Pori Jazzin uuden toimitusjohtajan mukaan homoseksuaalisuudesta voi eheytyä siinä missä huumeistakin voi päästä irti: ”Homoja ei ole olemassa, on vain homoutta”
Tänään klo 15:10 (muokattu klo 15:43)
Aki Ruotsalan (kd) mukaan homoja ei ole olemassa, on vain homoutta. Ruotsala sanoo, että Pori Jazz voi ottaa kantaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin sellaisissa asioissa, jotka ovat yleisesti hyväksyttyjä.
Aki Ruotsala valittiin Pori Jazzin toimitusjohtajaksi yhdeksän haastateltavan joukosta. Hän ei itse hakenut paikkaa, vaan Pori Jazz tarjosi paikkaa headhunterin välityksellä.
"Aki Ruotsala on edistänyt tarmokkaasti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vastaan suunnattua Nuotta-kampanjaa, jonka pääviestin mukaan homoudesta voi eheytyen parantua."
Näin Pori Jazzin vastavalitun toimitusjohtajan tausta nousi esille Altti Papinsaaren Porilaine-lehden kolumnissa. (6.6.).
Kyse on kristillisen Nuotta-median vuonna 2011 lanseeraamasta Älä alistu -kampanjasta, joka sai aikanaan hurjasti julkisuutta. Kohun keskiössä oli biseksuaali "Anni", joka kertoi videolla muuttuneensa heteroseksuaaliksi kristinuskon avulla.
Kristillinen eheytymisterapia on lähtöisin Yhdysvalloista. Maailman terveysjärjestö WHO:n Yhdysvaltojen osasto PAHO kertoi kannanotossaan vuonna 2012, että eheyttämiselle ei ole lääketieteellistä perustaa ja se on lisäksi terveydelle vaarallista.
Nuotta-kampanjan sivuilla kerrotaan tavoitteeksi rohkaista elämänsä kanssa kamppailevia nuoria olemaan alistumatta yhteiskunnalliseen painostukseen arvokysymyksissä.
- On surullista, kuinka aikamme nuoria kannustetaan rikkomaan itseään seksuaalisuuden alueella. Kaikki ei muutu paremmaksi, jos seuraa omia himojaan, sivuilla kirjoitetaan.
Kampanja sai osakseen runsaasti arvostelua aina arkkipiispaa myöden. Tuolloinen kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas.) eväsi taloudelliset tuet seksuaalisiin vähemmistöihin kielteisesti suhtautuneilta kristillisiltä nuorisojärjestöiltä.
KD-nuorten puheenjohtajana toiminut Ruotsala vastasi kampanjan saamaan kritiikkiin järjestön kannanotossa, joka julkaistiin myös seurakuntalehti Rauhan Tervehdyksen mielipidepalstalla.
Hän oli huolissaan siitä, ettei kampanjan tekijöitä suvaittu. Ruotsala kirjoitti, että erilaiset kriisit kuuluvat ihmisen elinkaareen ja jokaisen elämässä on ongelmia, jotka tulee käydä läpi.
- KD-Nuoret uskovat Annin tarinan olevan ote oikeasta nuoren tytön elämästä. Oman tarinan esilletuominen vaatii rohkeutta ja tästä KD-Nuoret nostavat hattua kampanjan nuorille tekijöille.
Tapasimme Ruotsalan ja kysyimme, mitä hän ajattelee asiasta nyt.
Olit vuonna 2011 puolustamassa Nuotta-median kampanjaa. Miksi?
- No itse asiassa minä en puolustanut sitä, vaan muistaakseni toin esille mielipiteen ja uskonnonvapautta. Heillä on oikeus osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun. Ilman, että tasa-arvolla estetään ihmisten mielipiteenvapautta.
Kirjoitit nostavasi hattua kampanjan tekijöille ja puolustit Annin tarinaa. Uskotko, että homoseksuaalisuudesta voi "eheytyä" heteroseksuaaliksi?
- Minun uskoni perustuu ihmisen kertomukseen. Uskonko minä, että tarina on tosi? Siinä kohtaa varmasti uskoin, kun hän on asiat näin kokenut. En muista tarkasti, mitä olen kirjoittanut, mutta hatun nostamisella viittaan luultavasti siihen, että he uskalsivat kertoa mielipiteensä.
Uskotko, että kristinuskon avulla homoseksuaali voi muuttua heteroseksuaaliksi?
- Minulla on muutamia ystäviä, joilla on vahva huumetausta. Heille on sitten ollut tällainen vahva uskoontulon kokemus. Heidän elämänsä on saanut ison käännöksen. Olen seurannut heidän elämäänsä ja huomannut tällaisen positiivisen vaikutuksen. En minä voi sitä kyseenalaistaa, jos ihminen näin kokee.
Huumeiden käyttö on kuitenkin eri asia kuin homoseksuaalisuus?
- No niin varmasti on, mutta ajattelin rinnastaa elämänmuutokseen. Jos ihminen itse näin kertoo, niin ihminen pystyy itse määrittelemään identiteettinsä. En minä voi sitä kyseenalaistaa. Mielipiteenvapaus on tärkeää niille, jotka kokevat olevansa homoseksuaaleja sekä heille, jotka kokevat muuttuneensa siitä.
