Oulun suomalaisen yhteiskoulun lukion rehtori Juha Valtakorpi on syyttäjän mukaan käyttänyt koulun rahastojen rahoja holtittomasti vuosien 2004-2014 välisenä aikana noin 450 000 euron arvosta. Näistä valtaosa on syyttäjän mukaan mennyt Valtakorven omaan käyttöön. Suurimmat kertanostot ovat olleet yli 100 000 euroa.
Valtakorpi on myöntänyt anastaneensa reilut 146 000 euroa Nanny Liliuksen, koulun perustajan, säätiön varoja. Motiiviksi rehtori kertoi oikeudessa muun muassa hyväntahtoisuutensa ja oman huonon taloustilanteensa, jota hän yritti paikata rahastojen rahoilla. Valtakorpi myöntää, että vuosien 2004-2008 nostoista arviolta 25-30 prosenttia mennyt oikeaan tarkoitukseen eli koululle.
Syyttäjä vaatii Valtakorvelle kolmen vuoden ehdotonta vankeutta törkeästä kavalluksesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Syyttäjän ja puolustuksen näkemysero kavalletusta summasta on noin 300 000 euroa.
Yhteisen kuoroharrastuksen kautta Valtakorven tuntenut todistaja kertoi oikeudessa Valtakorven saaneen tietoonsa, että Virossa oli flyygeli, josta jo alustavasti tehdyt kaupat olivat peruuntuneet, minkä vuoksi soitin olisi edullisesti ostettavissa. Todistajan mukaan Valtakorpi pyysi kolmea oululaiskuoroa mukaan flyygelin yhteishankintaan. Kuorot olisivat Valtakorven ehdotuksen mukaan voineet osallistua flyygelin hankintaan esimerkiksi 50 euron panoksella. Kuorot vetäytyivät hankinnasta, joka haiskahti niiden mielestä epäilyttävältä. Valtakorpi kuitenkin teki hankintapäätöksen ja osti koululle noin 40 000 euron arvoisen flyygelin.
Esitutkinnassa sama todistaja kertoi Valtakorven tehneen Tallinnaan ainakin kaksi matkaa, joiden hän kertoi olevan flyygelin hankintaan liittyviä. Ensimmäinen matka tehtiin heinäkuussa 2012, toinen lokakuussa 2012. Näillä matkoilla hänellä oli mukanaan virolainen mies, joka on ammatiltaan musiikinopettaja. Hänen roolinsa oli konsultoida soittimen hankintaa. Toisella näistä matkoista mukana oli musiikinopettajan vaimo ja kaksi lasta sekä Valtakorven rakastajatar. Valtakorpi maksoi matkoista koituneet kustannukset sekä runsaat tarjoilut matkan aikana.
Tallinnan-matkalla mukana ollut, Valtakorven kanssa reilun vuoden ajan suhteessa ollut nainen kertoi oikeudessa tavanneensa Valtakorven ensimmäistä kertaa syksyllä 2011 kuoroharrastuksen merkeissä. Nainen kertoi olleensa vuonna 2012 mukana Tallinnan-matkalla, jonka aikana Valtakorpi kestitsi matkaseuruetta ylenpalttisesti. Valtakorpi muun muassa tarjosi ravintolassa hanhenmaksaa ja 130 euroa kappaleelta maksaneet konjakit.
- Kun joku tarjoutui osallistumaan kustannuksiin, Valtakorpi sanoi, että ei tarvitse, koska ei hänen tarvitse näitä itse maksaa, todisti nainen.
- Hän hyvin avoimesti kertoi, että hän käyttää rahastojen varoja näihin kestityksiin ja että tämä on aivan luvallista toimintaa.
Vuonna 2013 Valtakorpi tarjosi naiselle matkan Italiaan. Omalta osaltaan hän väitti kyseessä olevan työmatka.
Kun nainen kertoi haluavansa opiskella musiikkia, Valtakorpi ilmoitti hallinnoivansa rahastoa, josta nainen voisi saada avustusta musiikinopiskelulleen. Myöhemmin naisen tilille ilmestyi 5 000 euroa. Nainen ei koskaan saanut mitään päätöstä stipendin tai avustuksen myöntämisestä. Nainen sai Valtakorvelta myöhemmin vielä 400 euroa nuotistojen ostoon ja 500 euroa konsertin järjestämiseen.
Samalla tavalla Valtakorpi lahjoitti toiselle naistuttavalleen ensin 5 000 ja myöhemmin vielä 4 000 euroa musiikkilevyn tekemiseen. Kumpikaan naisista ei ollut Oulun suomalaisen yhteiskoulun lukion oppilaita.
Molemmissa näistä tapauksissa Valtakorpi myöntää toimineensa väärin.
Tallinnan-matkalla flyygelinhankinnassa apuna toimineelle virolaiselle musiikinopettajalle Valtakorpi tarjosi matkan Amerikkaan. Oikeudessa Valtakorpi perusteli matkan tarkoitusta nuottien hankkimisella.
Samassa kuorossa Valtakorven kanssa toiminut mies kertoo, että Valtakorvella on ollut tapana rehennellä reissuillaan ja sillä, että hänellä on rahaa käytössään.
- Hän on sellainen henkilö, joka hyvin mielellään tarjoaa ruokia ja juomia ja erilaisia lahjoja, kertoo mies
- Olen seurannut vuosia Valtakorven rahankäyttöä yhteisillä matkoilla koti- ja ulkomailla. Hän on ollut aina hyvin avokätinen tarjoilujen suhteen. Rahankäyttö on ollut runsasta ja hän on alusta lähtien todennut, että hänellä on miljoonien rahastot käytössään. Hän on tällä perustellut tarjoilujaan, sanonut, että älkää häntä kiitelkö, nämä ovat vain varoja, jotka ovat hänen käytössään, eivät hänen omiaan.
- Valtakorpi on myös kertonut, että hän käyttää paljon hotellien palveluksia niin sanottuihin yksityisiin palavereihin naisten kanssa, jatkaa mies.
Oikeudessa syyttäjä esitti yhden esimerkin Valtakorven edustuskuluista. Esimerkin yksi kertanosto oli ollut 18 000 euroa. Tästä Valtakorvella ei ollut oikeudessa mitään muistikuvaa.
Edellisten lisäksi Valtakorpi on ostanut itselleen rahaston rahoilla oululaisesta autoliikkeestä reilun 36 000 euron arvoisen Jeep-merkkisen auton.