Kokemuksia terveyden- ja sairaanhoidosta Suomessa ja muualla

  • Viestiketjun aloittaja Örfil
  • Aloituspäivämäärä

kouvotsvoni

Banjottu
Liittynyt
30.1.1999
Viestit
89969
Sijainti
Corsica
Laadullisesti suomalainen sairaanhoito on käytännössä mihin tahansa verrattuna hyvää. Siinä on kuitenkin varsin erikoinen piirre kustannuksissa, Suomessahan henkilöstön eli hoitsujen ja lekureiden palkat eivät ole mitenkään korkeita, vaan heikommaista päästä muihin perinteisten länsimaihin verrattuna, kuitenkin järjestelmän kokonaiskustannukset taas ovat suhteellisen korkeita. Mihin se raha hukataan?
No en nyt tiijä.
Näytä liitetiedosto 22324
 

ettelbruck

Well-known member
Liittynyt
30.7.2000
Viestit
11233
Sijainti
Vantaa/Riihimäki/Ettelbruck
Suomi: kunnallinen ja Terveystalo ihan OK, Mehiläisen piittaamaton ja laiska lääkäri meinasi tappaa mut väkisin 2005-2006, menetti sitten työnsä ja ilmeisesti siirtyi hanttihommiin lääketieteen ulkopuolelle.

Singapore: Mount Elizabeth Hospital oli todella huippuluokan sairaala ja hoito mahtavan hyvää. Lasku 10pv hoidosta yli 10000€, onneksi matkavakuutus kattoi.

Etelä-Afrikka: Mediclinic, otti vaimon vaatimattoman ruokamyrkytyksen vuoksi väkisin sairaalaan. Onneksi aamulla oli fiksumpi lääkäri joka kirjoitti kunnon todistuksen ja lääkeet (illalla oli pakko maksaa kahdesta sairaalayöstä etukäteen, jotta suostuivat hoitamaan). Maksuista sai tapella jo sairaalassa, ja koittivat maksattaa extraa kaikesta turhasta. Vakuutus maksoi korvaukset heikommalla valuuttakurssilla, ei meidän maksamalla. Eteläafrikkalaiset tuttavat tuomitsivat Mediclinicin ahneena rahantekolaitoksena, jolla menee paljon rahaa siihen että asianajajat tappelevat väärien hoitojen ja aiheettomien laskujen aiheuttamista menetyksistä.
 

Örfil

Guest
Yksi asia, josta olen joutunut "tappelemaan" on tuo tinnitusvaivani.
Ehkä olen jääräpäinen ja en usko että sille voi tehdä mitään, tai sitten lääkärit eivät ota tosissaan.

Aluksi terveyskeskuksessa piti vääntää ihan vastaanottoajan loppuun saakka, että kirjoitti lähetteen korvapolille. Siellä sitten tutkittiin pintapuolisesti ja se siitä. Ehdottivat tinnitusmaskin käyttöä, jonka tosin yhteiskunta kustantaisi.

Vaivaan olisi kyllä olemassa "edistyksellisiä" hoitomuotoja, mm. eräässä Itä-Suomalaisessa sairaalassa, mutta ei puhettakaan että sinne pääsisi.
Ymmärrän kyllä syyn: vaiva ei tapa ja niin kauan kuin mielenterveys ei ole vaarassa sen takia, niin asian kanssa olet ja elät. Pääsen kuitenkin TRT-terapian tyyppiseen kertasessioon, jossa tuon asian kanssa opetellaan elämään ja poisopitaan vinkunan jatkuva läsnäolo jollain zen/Jonin sith -metodilla joko pienemmäksi tai parhaimmillaan lähes huomaamattomaksi.

Olen lohdutellut itseäni että tässä menee se raja, johon loppuu järkevän hoidon raja Suomessa eli ei saavuteta 100% tutkimus/hoitotasoa, koska kuten laatuasioissa yleensä, niiden viimeisten prosenttien saavuttaminen alkaa maksaa exponentiaalisesti.

Yhteiskunta on jo syytänyt minuun - työttömään mieheen - viimeisten kahden vuoden aikana 6 numeroisen summan rahaa, joten täytyy olla tyytyväinen. Omat kulut samana aikana n. 1250 e.
 

Örfil

Guest
En kieltäytynyt ja sitä käytetään yleensä nukkuessa tai kotona, kun on hiljaista.
Tekstistä tosin saa kuvan että mietin asiaa vielä, mutta en siis mieti.

Ihmisillä on muutenkin nykyään kaikenlaisia BT-härpäkkeitä korvissa ja Albertilla arbuusi, joten ei se mitenkään erottuisikaan, vaikka julkisesti käyttäisi, mutta siellä siihen ei ole tarvetta. Taustamelu peittää soimisen aika hyvin.
 

kouvotsvoni

Banjottu
Liittynyt
30.1.1999
Viestit
89969
Sijainti
Corsica
En kieltäytynyt ja sitä käytetään yleensä nukkuessa tai kotona, kun on hiljaista.
Tekstistä tosin saa kuvan että mietin asiaa vielä, mutta en siis mieti.

