Autoilijat pysähtyivät massoittain kuvaamaan kuolonkolaria, eräs pyysi surevia poseeraamaan kameralle - ”Ei mitään kunnioitusta”
Hirvensalmen viimeviikkoisen kuolonkolarin valokuvaaminen ylitti hyvän maun rajat.
Ennen joulua Etelä-Savon Hirvensalmella sattunut kuolonkolari kiinnosti ohiajavia autoilijoita suuressa määrin. Henkilöauton ja rekan välisessä liikenneonnettomuudessa menehtyi kaksi ihmistä.
Autoliiton tiepalvelun asiamies Ari Marttinen oli paikalla ohjaamassa liikennettä, ja kertoo, että kymmenet autoilijat pysähtyivät kolaripaikalle kuvaamaan autoja ja uhrien omaisia.
Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.
Marttinen kuvailee Iltalehdelle, miten häpeilemättömästi autoilijat häiritsivät työntekijöitä ja surevia omaisia onnettomuuspaikalla.
- Mietipä omalle kohdallesi tilannetta, jossa sinut tilataan liikenteenohjaukseen risteykseen, ja siihen tulevat omaiset paikalle, joiden turvallisuudesta huolehdit suomalla heille paikan jossa voivat surra rauhassa läheisiään. Sitten siihen pysähtyy autoilijoita, joista osa tulee autoista ulos ja kävelee tiellä ottamassa valokuvia, pysäköivät autot kuka mitenkin niin, että tie menee umpeen. Siinä sitten täytyy käskyttää näitä ihmisiä varomaan ohittavia autoja, ohjaamaan liikennettä ja katsomaan, että tie pysyy auki.
- Illalla kun menin kotiin, vaimolle sanoin, että olihan keikka. Henkiseltä kannalta oli erittäin raskasta nähdä, miten ihmisillä ei ole mitään kunnioitusta uhreja ja omaisia kohtaan, Marttinen puuskahtaa.
Pyysi poseeraamaan
Hyvän maun rajoja ylitettiin Marttisen mukaan erittäin räikeästi. Hän kertoo karkottaneensa paikalta erään kuvaajan, joka oli alkanut ohjeistaa paikalla olleita surevia omaisia poseeraamaan kameralle autonromun edessä.
- Siinä vaiheessa tulin väliin ja sanoin, että täällä ei ole mitään kuvattavaa eikä nähtävää, Marttinen sanoo.
Autoliiton tiepalvelu toimi kolaripaikalla Falck-ketjuun kuuluvan Hinaus Liikasen palkollisena. Yrityksen toimitusjohtaja Sami Liikanen kertoo hätistäneensä pois henkilön, joka oli möyrinyt kolariautoa peittäneen pelastustoimen pressun alle ottamaan valokuvia.
- Näin kun salamavalo räpsähti siinä 50 metrin päässä ja menin kysymään kaverilta, onko hän uhrin omaisia tai muita tuttuja. Kun selvisi että ei ollut, kehotin häntä poistumaan ja poistamaan kuvat, Liikanen sanoo.
Marttinen kertoo törmänneensä samanlaiseen ilmiöön aiemminkin onnettomuuspaikoilla.
- Tänä päivänä kuvaaminen äly- ja mobiililaitteilla on niin helppoa, ja myös lööppilehtien maksamat pienet palkkiot onnettomuuksista saadusta aineistosta voivat houkutella ihmisiä tällaiseen, hän tuumii.
"Voisivat katsoa peiliin"
Hän toivoo, että ihmiset antaisivat onnettomuustilanteissa työrauhan viranomaisille ja muille työntekijöille.
- Ihmiset voisivat vähän herätä ajattelemaan ja katsoa peiliin sitä, miten itse käyttäytyy ja toimii. Tällainen käytös ei ole minusta suotavaa, eikä varmasti viranomaisistakaan, kun ihmisiä pörrää onnettomuuspaikalla.
Hirvensalmen kolarin kuvaamiseen otti sosiaalisessa mediassa kantaa myös ylikonstaapeli Toni Reinikainen Itä-Suomen poliisista, muistuttaen vakavan tilanteen intimiteettisuojasta.
- Poliisin pitää pystyä varmistumaan 110% uhrien henkilöllisyydestä, ennen kuin suruviesti voidaan viedä. Olisi kamalaa, jos omaiset näkisivät ja tunnistaisivat läheisensä SOMEn tai muun median nettisivuilta. Mieti omalle kohdalle, hän kirjoittaa Facebookissa.