KeSää 2017

Örfil

Guest
Jos talvi yllättää aina autoilijat, syksy yllättää okt-asukin pihahommissaan.
 

Vesku

Maatalousneuvos
Liittynyt
14.6.2003
Viestit
5795
Meinaa hieman masentaa tämän kesän sää. Tunnelma on hieman sitä, että taitaa olla niitä kesiä, jolloin "kesä" ei koskaan saapunutkaan. Muuten kuin allakkaa katsomalla.
Eilen edes hieman auringonpaistetta, vaikka tuulista ja kylmää. Ajoin polttopuita urakalla itselle ja isälle, talvi tulee!:thumbfh:
Vaan milloin? Rypsipellot melko vihreitä ja aika lakoontuneita, pitäisi muuttua keltaiseksi ja sitten vielä ruskeaksi. Josko kuukauden päästä. Eihän se suurin riski ole mulla, vaan sillä kaverilla, joka kylvi ja lannoitti "omaan piikkinsä".
 

Örfil

Guest
Autinko paistaa ja välillä ripsii. Klo 16 mennessä pitäisi sateiden ja sateen uhan väistyä välillä Akaax - Huittisen Nevada jolloin hyppään munamankelin eli muniksen sarviin ja polkaisen mökille. Lämmintä on syytä laittaa päälle, mutta vastapainona on lähestyvän syksyn ja kostean ilman huumehiset luonnontuoksut!
 

jjv

Arschloch
Liittynyt
4.5.2005
Viestit
26881
Kylmä putki jatkuu jo viidettä kuukautta – milloin tilanne purkautuu?

Huhtikuussa alkanut kylmä kyyti on jatkunut läpi kesän. Elokuun tilastoja ei vielä ole julkaistu, mutta varovaisten arvioiden mukaan valtaosassa maata elokuukin kallistuisi hieman keskimääristä viileämmälle puolelle. Näin ollen tavanomaista kylmempi sää on jatkunut nyt yhtäjaksoisesti valtaosassa maata viiden kuukauden ajan.

Vuosina 1986-1987 jopa 10 kuukauden kylmä putki

Todennäköisesti tuleva kesä tulee sijoittumaan yhdeksi viileimmäksi kesäksi viimeisen 30 vuoden tarkasteluhistorian aikana, mutta tuskin kylmimmäksi. Koleampia kesiä on ollut 80-luvulla, mutta kokonaisuutena tämän kolean jakson kesto alkaa olla jo harvinaisen pitkä. Vuosina 1986-1987 kylmyys jatkui kuitenkin yhtäkestoisena jopa 10 kuukautta: kylmä putki alkoi joukuussa 1986 ja jatkui syyskuulle 1987 saakka. Sekä kesä että talvi olivat tuolloin poikkeuksellisen kylmiä. Tämän vuoden kolea putki ei vielä siis ole lähelläkään poikkeuksellista.

Pitkän ajan ennusteet syyskuusta: epävakaista, mahdollisesti viileää

ECMWF:n eli Euroopan keskusken lanseerama tuore pitkän ajan ennuste indikoi tavanomaista viileämmän sään jatkumista Suomessa syyskuun puolellekin, tosin signaali heikkenee kuun edetessä. Erityisesti lähipäivinä poikkeama tavanomaista kylmempään suuntaan on huomattavan suuri, jopa 5-10 astetta. Ensi viikon alkupuolella ja syyskuun alussa sää olisi ainakin tilapäisesti lämpenemässä. Hellepäiviä ei näillä näkymin ole tiedossa ennen seuraavaa kesäkautta.

Loppuvuodesta kuitenkin tavanomaista lämpimämpi?

ECMWF:n keskipitkät ja pitkät ennusteet ovat tällä hetkellä vielä kokeiluasteella, ja niihin tuleekin suhtautua varauksella, mutta jos tutkii tilannetta pidemmällä aikatähtäimellä, olisi tämän vuoden kolmesta viimeisestä kuukaudesta tulossa laajalti koko Eurooppaan tavanomaista lämpimämpiä ja Skandinaviaan normaalia sateisempia. Tämä yhdistelmä antaa ymmärtää, että Atlantin matalapainetoiminta käynnistyisi jossain vaiheessa syksyä kunnolla puskien sateita ja lauhaa merellistä ilmaa kohti itää ja Suomeakin. Muutos tavanomaista lämpimämpään suuntaan voisi tapahtua lokakuun aikana, ehkä jo syyskuun puolella.

Pohjois-Atlantti on tällä hetkellä hieman tavanomaista lämpimämpi ja poikkeaman ennustetaan kasvavan lähiaikoina. Voimakkaiden matalapaineiden syntymiseksi tarvitaan tarpeeksi suuria pohjois-etelä -suuntaisia lämpötilaeroja, jotka voisivat jo syyskuun aikana käynnistää yksittäisiä myrskymatalapaineita. Tässä vaiheessa pohjoisen napa-alueen ja keskileveysasteiden ilmamassojen välinen lämpötilaero alkaa olla jo merkittävä, jolloin matalapainetoiminnan voisi olettaa käynnistyvän kunnolla.

On melko epätodennäköistä, että kylmä putki jatkuisi enää kuukausitolkulla. Syksyn saapuminen ja lämpötilaerojen kasvaminen alkaa väkisinkin muovaamaan jumittunutta suursäätilaa, jolloin esimerkiksi yksittäinen voimakas myrskymatalapaine voisi sekoittaa pakkaa kunnolla ja päästää Suomen pois kylmästä kuplasta. Tilanteen purkautumisella on kuitenkin kääntöpuolensakin: syksystä voi tulla pitkä ja harmaa ja talven viivästyminen on mahdollista.
Pitkälle ja harmaalle syksylle toki :thumbup:
 

Örfil

Guest
Olisin voinut väittää että tuo oli -85, mutta olkoon nyt sitten -86. Ostin nimittäin sinä "kesänä" Genesiksen Wind & Wuthering LP:n ja sen nimi ja kansikuva sopi kuin nenä päähän siihen kesään.
 

jjv

Arschloch
Liittynyt
4.5.2005
Viestit
26881
Olen ihan tyytyväinen tämän vuoden kesäsäähän.
Komp. Kotona ja töissä ei oo missään vaiheessa ollu liian kuumaa. Sen verran tuuri käyny ettei ole montaa kertaa sadekaan osunut kohdalle ulkoillessain.
 

Zoe

Maagikko, noituja
Liittynyt
25.11.2002
Viestit
9925
Sijainti
Nollola
Voiko loma mennä enämpi hukkaan kun kylmä, sateinen kesä aiheuttaa?
Voi. Itsehän en keksi yhtäkään asiaa, joka olisi lomalla jäänyt tekemättä tai mennyt pieleen sään takia. Tosin en olekaan auringonpalvojatyyppiä.

Lisäpointsit kesälle ukkosettomuudesta. :thumbup:
 
Ylös