Ihmisillä on muutenkin nykyään kaikenlaisia BT-härpäkkeitä korvissa ja Albertilla arbuusi, joten ei se mitenkään erottuisikaan, vaikka julkisesti käyttäisi, mutta siellä siihen ei ole tarvetta. Taustamelu peittää soimisen aika hyvin.
Lääkärikin varmaan suositteli pistämään nupit kaakkoon, ettei tinnitus häiritse:ahem:
 

Albert Oil

Hippi ja juntti
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
55371
Sijainti
Korviesi välissä
Kamala tapaus Turussa mutta vielä kamalampaa on, että itsellekin tuli mieleen sama kuin muutamalle kommentoijalle - että onkohan tuossa nyt ihan kaikki niin kuin potilas itse väittää. Hyi mua.
 

jjv

Arschloch
Liittynyt
4.5.2005
Viestit
26891
Professori rajoittaisi hoitoa – ”70-vuotiasta ei saa terveeksi”
Kansanterveys nousisi kohisten, jos pistettäisiin vammaiset ja vanhukset hoitojonoista poies. Ei tää mitään natsismia ole...
Kyllä kai tuota jo tehdäänkin. Eihän syöpäsairastakaan yritetä viimeiseen asti parantaa, kyllä jossain vaiheessa luovutetaan. Ja vanhusten kohdalla voi miettiä kuinka terveeksi ihminen on saatava, kun ei se kuitenkaan enää työelämään mene ja minkä ikäisen pitää esimerkiksi vielä saada pitää ajokorttinsa, kannattaako silmäleikkaukset. Joidenkin lonkkaleikkausten tms. kohdalla käsittääkseni punnitaan kuinka kauan kuntoutus kestäisi ja mitkä on todennäköisyydet, että leikkaus onnistuu. Kannattaako mieluummin kärsitä pienet vaivat loppuelämän ajan vai uhrata aikaa kuntoutukseen, jos tilanne ei silti välttämättä paljoa parane. Ja jos alkaa olla paljon vakavia sairauksia niin onko mitään järkeä jokaista pikkuvaivaa ruveta hoitamaan. Esimerkiks kuinka isolla rahalla hampaita kannattaa hoitaa kuntoon, jos potilas tuskin elää vuotta-paria pitempään. Ihan asiaa rohvessori kirjoittaa.
 

Örfil

Guest
Ja vähän uutisiakin:

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/peruuttamattomat-poisjaannit-hammashoitoloiden-murheenkryyni-summalla-palkkaisi-kymmenen-suuhygienistia/5734992

Peruuttamattomista ajoista on tullut kaupunkien murheenkryyni. Kun potilas ei ilmesty paikalle, eikä ilmoita siitä, aiheuttaa se melkoisesti kustannuksia.
Esimerkiksi Vantaan suunterveydenhuollossa ei olisi lainkaan jonoja, jos potilaat peruisivat aikansa, jolleivat pääse vastaanotolle.
Vastuu jonoista on myös asiakkailla, ei pelkästään kunnalla/kaupungilla.
 

jjv

Arschloch
Liittynyt
4.5.2005
Viestit
26891
Viiskymppiä on kuitenkin aika iso hinta siitä, ettei viitti ajanvarausta peruuttaa, taitaa olla lähinnä sellaista porukkaa joilla ei ole tapana sakkoja maksella.
 

Örfil

Guest
Jaahas, alkuperäinen artikkeli poiki erityyppisiä komentteja ja toimittaja vähän aukaisee asiaa lisää.

Yli viikon kestäneen retken kustannus minulle oli 32,50 euroa päivältä. Totesin, että jos tämän kohdalle piti osua, niin luojan kiitos, että se tapahtui Suomessa.

Julkisen erikoissairaanhoidon hehkuttaminen synnytti palautevyöryn. Viestejä tuli niin HS.fi:hin kuin henkilökohtaiseen sähköpostiini. Viestien kokonaismäärässä puhutaan sadoista.

Saamani palautteen voi jakaa karkeasti kolmeen ryhmään: kohtalotoverit, pessimistit ja ne, joiden mielestä muualla kaikki on aina paremmin.

