Tiesitkö? Mika Häkkinen, tänään 50, yritti totista F1-paluuta vielä 38-vuotiaana - hävisi Lewis Hamiltonille yli kaksi sekuntia: ”Ei siitä tullut mitään”
Tänään 50 vuotta täyttävä Mika Häkkinen sanoi F1:lle hyvästit monien mielestä aivan liian aikaisin.
Miten miehen urapolku olisi edennyt, jos hän olisikin solminut sopimuksen Benettonin kanssa vuonna 1990? Mitä, jos hänen autonsa rengas ei olisi hajonnut kauden 1995 päätösviikonloppuna Australiassa ja aiheuttanut lähes kohtalokasta onnettomuutta? Mitä, jos hän ei olisi lopettanut niin nuorena?
Häkkinen vetäytyi F1-radoilta vuonna 2001, vain 33-vuotiaana, vaikka vakuutteli vielä kauden alla olevansa erittäin motivoitunut. McLarenin tekniikkamurheilla oli kuitenkin vaikutuksensa jatkohaluihin.
Kaikkein katkerin muisto on kyseisen vuoden Espanjan GP:stä, jota Häkkinen johti reilusti yli puolella minuutilla, kunnes hydrauliikkavuoto johti kilpailun viimeisellä kierroksella kytkimen hajoamiseen.
Kansainvälisessä mediassa kirjoiteltiin vielä kauden loppuvaiheilla, että Häkkisen jatkosopimus olisi vain ajan kysymys, kunhan hän ja tallipäällikkö Ron Dennis pääsisivät yksimielisyyteen rahallisesta korvauksesta.
Todellisuudessa Häkkinen oli jo tehnyt päätöksen istuimensa luovuttamisesta Kimi Räikköselle.
– F1-auton ajaminen on psyykkisesti vaikeaa. Keskittymisen pitää olla 110-prosenttista, Häkkinen sanoi toukokuussa Monacossa.
– Mitä kauemmin on F1:ssä, mitä vanhemmaksi tulee, sitä enemmän tulee ajatuksia päähän. Sillä on vaikutusta. Fyysistä puolta voi totta kai harjoittaa ja pitää itsensä hyvässä kunnossa, mutta fysiikan lakeja ei voi rikkoa.
Iso järkytys
Vuosina 1998–99 formula ykkösten maailmanmestariksi kruunattu Mika Häkkinen lopetti uransa 161 GP-startin jälkeen jo 33-vuotiaana. Häkkinen oli pyörtää päätöksensä ja palata radoille vielä 38-vuotiaana.Vuosina 1998–99 formula ykkösten maailmanmestariksi kruunattu Mika Häkkinen lopetti uransa 161 GP-startin jälkeen jo 33-vuotiaana. Häkkinen oli pyörtää päätöksensä ja palata radoille vielä 38-vuotiaana.
Vuosina 1998–99 formula ykkösten maailmanmestariksi kruunattu Mika Häkkinen lopetti uransa 161 GP-startin jälkeen jo 33-vuotiaana. Häkkinen oli pyörtää päätöksensä ja palata radoille vielä 38-vuotiaana. AOP
Pohjimmiltaan Häkkinen halusi tehdä elämässään muutakin kuin ajaa kilpaa ja elää jatkuvasti reunalla.
– Esimerkiksi Michael Schumacher pani elämänsä formula ykkösiin sataprosenttisesti. Minä halusin tehdä jotain muuta sen jälkeen, kun olin voittanut.
– Tilanteeni oli erilainen, koska ajoin tuon pahan onnettomuuden. Kun saavutin mestaruuden, ajattelin, että onneaan ei kannata enää koetella ja että tämä on hyvä, nyt on aika tehdä jotain muuta.
Häkkisen menestysvuosia suomalaiselle tv-yleisölle selostaneen Matti Kyllösen mukaan hänen päätöksensä oli iso järkytys.
– Millään tavalla ei ollut ennusmerkkejä, että Mika harkitsisi lopettamista. Formulanälkäisenä ihmisenä olisin ehdottomasti halunnut, että Mika olisi jatkanut uraansa, Kyllönen sanoi Iltalehdelle.
– Vähän aikaa asiaa mietittyäni ymmärsin kuitenkin, että Mika oli saavuttanut kaiken mahdollisen. Sehän kuvastaa vain kuljettajan kypsyyttä, että pystyy tekemään noin ison ja rajun päätöksen ollessaan ihan kuumimmalla huipulla.
"Pidä hauskaa"
McLarenin henkilökunta lähetti terveisensä rajussa onnettomuudessa loukkaantuneelle Häkkiselle 12. marraskuuta 1995. Onnettomuus vaikutti suuresti siihen, että Häkkinen vetäytyi F1-radoilta jo vuonna 2001.McLarenin henkilökunta lähetti terveisensä rajussa onnettomuudessa loukkaantuneelle Häkkiselle 12. marraskuuta 1995. Onnettomuus vaikutti suuresti siihen, että Häkkinen vetäytyi F1-radoilta jo vuonna 2001.
