Antsa Rieppo
Well-known member
Palomäen kommentointia Kimistä somessa.
Tämän takia Kimi päivitti itsensä someaikaan: ”Räikkösen arvo nousee ehdottomasti”
Moni F1-fani hieroi silmiään joulun välipäivinä, kun uutinen @kimimatiasraikkosen Instagram-debyytistä levisi julkisuuteen.
- Tällä kertaa en tiedä, mitä olen tekemässä, mutta katsotaan, mitä tästä tulee, Räikkönen avasi.
Jäämies siirtyi samalla paitsi someen myös nykyaikaan. Tasan kaksi viikkoa myöhemmin hänellä oli jo 347 000 seuraajaa. Torstainen päivitys jatkoi samalla itseironisella tyylillä.
- Olen jo mestari tässä selfie-jutussa, Räikkönen kommentoi kuvaansa, joka keräsi 70 000 tykkäystä jo parin ensimmäisen tunnin aikana.
Muutos aiempaan - varsin varautuneeseen Räikköseen - on melkoinen. Someasiantuntijat pitävät sitä kuitenkin täysin luonnollisena siirtymänä. Jäämies on päivittänyt brändinsä vuoden 2018 vaatimustasolle.
- Räikkösen arvo nousee ehdottomasti. Jo nyt näkee, että hän tulee saamaan miljoonayleisön, ja hän on mennyt kanavaan sen omilla ehdoilla. Kimi on oma, aito, itseironinen itsensä, vaikuttajamarkkinoinnin asiantuntijayritys PING Helsingin perustaja Inna-Pirjetta Lahti aloittaa.
- Aiemmin sponsoreille riitti se, että saivat yrityksen logon kyseisen henkilön hihansuuhun tai saattoivat yhdistää henkilön jotenkin yritykseensä.
- Nyt tajutaan, että kaikkein suurin arvo on vaikuttajan omissa yleisöissä: niissä seuraajissa joita esimerkiksi urheilija itse voi suoraan tavoittaa. Tällaisten maailmantähtien asema muuttuu, ja heidän on pakko avata sosiaalisen median kanavia voidakseen palvella kumppaneitaan niin kuin tämä aika vaatii, Lahti vihjaa sponsorien rooliin.
Sometaktiikka?
Lahti korostaa, ettei hän tunne Räikkösen tapauksen yksityiskohtia. On siis mahdoton sanoa, mikä Räikkösen lopulta ajoi napsimaan kännykkäkameralla selfieitä päiväkävelyltä ja postaamaan niitä seuraajilleen.
- En tiedä, millainen viestintätiimi Kimillä on takanaan. Mikä se strategia siellä takana on? Millä tavalla he haluavat sitä kehittää? Onko ensisijainen tavoite palvella kumppaneita vai palvella faneja? Vai tuodaanko enemmän Kimin henkilökuvaa esille? Ruvetaanko tekemään Instagram-tarinoita, joissa nähdään, miten hän valmistautuu kisoihin?
Yleisellä tasolla voidaan arvella, että koska Räikkönen elää tässä samassa maailmassa muiden kanssa, häneen pätevät myös samat lainalaisuudet. Some on nyt suuri osa lähestulkoon kaikkea.
- Ilman muuta näen, että tänä päivänä vakavasti otettavat sponsoriyritykset edellyttävät kohteen olevan mukana myös sosiaalisen median kanavissa, joita myös kumppanit voivat hyödyntää.
Toistaiseksi voidaan vain sanoa, että Räikkönen on mediastrategiassaan onnistunut. Hän on kympin kärjessä F1-kuskien keskinäisessä Instagram-GP:ssä.
Vauhdin pysyessä vakaana seuraavan viikon aikana ohitettavaksi tulevat ainakin Nico Hülkenberg (368 000 seuraajaa) ja Romain Grosjean (370 000). Carlos Sainz (411 000) ja Sergio Pérez (434 000) jäänevät taakse vielä ennen testikauden alkua.
- Jos ajatellaan Kimiä, niin hänhän on itsekin tietyllä tapaa media. Ja nyt he ovat ottaneet ensimmäisen askeleen.
- Uskon, että Kimi on moderni ja aikaansa seuraava ihminen. Ymmärrän täysin tarpeen tehdä rajauksia julkisen minän ja yksityisen minän välille. Väitteeni on, että nykyään tämän kokoluokan julkisuuden henkilöt - samalla tapaa kuin yritykset - eivät voi sulkea silmiään siltä, missä maailma menee.
Hamiltonin virhe
Räikkösen Instagram-debyytti osuu ajallisesti yhteen Lewis Hamiltonin hämmentävän somesiivouksen kanssa. Hamilton pahoitti miljoonien seuraajiensa mielen nöyryyttämällä pientä sukulaispoikaa, joka oli pukeutunut prinsessaksi.
- Olen niin surullinen. Pojat eivät käytä prinsessamekkoja, Hamilton kommentoi videollaan.
Luonnollisesti vastaisku tuli välittömästi. Maailmanmestarin pöyristyttävät sanavalinnat joutuivat syystäkin valtavan kritiikin kohteeksi.
- Sosiaalisen median luonne on, että siellä ollaan mahdollisimman ”aitoja”. Tarkoitus on viedä keskustelu uudelle tasolle, mihin julkisuudessa ei ole totuttu. Elämme ”human-to-human"-markkinoinnin aikakautta. Yksi ihminen voi viestiä miljoonille tai jopa kymmenille miljoonille ihmisille. Ilmiöt syntyvät hyvin nopeasti, ja ne ovat joskus vähän ennakoimattomiakin.
Hamilton ymmärsi varsin pian virheensä.
- Haluan esittää nöyrimmän anteeksipyyntöni käytöksestäni. Ymmärrän, ettei sellainen ole hyväksyttävää kenellekään, brittikuski myönsi.
Somekohu ei kuitenkaan laantunut. Lopulta Hamilton tyhjensi koko Twitter-historiansa sekä kaikki Instagram-kuvat. Noin 5,7 miljoonaa seuraajaa jäivät hämmentyneitä odottamaan seuraavaa siirtoa.
- Ymmärrän sen. Hänkin on kuitenkin ihminen, ja hänenkin tekemistä johtavat inhimilliset tunteet, Lahti etälohduttaa.
- Sosiaalisen median aikakauteen ja ihmisten väliseen kommunikointiin kuuluu aina, että olemme aina inhimillisiä. Siihen kuuluu myös todella suora kommentointi sekä yrityksiltä että yksityishenkilöiltä. Ja se vaatii puolestaan tiettyä paksunahkaisuutta.