Saamani kustannuserittely vahvisti lottovoittajan oloa. Hus laskuttaa kotikunnaltani Helsingiltä hoidosta 12 183,55 euroa. Minulle tuleva maksulappu kattaa kolme prosenttia kokonaissummasta.
Emeritusprofessori Olavi Ylikorkala ehdotti (HS Mielipide 21.2.) sairaalalaskuihin ylimääräistä riviä, jossa palvelujen käyttäjälle kerrottaisiin hoidon todelliset kustannukset: ”Todellisen hinnan esittämisellä voitaisiin valistaa kansaa siitä, miksi veroja kerätään ja mitä niillä voi saada. Tämä olisi todellista yhteiskuntaoppia.”
http://www.hs.fi/kotimaa/a1456117812617?ref=hs-art-top-3
 

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Mun mielestä tämä oli hauska kommentti
USA:ssa vakuutuksetonkin voi saada huippuhoitoa yliopistosairaaloissa, riippuen toki missä asuu. Keskiverto amerikkalainen maksaa n. 5 000–6 000 USD vuodessa terveysvakuutuksestaan. Se tekee selvästi alle tuon 32,50 euroa/päivä. Sillä hän saa varsin korkeatasoista hoitoa, heti ja ilman mitään kuluja. Lääkkeetkin kuuluvat yleensä 100-prosenttisesti vakuutukseen.
Vakuutusmaksua/päivä verrataan asiakkaan maksamaan hoitopäivän hintaan, tuskinpa jokainen vakuutuksenottaja kokopäiväisesti sairaalassa hoidettavana on. Lisäksi USAssa on suurimmassa osassa vakuutuksia korvauksien maksukatto.
 

Örfil

Guest
Vakuutusmaksua/päivä verrataan asiakkaan maksamaan hoitopäivän hintaan, tuskinpa jokainen vakuutuksenottaja kokopäiväisesti sairaalassa hoidettavana on. Lisäksi USAssa on suurimmassa osassa vakuutuksia korvauksien maksukatto.
Todellakin. Jos Suomessa joutuisi maksamaan tuon vastaavan euromäärän pelkästään vakuutuksina, kyseessä oli kenen tahansa henkkoht taloudessa takuulla yksi isoimpia menoja.
Nyt se voi olla nolla tai esim. maksukaton verran, ei 5000-6000 taalaa.

En jaksa katsoa mitä ovat uudet korotetut maksukatot ovat mutta 2014 ne maksukatot olivat:
Kelan korvaamat taksimatkat: 242 e
Hoidot: 679 e
Lääkkeet: 612 e

Itse ajoin koko vuoden hoitoihin + kontrolleihin taksilla tuon 242 e:n jälkeen taksilupilaisena eli täysin ilmaiseksi. Tosin taksia ei kaikki saa, se myönnetään tapauskohtaisesti.
Olin liikuntakyvytön alkuun ja siksi sain taksin.

Hoidoista ei maksukatto edes ylittynyt, sillä esim. maksuja kertyi isommin vai keikoista, joissa oli lääkärin tapaaminen.
Esimerkkihintoja muista:
Sädehoito (yht. 20 keikkaa): 8 e/kerta (kesto 10 min)
Sytohoito (yht. 8 keikkaa) ilman lääkäriä: 8 e/kerta (kesto 5-6 tuntia) ja sama lääkärin tapaamisen kera 29.30 e.

Harmi kun en kysynyt tarkemmin, mutta esim. eräs niistä neljästä myrkystä, joita sain yhdistelmälääkkeenä, maksoi kuulemma "muutaman tonnin per pussi".
Jossain vaiheessa tosiaan kysyin, että mitä tämä hoitoi maksoi kaikkinensa, niin lääkäri sanoi että "karkeasti arvioiden viisi-kuusinumeroisen summan" ja se kustannettiin maksamaani 1250 e:n jälkeen verovaroista.

Kouvon tulkintaan eräässä postauksessa, että jatkossa jätetään ihmiset kuolemaan oman onnensa nojaan, vastaan myöhemmin.
 

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Tuo maksukatto mitä tarkoitin USAssa olevan, toimii niin, että maksukaton saavuttamisen jälkeen vakuutusyhtiö ei korvaa enempää tai korvaus pienenee. Siis päinvastoin kuin Suomessa.
 

jjv

Arschloch
Liittynyt
4.5.2005
Viestit
26891
Kamala tapaus Turussa mutta vielä kamalampaa on, että itsellekin tuli mieleen sama kuin muutamalle kommentoijalle - että onkohan tuossa nyt ihan kaikki niin kuin potilas itse väittää. Hyi mua.
Tuosta kaverista on aiemmin kirjoittanut ainakin Iltalehti, Yle, Seiska, Tamperelainen ja Helsingin Uutiset. Niitten nettiversioista en löytänyt, mut mielestäni Iltalehden paperiversiossa ois ollu, että miehellä on myös jotain synnynnäistä kehitysvammaa tms. Maskun Kalustetalo oli hänelle komian tuolinkin lahjoittanut vuosi sitten, mutta yhä näkyy puutuolilla kyhjöttävän. Erikoinen tapaus.
 
Ylös