Kirjoitat, että erilaiset kriisit kuuluvat ihmisen elinkaareen ja jokaisen elämässä on ongelmia, jotka tulee käydä läpi. Onko homoseksuaalisuus mielestäsi kriisi tai ongelma?
- Varmasti monelle saattaa olla. Tai näin olen ymmärtänyt, että monet kipuilevat oman identiteettinsä kanssa.
WHO:n mukaan eheytymisterapia on terveydelle vaarallista. Onko sinun mielestä eettisesti kestävää kannustaa eheytymiseen?
- En ole ottanut kantaa hoitomuotoihin, vaan ainoastaan ihmisen oikeuteen ilmaista mielipiteensä.
Onko homous mielestäsi synti?
- Tuo on hyvä kysymys. En halua erotella ihmisiä. Minulla on ollut sellainen ajatus, että homoja ei ole olemassa, on vain homoutta. En halua ottaa kysymykseen kantaa, kun en ole teologi.
Olet kertonut tulleesi uskoon 9-vuotiaana, kun tunsit olevasi syntinen. Kerro hieman tästä, miten tuon ikäinen voi tuntea syntisyyttä?
- Minulla on ollut silloin tällainen uskoontulokokemus. Se on ollut oma päätelmä ja ehdottoman positiivinen kokemus. Siinä on ollut tällainen, että kun on tehnyt 9-vuotiaan kolttosia, vetänyt tyttöä letistä tai pöllinyt karkkia, niin on huomannut oikean ja väärän kysymyksen.
Olet sanonut, että ihmiset ovat itsekkäitä ja ainoastaan Jeesus voi vaikuttaa siten, että ihmisestä tulee epäitsekäs. Ovatko siis kaikki, jotka eivät usko Jeesukseen itsekkäitä?
- Kyllähän se näin on, että jokainen tarvitsee pelastusta. Lähtökohtaisesti ajattelen, että omalla kohdallani itsekkyys on väärä sana, mutta jokainen tarvitsee pelastusta.
Millä tavalla sinun vakaumuksesi näkyy arjen työssä?
- Kristittynä oleminen on tapa elää ja olla. Toivon, että se näkyy minun olemuksessani jos näkyy.
Vaikuttaako arvomaailmasi esimerkiksi Pori Jazzin tulevien vuosien ohjelmistoon?
- Kyllä meillä on taiteellinen johtaja. Minä en tee päätöksiä artistivalinnoista. Jos kysymys on vaikka alkoholista, niin en minä ole itsekään absolutisti. Anniskelu kuuluu tähän bisnekseen.
Mitä mieltä olet siitä, että yritykset ja yhteisöt ylipäänsä ottavat kantaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin?
- Sikäli kun se sopii heidän kaupallisiin tavoitteisiinsa, se on minun mielestä ihan hyvä, että yhteiskunnallinen pelikenttä saa uusia toimijoita. Kyllä yrityksiltä edellytetään yhteiskuntavastuuta.
Voisiko Pori Jazz olla yhteiskunnallisesti aktiivinen toimija?
- Ehdottomasti. Se onkin jo sitä tällä hetkellä. Esimerkiksi eilen oli Maailman luonnon päivä. Sitä on tuotu esille ja julkaistu Jazzille myönnetty ekokompassi-sertifikaatti. Se tarkoittaa sitä, että Jazz ottaa omassa toiminnassaan huomioon ympäristökuormittavuuden. Se sopii minun mielestä hyvin tuohon tapahtumaan.
- Jos nyt otetaan muita asioita, niin lauantai on naisartistien päivä. Tasa-arvonäkökulma on hyvin tärkeä.
Suuret musiikkifestivaalit mielletään usein vapaamielisiksi tapahtumiksi. Miten koet, että sinun konservatiivinen imago sopii yhteen Pori Jazzin kanssa ja päinvastoin?
- En minä tiedä ovatko festarit liberaaleja tai konservatiivisia. Nämä teemat, joihin Pori Jazz on ottanut kantaa, ovat yleisesti hyväksyttyjä asioita. Sinne ei ole haluttu tuoda sellaisia tahoja, jotka profiloituvat vahvasti ja luovat ihmisille kynnyksen osallistua.
Sinut yhdistetään Merikarvian peitonheilutuskampanjaan. Eikös sillekin löydy tukea Raamatusta. Lisääntykää ja täyttäkää maa?
- Tuota asiaa en kyllä ole miettinyt. Tämä on kyllä lähtenyt suomalaisten syntyvyyden laskemisesta.
Pori Jazzin hallituksen puheenjohtaja Hannu Jaakkola ei halunnut kommentoida asiaa, koska hänellä ei kertomansa mukaan ole kaikkia faktoja käytettävissään.
Videolla tunnelmia viime vuoden Pori Jazzeilta.
Juttua muokattu kello 15.35: lisätty linkki Porilaine-lehden sivuilla julkaistuun kolumniin.
SAKARI MUURINEN