McLarenin henkilökunta lähetti terveisensä rajussa onnettomuudessa loukkaantuneelle Häkkiselle 12. marraskuuta 1995. Onnettomuus vaikutti suuresti siihen, että Häkkinen vetäytyi F1-radoilta jo vuonna 2001. ZUMAWIRE/MVPHOTOS
Aiemmin mainitulla, Australian Adelaidessa vuonna 1995 sattuneella vakavalla onnettomuudella oli lopulta ratkaiseva vaikutus Häkkisen päätökseen lopettaa – tai vetäytyä sapattivapaalle, sillä virallisestihan Häkkinen ei ole vielä tähän päivään mennessä sanonut lopettaneensa.
Neljättä täyttä kauttaan formula ykkösissä ajaneen Häkkisen McLarenista hajosi Adelaiden ensimmäisessä aika-ajosessiossa vasen takarengas, ja kuljettajasta tuli matkustaja.
Häkkisen auto iskeytyi 175 kilometrin tuntinopeudella radan reunavalleihin.
Kilpailun lääkintähenkilöstö teki ensiluokkaista työtä ja pelasti päänsä pahasti lyöneen Häkkisen hengen, joskin suomalaiskuljettajaa pidettiin useita viikkoja sairaalassa.
– Se teki minusta henkisesti vahvemman. Ajattelen juuri niin kuin James Hunt sanoi minulle. Hän sanoi, että "muista Mika pitää hauskaa". Muistan sen aina, Häkkinen sanoi toukokuussa.
– Kun palasin onnettomuuden jälkeen normaaliin elämään, ajattelin, että on parempi pitää hauskaa. Kilvanajo piti ottaa tosissaan, mutta samaan aikaan siitä piti osata nauttia. Ennen onnettomuuttani olin vähän liian tiukka. Ajattelin vain, että minun pitää voittaa. Elämässä on kuitenkin niin monia asioita, joita voi tehdä ja joista voi nauttia. F1 on yksi osa siitä.
Heti huippuvauhtiin
Häkkinen ei usko onnettomuuden vaikuttaneen juurikaan siihen, miten tai miten nopeasti hän ajoi.
– Olisin kuitenkin jatkanut uraani pidempään ilman sitä. Se vaikutti minuun. Tajusin, että onneaan ei kannata venyttää liian pitkälle, Häkkinen sanoi toukokuussa.
Onnettomuuden jälkeen Häkkinen ajoi ensimmäiset testinsä niin kuin onnettomuutta ei olisi koskaan tapahtunutkaan. Vuosina 2002–13 formula ykkösissä ajanut Mark Webber ihmetteli F1 Racing -lehden taannoisessa jutussa sitä, miten Häkkinen tämän teki.
– Ennen testiä tunteeni olivat ristiriitaiset. En kokenut sitä epämiellyttäväksi, mutta en ollut varma, miten reagoisin ja mitä tuntisin, Häkkinen sanoi lehdelle.
– Kun sitten vedin kypärän päähän ja istuin autoon, tunsin olevani omassa maailmassani. Kun moottori käynnistettiin, se kuulosti täydelliseltä. Minusta tuntui siltä, että auto oli kuin suunniteltu minulle.
Häkkinen kiitti erityisesti perhettään ja McLarenin henkilökuntaa.
– Taustallani vaikuttavat ihmiset auttoivat suuresti. He antoivat minulle tilaa ja energiaa eivätkä olleet koko ajan kyselemässä, miten voin.
Totinen testi
Häkkisen "sapattivuoden" alettua F1-piireissä pohdittiin kuumeisesti, miten ja milloin hän ilmoittaisi paluustaan.
Ilmoitusta ei koskaan tullut.
– Ehkä se oli siihen aikaan toiveajattelua, mutta minä pidin itsestään selvänä, että Mika tulee vielä takaisin. Siinä huumassa elettiin koko ajan ja odotettiin vain sitä uutista, Kyllönen sanoi Iltalehdelle.
Vuonna 2006, 38-vuotiaana, Häkkinen palasi F1-autoon ensimmäisen kerran viiteen vuoteen ja teki McLarenin kanssa yhden, erittäin totisen paluuyrityksen.
Ennen tätä hän oli neuvotellut myös Williamsin kanssa.
– Tein erittäin kovan harjoitusohjelman. Valmistauduin McLarenin kanssa todella ammattimaisesti, ja koko talli auttoi minua valmistelemaan itseäni kilvanajoon, Häkkinen sanoi F1 Racingille.
– Mutta ei siitä tullut mitään. Tein testin Barcelonassa samaan aikaan Lewis Hamiltonin kanssa.
79 kierrosta ajanut Häkkinen kellotti 18 kuljettajan joukossa hitaimman kierrosajan. Seuraavalla kaudella F1:ssä debytoinut Hamilton oli testeissä yli kaksi sekuntia Häkkistä nopeampi.
Ero ei johtunut pelkästään kuljettajasta, sillä Häkkisen autossa olleen moottoriongelman takia vaihdelaatikkoa ei ollut kalibroitu, ja takapyörät lukkiutuivat likimain kaikissa jarrutuksissa.
– Onneksi auto ei toiminut, sillä jos olisin ollut nopea ja nauttinut ajamisesta, olisin halunnut palata takaisin, Häkkinen sanoi F1 Racingille.
– Testi muistutti minua siitä, minkälaista F1 on: jatkuvaa taistelua ongelmien kanssa. Ajattelin, että jos minulla menee voiton saavuttamiseen taas seitsemän vuotta, en haluaisi edes yrittää.