Näin kiky näkyy työpaikoilla: jotkut joutuvat loppiaisena töihin, toiset lähtevät lenkille, joillain mikään ei muutu
Vuodenvaihteessa useimmilla työpaikoilla voimaan tullut kilpailukykysopimus ei kohtele kaikkia aivan tasapuolisesti.
Koko viime vuosi siitä puhuttiin, mutta nyt se vihdoin alkaa näkyä: kiky eli kilpailukykysopimus tuli voimaan useimmilla työpaikoilla vuodenvaihteessa.
Sopimukseen sisältyvä työajan pidennys ei kuitenkaan kohtele kaikkia tasapuolisesti.
Siinä missä jotkut joutuvat töihin loppiaisena eli ensi perjantaina, saavat toiset käyttää ylimääräiset työtuntinsa vaikka juoksulenkillä.
Kilpailukykysopimus on yksi Juha Sipilän hallituksen kärkihankkeista. Siihen sisältyy pyrkimys lisätä suomalaisten työaikaa 24 tunnilla eli noin kolmella työpäivällä vuodessa ilman, että palkka nousee. Siitä, kuinka työajan pidennys toteutetaan, on työmarkkinajärjestöissä ja työpaikoilla väännetty iso osa viime vuotta.
Tapoja toteuttaa pidennys on lukemattomia. Useimmilla työpaikoilla on päädytty konkreettisiin toimenpiteisiin: joko lisäämään työpäiviä, pidentämään niitä tai lisäämään tunteja työaikapankkiin. Eri alojen työaikapidennyksistä voit lukea täältä.
Kaikilla aloilla työajan pidennys ei vielä ole tullut voimaan, vaan se tapahtuu vasta esimerkiksi helmikuun alussa.
Joillain työpaikoilla kikyn vaikutukset koetaan konkreettisesti jo ensi perjantaina eli loppiaisena, jos työajan pidennys on päätetty toteuttaa tekemällä arkipyhistä työpäiviä.
”On esimerkiksi työpajoja, joissa arkipyhinä ei ole ollut pakko tehdä töitä, mutta joissa nyt ollaan kikyn seurauksena töissä”, kertoo metalli- ja teknologia-alan työntekijöitä edustavan Metalliliiton sopimuspäällikkö Kauno Koskela.
Työmarkkinajärjestöihin tehdyn soittokierroksen perusteella loppiaisen muuttaminen työpäiväksi ei kuitenkaan ole erityisen yleinen tapa pidentää työaikaa. Sen sijaan helatorstai on muutettu yhteiseksi työpäiväksi useammassa yrityksessä: silloin töissä ovat esimerkiksi öljynjalostaja Nesteen noin 2 500 toimihenkilöä.
Työnantaja joutuu edelleen maksamaan loppiaisena tai helatorstaina tehdystä työstä samat lisät kuin ennenkin, ellei toisin ole sovittu. Lisiä ei makseta esimerkiksi teknologiateollisuudessa.
Oma lukunsa ovat ne työpaikat, joilla kikyä on sovellettu erityisellä luovuudella.
Yksi näistä on viisisataa henkilöä työllistävä kaupan, logistiikan ohjelmistopalvelujen yritys Solteq, jossa päätettiin viime syksynä käyttää kiky-tunnit liikunnan lisäämiseen.:thumbup:
”Lähdimme miettimään, miten oikeasti saisimme lisättyä työtehoa”, kertoo yrityksen henkilöstöjohtaja Mari Kuha.
Työajan määrällinen lisääminen ei Kuhan mukaan tuntunut kenestäkään hyvältä tavalta tehostaa ongelmanratkaisuun keskittyneiden työtehtävien hoitamista. Joku työntekijöistä ehdotti tuntien käyttämistä liikuntaan, ja työnantaja tarttui ehdotukseen.
Kuhan mukaan työnantaja ei vahdi, että jokainen tosiaan liikkuu luvatut kaksi tuntia enemmän kuukaudessa. Sen sijaan yritys yrittää pitää esimerkiksi liikuntaseteleitä tarjoamalla huolta siitä, että työntekijöillä on mahdollisuuksia liikkua.
Myös julkisella puolella on päädytty samanlaisiin ratkaisuihin. Paljon huomiota on kerännyt pohjoiskarjalaisen Juuan kunnan päätös antaa käyttää kiky-tunnit jumppaamiseen – tosin valtakunnallinen kuntatyönantaja on suhtautunut viidentuhannen asukkaan kunnan aloitteeseen hieman nihkeästi.
Yrityspuolella moni asiantuntijayritys on päättänyt antaa työntekijöille vallan päättää tuntien käytöstä. Tähän joukkoon kuuluvat esimerkiksi toistatuhatta henkilöä Suomessa työllistävä konsulttiyritys Accenture, teleoperaattori DNA ja meritekniikkaa suunnitteleva turkulainen Deltamarin. Näissä kiky-panos pannaan kouluttautumiseen, innovointiin, vapaaehtoistyöhön tai näiden yhdistelmään.
Lopulta on myös yrityksiä, joissa kilpailukykysopimuksen määräämä työajan pidennys ei näy lainkaan. Näitä löytyy esimerkiksi asiantuntijayrityksistä, joissa työtunteja ei ylipäätään tuijoteta kovin tarkasti.
Joulun alla Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi Maaseudun tulevaisuuden haastattelussa, että viidesosa metallialan vientiyrityksistä jättää työajan pidennyksen toteuttamatta kokonaan.
Tosin Metalliliitosta ei tällä viikolla pystytty kertomaan yhtään esimerkkiä yrityksistä, joissa näin olisi tehty, eikä työnantajapuolikaan ole ollut innokas huutelemaan kiky-kiristyksistä laistaneista yrityksistä.