi erityisen merkittävää vuorenhuippua. L'Alpe d'Huez on nykyisin Mont Ventoux'ta tutumpi, postikorttimainen päätepiste kestävyyslajin kuninkaiden vuorikiipeilylle. Ventoux puolestaan on kuin sen ailahtelevampi isoveli.
Tänäkin vuonna Mont Ventoux - tuulinen vuori - on näyttänyt karuimman puolensa. Puuton, kalju vuorenhuippu on 100 kilometriä tunnissa puhaltavan tuulen vuoksi tänään pyöräilijöille liian vaarallinen päätepiste. Tourin 12. etapin maali jouduttiin siirtämään raskaan pohdinnan jälkeen vajaat 500 metriä alemmaksi huipusta Chalet Reynardille.
Jyrkkyydeltään keskimäärin 7,2-prosenttinen nousu on lopun lyhennyksestään huolimatta tänäkin vuonna kuluttava. Kestävyysurheiluun erikoistunut ravintoterapeutti Asker Jeukendrup käyttää pyöräilijöiden kuluttaman kalorimäärän kuvaamiseen kansantajuista yksikköä: juustohampurilaisia.
Jeukendrupin mukaan Tour-pyöräilijä käyttää vuoristoetapeilla 28 juustohampurilaisen verran energiaa. Etapin aikana kilpailija juo lisäksi kymmenen litraa vettä, josta suurin osa poistuu elimistöstä hikenä.
Laakerin kuula
Mont Ventoux'sta dokumentin kuvannut hollantilainen filmiryhmä antoi elokuvalleen osuvasti nimeksi Scala Paradisi (Paratiisin portaat). Nimi on peräisin munkki Johannes Siinailaisen teoksesta, jonka hän kirjoitti viimeisinä elinvuosinaan erakkomajassaan 500-600-lukujen vaihteessa. Kirjaa pidetään yhä asketismin perusoppaana.
Etelä-Ranskassa sijaitsevaa vuorta ylös kiivetessään Ranskan ympäriajon pyöräilijät ovat tuona hetkenä askeetikkoja parhaimmillaan. He ovat hylänneet turhanaikaisen maallisen elämänsä ja kulkevat nyt paratiisin portaita määränpäänään kärsimyksestä vapauttava Mont Ventoux'n laki.
Kilpailijoiden ruumiista on muodostunut moottoreita, joiden jalo ja ainoa tehtävä on tuottaa voimaa vuorta nousevan kulkuneuvonsa etenemiseen. Heidän päänsä on tyhjentynyt ajatuksista.
Alankomaalainen kirjailija Tim Krabbé kirjoittaa pyöräilijän mielen olevan virheetön kuin laakerin kuula.
- Sen lähes täydellinen pinnanmuodon puute takaa, ettei se kohtaa mitään, joka saattaisi osua ajatuksen valkoiseen kiertokulkuun, Krabbé kuvailee teoksessaan The Rider.
Ventoux'n tragedia
Tommy Simpson on yksi neljästä Ranskan ympäriajossa kuolleesta pyöräilijästä.
Jotkut huipulle halajavista polkijoista jäävät Mont Ventoux'lle pysyvästi. Vuonna 1967 englantilainen Tom Simpson nousi vuorta pitkin. Heinäkuun 13. päivä oli polttavan kuuma - tarinan mukaan etapin aikana lämpötila nousi parhaimmillaan 54 celsiusasteeseen.
Simpson oli ottanut aiemmin amfetamiinia jaksaakseen. Tallikaveri Colin Lewis oli nähnyt hänen kaatavan brandya juomapulloonsa. Kuumuuden, päihdeaineiden ja nousun yhdistelmä oli kohtalokas.
Kahta vuotta aiemmin maailmanmestaruuden voittanut Simpson alkoi hyytyä nousun loppuosassa ja putosi kärkijoukosta. Kilometri ennen huippua Simpsonin pyörä alkoi sukkuloida tien reunalta toiselle. Lopulta hän romahti pyöränsä päältä ja kaatui maahan.
Tallin huoltaja Harry Hall yritti saada Simpsonia keskeyttämään. Pyöräilijä ei luovuttanut.
- Remmini, Harry, remmini! Simpson huudahti huomattuaan jalkojensa livenneen remmipolkimilta.
Hall ja tallipäällikkö Alec Taylor työnsivät Simpsonin uudelleen matkaan.
- On, on, on (eteenpäin), Simpson vaati.
Sanat jäivät hänen viimeisikseen. Vielä noin 500 jaardia ylös vuorta taistellut Simpson romahti sitten lopullisesti. Elvytykset päättyivät tuloksettomina. 29-vuotiaan Simpsonin viralliseksi kuolinsyyksi kirjattiin uupumuksen aiheuttama sydänkohtaus.
Vaelluskohde
Ikuisesti Tourin mytologiaan jääneen Simpsonin kuolinpaikalle rakennettiin seuraavana vuonna muistomerkki, josta on muodostunut merkittävä pyhiinvaelluskohde pyöräilijöille. Simpsonin tytär Joanne Simpson polkee tuhansien muiden tavoin Mont Ventoux'lle lähes joka vuosi isäänsä etsien.
- Haluan vain olla täällä. Tuntuu kuin isäni olisi täällä, eikä haudattuna Englannissa.
Lance Armstrong on kuvaillut Ranskan ympäriajoa "merkityksettömän kärsimyksen kilpailuksi". Simpsonin kärsimykselle voi kuitenkin löytää tarkoituksen, väittää kolminkertainen Tour-voittaja Greg LeMond.
- Tämä on tärkeä paikka pyöräilylle. Tom Simpsonin kuoleman vuoksi dopingtestaukset aloitettiin. Uskon, että todella moni pyöräilijä olisi vielä kuollut ilman sitä, LeMond näkee.
Eurosport televisioi Ranskan ympäriajon 12. etapin tänään kello 15.15 alkaen.