(Venäläiset vapaapäivät) siirretään aina niin, että vapaa sattuu arkipäivälle.
Ei tule kysymykseenkään, että jonakin vuonna olisi vähemmän vapaita vain siksi, että esimerkiksi vappu sattuu viikonlopulle kuten tänä vuonna.
Yleinen sääntö on, että vapaapäivä joka sattuu sunnuntaille, siirretään maanantaille. Mikäli vapaapäivä on tiistai tai torstai, järjestetään maanantai tai perjantai vapaaksi.
Tänä vuonna sekä isänmaanpuolustajan päivä 23. helmikuuta että kansainvälinen naistenpäivä 8. maaliskuuta olivat tiistaina.
Valtiollisella päätöksellä niitä edeltävät maanantait olivat vapaapäiviä, joita teoriassa tehtiin sisään niitä edeltävinä lauantaipäivinä. Paitsi että vain pieni osa työntekijöistä teki niin.
Vuonna 2012 parlamentti päätti, että tammikuun vapaille osuvat pyhät korvataan vapaapäivinä toukokuun vapaiden yhteydessä.
Siten tänä vuonna tiistai 3. toukokuuta on vapaapäivä, jolla korvataan lauantaina 2. tammikuuta menetetty vapaapäivä.
Maanantai 2. toukokuuta puolestaan on vapaa, koska kuun ensimmäinen päivä on sunnuntai.
Eräänä vuonna pyhäpäivä sattui perjantaille, jolloin lauantaista tuli vapaapäivä, joka tehtiin sisään maanantaina. Tuona maanantaina kävin kirjastossa, mutta paikka sulkeutui hyvin aikaisin, koska työtä tehtiin lauantain aukioloaikojen mukaan.
Tällaiset järjestelyt eivät edistä tehokkuutta eivätkä tuotantoa, mutta vaikuttavat hyvin paljon kolmanteen t:llä alkavaan asiaan, nimittäin työntekijöiden tyytyväisyyteen.
Varsinkin toukokuun vapaat ovat suosittuja. Silloin voi nauttia keväästä ja mikä tärkeintä: istuttaa perunat ja kaalit sekä valmistella puutarhaviljelyksiä tulevaan kauteen.
Tänä vuonna toukokuussa on kaksi pitkää viikonloppua: vappuviikonloppu ja sitä seuraava viikonloppu, sillä voitonpäivä 9. toukokuuta sattuu maanantaille.