Antsa Rieppo
Well-known member
Ei kai monikaan epäile lääkärien pätevyyttä hoitaessaan vaivaansa julkisissa tai yksityisissä vastaanotoissa.
Se mikä tuossa pelottaa on, että a) julkista hoitoa joudutaan supistamaan, jolloin esim. päivystystä nipistetään varsinkin vaativimpien hoitojen tapauksessa ja varsinkin b) mitään 3 miljardin säästöä ei tule, vaan päinvastoin homma lähtee ihan käsistä ja ulkomaille karkaavia verovaroja joudutaan vaan kantamaan vieläkin enämpi, eli veroprosentti nousee.
Tuossa vähän viisaampien ihmisten kommentteja asiasta.
Se mikä tuossa pelottaa on, että a) julkista hoitoa joudutaan supistamaan, jolloin esim. päivystystä nipistetään varsinkin vaativimpien hoitojen tapauksessa ja varsinkin b) mitään 3 miljardin säästöä ei tule, vaan päinvastoin homma lähtee ihan käsistä ja ulkomaille karkaavia verovaroja joudutaan vaan kantamaan vieläkin enämpi, eli veroprosentti nousee.
Tuossa vähän viisaampien ihmisten kommentteja asiasta.
Valtiotieteiden tohtori, dosentti Mikko Wennberg pitää sote-uudistuksen toteutumista mahdottomana. Hallituksen sote kaatuu, hän uskoo.
- On mahdoton nähdä, että miten tuontyyppinen uudistus voisi onnistua, koska on kyse itsenäisyyden ajan suurimmasta hallinnon uudistuksesta, Wennberg sanoo.
Sote-uudistuksesta on tehty erityisen haastava kytkemällä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamiseen maakuntamalli. Wennberg on toteuttanut erilaisia hallinnon uudistuksia yli 15 vuotta.
- Luodaan kokonaan uusi maakunnan taso. Kokonaisuuteen on samalla kytketty valinnanvapauslaki. On ihan poikkeuksellista se, että vastuu muutoksen vedosta tulee organisaatiolle, jota ei ole vielä olemassa.
Hallituksella on jäljellä puolitoista vuotta toiminta-aikaa. Moni kanto on kaskessa vielä ohittamatta soten osalta. Wennbergin mukaan esimerkiksi perustuslaki voi kaataa soten.
Edessä voi olla kompromissiratkaisu, joka tyydyttää sekä valinnanvapautta himoitsevan kokoomuksen että maakuntamalliaan ajavan keskustan.
- Hallitus on puhunut kovin järkevästi kokeilukulttuurista, piloteista ja pienistä askeleista, mutta tämä on täysin vastakkaista. Kausi alkaa olla lopuillaan ja paineet kasvavat ja uskon että joudutaan kuten edellisessä hallituksessa toteamaan, että ei sitä saada läpi. Voin olla väärässä, mutta siinä tapauksessa olen melkoisen yllättynyt, jos se toteutuu.
Meri-Lappi oire
Meri-Lappi päätti toteuttaa jättimäisen sote-uudistuksen paikallistasolla. Kokonainen sairaala, Länsi-Pohjan keskussairaala, päätettiin yksityistää Mehiläiselle. Sairaanhoitopiirin hallitus teki hankintapäätöksen perjantaina Tervolan kunnan kuudesta kunnasta viimeisimpänä siunattua päätöksen lähteä mukaan erikoissairaanhoidon osalta.
Merilappilaiset johti päätökseen kiista rovaniemeläisten kanssa maakunnan hoidon keskittämisestä. Meri-Lapissa pelättiin palveluiden katoavan Rovaniemelle ja samalla maakunnan rahojen katoavan Ouluun, koska merilappilaiset ajavat mieluummin hoitoon Ouluun kuin Rovaniemelle.
Wennberg ei osaa arvioida, oliko päätös hyvä vai huono.
- Meri-Lappi -case on oire ja esimerkki siitä, joka nähdään kunnissa. Maakuntauudistukseen ei ole sitouduttu, vaan oma päätösvalta ja palveluiden säilyminen lähellä pyritään varmistamaan.
Professori: Huono ratkaisu
Tampereen yliopiston sosiaali- ja terveydenhuollon emeritusprofessorin Juhani Lehdon mukaan Meri-Lappi Kemin johdolla teki huonon päätöksen yksityistäessään koko terveydenhuollon. Lehto on taustaltaan vasemmistolainen ja Kemi tunnetusti punainen.
Kemissä päätös meni läpi demariäänin. Vasemmistolaiset jättivät päätöksestä eriäviä mielipiteitä.
Keskustalaiset ajoivat läpi uudistuksen, joka suututti oman puolueen ministeritasolla asti.
- Huono ratkaisu. Olisi pitänyt neuvotella ja vaikka uhata hallitusta, että tämä päätös syntyy. Nehän eivät käyneet neuvotteluja valtion suuntaan ollenkaan. Ymmärrän kyllä, että jos paikkakunnalta viedään sairaala ja rovaniemeläisten kepulaisten kanssa ei ole hyvät suhteet, mutta minusta kannattaa uhata voimalla ensin.
Lehdon mukaan 15 vuoden ja 76 miljoonan euron sopimus Mehiläisen kanssa sisältää suuria riskejä merilappilaisten veronmaksajien kannalta, jos tilanteet muuttuvatkin.
- Sehän on äärimmäisen riskaabeli sopimus. En ole tekstiä nähnyt, eikä se tietysti ole julkinenkaan, mutta epäilen, että he olisivat tukkineet kaikki mahdollisuudet saada aikamoinen tappio silmilleen. Pykälät on erittäin vaikea kirjoittaa niin, että riski Mehiläisellä ja kunnilla on yhtä suuri. Veikkaan vähän, että Mehiläisen juristit ovat taitavampia, mutta en ole varma. Voi siinä Mehiläinenkin mennä konkurssiin.
Ei mene läpi
Myöskään Lehto ei usko hallituksen sote-uudistuksen maakuntamalleineen ja valinnanvapauksineen menevän läpi ilman isoa kompromissia molemmilta puolueilta.
- Sellaisenaan kuin valinnanvapauslaki on nyt lausunnolla, sitä ei tulla hyväksymään. Siinä on erityisesti keskustassa ja myös kokoomuksessa erittäin kovat paineet. Sote-uudistuksesta on opittu, että tavoitteita ei olla toteuttamassa missään tapauksessa: Kustannuksia ei saada säästettyä, asiakasmaksut tulevat nousemaan ja myöskään eriarvoisuustavoitetta ei saada toteutettua. Kun toimijat laitetaan kilpailemaan, emme saa myöskään integroitua järjestelmää.
Joko syntyy kompromissi, jossa sekä kokoomus että keskusta antavat periksi, tai sitten se kaatuu kokonaan, Lehto näkee.
- Meri-Lappi ja pienemmät ulkoistukset kertovat siitä, että nyt tehdään hätäratkaisuja. Niitä tekee hallituskin. Tässä on ajauduttu siihen, että tehdään isoa uudistusta, vaikka pienemmillä voisi päästä parempaan lopputulokseen. Kokonaisuudessa Suomen sosiaali- ja terveydenhuolto ei ole vielä ollenkaan huonossa jamassa, jos kansainvälisesti vertailee.